reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Lipcówki w kuchni

Śledzie po Kaszubsku



DSCN9595.jpg
Składniki


1/2 kg płatów śledziowych
3 cebule pokrojone w drobną kostkę
Do śledzi przygotowujemy następującą zalewę:
3,5 szkl.wody
1 szkl.octu
2 listki laurowe
ziele angielskie
pieprz w ziarnach

Dodatkowo :
4 duże cebule cienko pokrojone w piórka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
troche ostrego ketchupu
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
oliwa


Zalewę zagotowujemy i wystudzamy.Śledzie kroimy w 3 cm paseczki i na przemian z cebulka układamy w 1l słoiku warstwami, zalewamy wystudzoną zalewą i władamy do lodówki na 12 godzin. Potym czasie Śledzie odcedzamy z zalewy i wrzucamy bez cebulki do miseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę do zeszklenia. Dodajemy koncentrat, ketchup, cukier , sól i pieprz do smaku. Chwilę dusimy i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi , mieszamy i chowamy do lodówki w celu przegryzienia> Włala:)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Ryba po grecku

DSCN9495.jpg


[h=2]Składniki[/h]4 filety ryby ( np. dorsza)
Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
ostry ketchup
2 łyżeczki musztardy ostrej
3 listy laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
3-4 duże cebule
4 marchewki
2-3 pietruszki
średni seler
kawałek pora
oliwa z oliwek
łyżeczka cukru
woda do podlewania warzyw




[h=2]Sposób przygotowania[/h]1.Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w pól talarki. Rozgrzewamy oliwę podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler) wrzucamy do nich ; listek, ziele i pieprz. Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. Zaglądamy do warzyw – podlewamy wodą i dalej dusimy. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rozmrożoną rybę ( obtoczoną w mące i jajku). Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu, smażymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni . Wkładamy trochę koncentratu, trochę ketchupu, musztardę, cukier do smaku. Kiedy już dobrze doprawimy dusimy jeszcze kilka minut i wyłączamy w celu ostudzenia. Po wystudzeniu układamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba.

 
hmmm jak sie laseczki rozkreciły :)))
ja nie przepadam za sledziami nigdy nie lubialam ;/ jadlam tylko raz do roku zmuszana przez babcie ze zeby dostac prezenty musze zjesc 12 potraw :) na szczescia babcia juz nie robi wigilii nie lubie takich spedow tym bardziej jak ktos na kogos zle patrzy z rodziny hehe

jesli chodzi o rybe po grecku to ja daje mintaja w jaju i bulce smaze
i przykrywam warzywami ale bez cebuli
 
PARÓWKI W NALEŚNIKU

ciasto nalesnikowe:
- pol kg maki przesiac
- szczypta soli pieprzu
- mleka dodac tyle by ciasto nie bylo zbyt geste ani zbyt zadkie

na usmazone nalesniki w zasadzie dajemy na nalesniki to co chcemy
parowke papryke ogorka i zolty ser posypujemy oregano i bazylia oczywiscie nie mozemy przesadzic z iloscia dodatkow
zawijamy smazymy
mozemy takze obtoczyc w jajku i bulce i potem smazyc

SMACZNEGO

parowkiwciesciepiwnympo.jpg


parowkiwnalesnikupopupw.jpg

parwkiwnaleniku.jpg
 
Ostatnia edycja:
daje przepis prostego jabłecznika

Składniki:
5 średnich jabłek
100g masła
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia.
2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienna i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać.
4. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ubijać przez 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
5. Do puszystej masy, ciągle mieszając łyżką, powoli wlewać roztopione masło z mlekiem. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
Jabłecznik piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

prosty-jablecznik1.jpg
 
DSCF5444.jpgDSCF5445.jpg

Lasagne ;)
forma 24X 30

Sos mięsny
-500 g mielonego mięsa
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy słoiczek
- oregano, bazylia, sól pieprz

Sos beszamelowy
- 1/4 kostki masła
-czubata łyżka mąki
- 2,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa, sól

ser żółty 30 dag

Cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju, dodajemy mięsko, gdy soki odparują dajemy koncentrat z wodą , czosnek posiekany, sól, pieprz oregano i bazylię( dużo;) ja sypię po pół paczki) Najlepiej aby płyn wystawał ok 1 cm ponad mięsko

sos II masło rozpuszczamy w garnku dodajemy mąkę, energicznie mieszając dolewamy mleko , następnie sól i gałka (nie za dużo)
Niektórzy dodają parmezan ale my wolimy tą tańszą wersję ;)

formę smarujemy masłem i układamy płaty makaronu następnie sos beszamelowy posypany serem żółtym oraz sos mięsny

Ja układam 3 warstwy sosów na wierzch makaron sos besz. oraz resztę zółtego sera

piec 40 min w temp 180 stopni

Smacznego ;)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Nowy obraz.jpg

Gołabki ;)

1,5 kg mielonego mięsa
2 torebki ryżu ugotowanego
3 jajka
1 średnia cebula
sól, pieprz

1 kapusta , włoska lub głowiasta ( większa)
1,5 słoika koncentratu
ziele angielski
liść laurowy

Z kapusty wykroić głąb ;) następnie włożyć (dziurką do dołu) do garnka z wodą zagotować. Za pomocą 2 widelcy oddzielamy liście z kapusty.Z liści ścinamy zgrubienie na końcu

Mięso mielone , ryż, jaja, pokrojoną w kostkę cebulkę (sól, pieprz- ilość wg uznania) wyrabiamy.

Na dnie dużego garnka układamy kilka liści kapusty( te mniejsze jakieś połamane) następnie formujemy kotlety i zawijamy je w kapustę następnie układamy w garnku zagięciem do dołu. Gdy wszystkie gołąbki mamy gotowe przykrywamy pozostałymi liśćmi.

W misce mieszamy koncentrat, wodę liść laurowy ziele, pieprz i sól, takim wywarem zalewamy całość i gotujemy do miękkości

Ok 1,5 h na wolnym ogniu.

Przyprawy wg uznania można vegetę dodać ale mój maluszek nie toleruje jej ;)
:tak:
Smacznego
 
Do góry