reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Lipiec 2008

...możesz sei strać w Mopsie o zasiłek jeżeli nie przekraszasz okreslonej sumy u mnie w katowicach jest to 504 zł no ale ja przekraczam:sorry2:ja bym tak nie umiała robić ale wszystko zależy od podejścia:tak:

oto cytat z gazety prawnej :
Dodatek ten przysługuje rodzinie uprawnionej do zasiłku rodzinnego, czyli rodzinie, której przeciętny miesięczny dochód na osobę uzyskany w 2007 r. nie przekroczył kwoty 504,00 zł lub 583,00 zł na osobę w przypadku rodziny wychowującej dziecko niepełnosprawne.
Dodatek przysługuje w wysokości 400,00 zł miesięcznie.

reklama
liwus no o to mi własnie chodziło, ze jeśli nie przekraczasz na członka rodziny 504 zł to możesz sie starać o dodatek czyli 400zł plus 48 zł na małe dziecko:tak:ja akurat to przekraczam a jak mi pani wymieniała dokumenty które miałabym donieść to stwierdziłąm ze sie nie dziwie ze te dodatki to tylko bezrobotni dostają bo wymieniła cała litanie papierków:sorry2:
agnieszka rozumiem, u nsa to samo kredyt na samochód no i tylko 1 pensja,ja jakaś wystrachana jestem jeśli chodzi o takie sprawy, odrazu mi sie wydaje że mnie sprawdza i bede miała wiecej kłopotów, najchetniej bym wzięła jakieś L4 żeby troche grosza, nno ale jakoś sobie poradzimy:tak:

ja jedyne pieniądze jakie od Państwa dostaje to zasiłek rodzinny opiewający na zawrotną sumę 48zł miesięcznie:-):baffled: mogłabym złożyć na jakieś dodatkowe pieniądze, ale jak Opieka Społeczna dowie się, że mój M buduje dom to na bank nic nie dostanę:no: zresztą nawet nie wiem gdzie by przyszli na wywiad środowiskowy do mnie do domu rodziców czy w gołe mury:dry:
właśnie czekam jak mój M i moja Siostra wrócą ze szpitala:baffled: przed 22 ą odwieźli tam moją Mamę bo bardzo źle się czuła, bolała ją głowa i momentami przestawała widzieć :szok: na razie czekam na wieści, ale już zawału dostaję:wściekła/y: mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze:no: miłego wieczoru i oby był bez takich rewelacji jak u mnie:happy2:

Kate - zdróweczka dla Mamy!!
Ja jescze mam zamiar pokombinować z 1-2 mce L4 i dopiero z poczatkiem lutego lub najlepiej marca iść na wychowawczy....ale to zależy czy lekarz da mi L4..Mam w zanadrzu trzech, więc mam nadzieje że każdy sie ulituje i na 2-3 tyg da zwolnienie:-) Oby!!! Do gina idę 25 listopada i mam zamiar poprosić o L4...potem internista - klient mojego M - powiedział że dwa razy po 2 tyg postara sie wypisać, no i jeszcze jest znajomy internista w moim rodzinnym mieście - z nim nie powinno być problemu. Oby tylko to wszystko wypaliło bo jak nie to od 16 grudnia musiałabym iść na wychowawczy a nie uśmiecha mi sie to jeszcze. Myslałam ostatnio podobnie jak Agnieszka czy sie nie zwolnić. Ja mam taką sytuacje w pracy że mam zakaz konkurencji, czyli w ciągu pół roku od odejścia z aktualnej pracy nie mogę zatrudnić sie w żadnej instytucji finansowej...i wtedy moja firma przez te pół roku płąci mi 50% pensji. Gdybym miała gwarancje że będę miała nową prace po tym okresie to bym sie zwolniła, ale takie gwarancji nie mam a musze mieć pewnośc że mam gdzie wrócić. Więc zostaje mi ten nieszczęsny wychowawczy.

Ja Kate też dostaje oszałamiającą kwotę 48zł ( a najlepsze jest to że starcza to tylko na pieluchy i to też nie zawsze, bo Adaś tylko PAMPERSY - bo na inne tańsze uczulony) , więc nawet bym pobiegała za tymi świstkami żeby dostać ten wychowawczy , bo 400zł piechotą nie chodzi, no ale mnie się chyba nie należy :-(Otóż mąż pracuje , ja jestem bezrobotna , a wcześniej pracowałam tzn. do końca lutego i to i tak na umowę -zlecenie. Więc w związku z tym że nie mam umowy o pracę to chyba wychowawczy płatny mi się nie należy. Może Wy wiecie dokładnie?

Kate no i dużo zdrówka dla Mamy. Powiem Ci że u mnie niewiele lepiej , bo Babcia od tygodnia w szpitalu, bo źle się czuła , wczoraj wyszła i okazało się że jej zawroty głowy , nie chęć do jedzenia itp. spowodowane są cukrzycą ..ehh.. No ale ma już 87 lat, więc nie będzie wiecznie młoda :-( A jeszcze 2 tygodnie temu gotowała obiady sobie i moim rodzicom , a teraz będzie z nimi mieszkała. Poza tym rodzice przeprowadzają się do Jej domu ( mieszka w domku jednorodzinnym) bo do ich mieszkania ja się przeprowadzam :-D jakoś w marcu i robią tam porządki i remont , więc wszytko na raz się zwaliło.
Jeszcze raz dużo zdrówka dla Twojej Mamy!!!

I czy któraś z Was może wie czy karmiąc piersią mogę oddawać honorowo krew? Wiem że mogę 6 miesięcy po porodzie ale czy muszę odstawić dziecko od piersi?Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu

Ostatnia edycja:
Duzo zdrowka dla mamy Kate i babci Liwus!!!!!
Liwus ja tez bym chciala oddawac krew ale juz nie moge:-:)-:)-( zapytaj sie lekarza czy masz odstawic dziecko lub zadzwon do stacji krwiodastwa,to tam na pewno ci powiedza.

reklama
Kate zdrówka dla mamy!
hmm tak sie zastanawiam teraz nad zwolniem tak jak Pabla, ale czemu nie wziąść na dziecko- będzie bezpieczniej, a nawet te 80% pensji to więcej niż nic. A po zwolnieniu się za porozumieniem stron zasiłek jest po 3 m-cach dopiero, czyli gdzies w maju bym dostała a wszyscy chcą zebym od września poszła do pracy a dzieci do placówki-jedno przedszkole, drugie żłobek- ale jakoś sobie tego nie wyobrażam, powiem Wam szczerze, że mogłabym sobie tak z dzieciaczkami posiedzieć w domu.

Do góry