louise z tego co ja wiem sharpejki są troszke uparte, trudne w ułożeniu przez to ni właśnie i często nie bardzo do dzieci pozytywnie nastawione, bywają nawet złośliwe

i dobry hodowca powie Ci że skora jego jest trudna i pracochłonna w pielęgnacji. Jak pisze
oczekiwanie teżuważam że pieski ras które mogą być nadmiernie obciążone jakąś cechą (np. strachliwośc, agresja, skłonność do chorób skórnych, oczu itp.) powinny być z rodowodem bo minimalizujesz ryzyko tych wad jako że i psy i suki są pod kontrolą lekarską i kynologiczną i obciążone wadami nie sa dopuszczane do rozrodu.
No i ciężko Ci może być kochana z maluszkiem i szczeniakiem bo piesek nie będzie po takim czasie jeszcze odchowany i grzeczny tylko szczekliwy wulkan energii :-)No i trzeba pamiętać że małe psiaczki tez miewają choroby i czasem trzeba się o nie troszczyć jak o dzieci a do tego bobo z (odpukać) kolką, ty sama w domu i ciężko może być.:-(Ale jak się czujesz na siłach to nie wtryncam się:-)Moja Didka raz nie wytrzymała i zrobiła ee u Emi w pokoju - akurat nas nie było a ona niby już była nauczona chodzić na dworek. no więc wchodzę o tam podłoga, ściany, meble, pościel, firany, zabawki w śladach łapek ututłanych w g .....nie

Dlatego ja chcę w spokojności niemowalaczka odchować choćby do 6 miesiąca minimum nim psiak miałby nastać.Bo choć jestem już mamą na nowo boję się tego początku jednak, przerwa długa i czuję się trochę jak pierworódka