Frida jest godna polecenia, ja uzywalam tylko wtedy , gdy dziecko mialo problemy z oddychaniem, wydaje mi sie niepotrzebne podraznianie sluzowki jezeli wszystko jest w porzadku. Majtki elastyczne nie sa dobre na kregoslup, wiec nie powinno ich sie uzywac w pologu, kiedy wszystko jest rozluznione, nie mowiac o tym , ze nie maja wentylacji, dzieki materialom z ktorych nsa wykonane, wg mnie to dobry gadzet na wielkie wyjscie, ale nie na codzienne uzywanie. Wiadomo rozrastamy sie 9 miesiecy, to obkurczenie tez tropche musi trwac, jak sie karmi idzie to szybciej.
Emka co do bolu biodra zaangazuj samca do pomocy, poloz sie w miare prosto na jednym boku, podkurcz noge (lezaca na lozku) do kolana (pieta przy kolanie), zewnetrzna noga wyprostowana, biodra wypchniete do przodu, zadaniem partnera bedzie uciskanie biodra na wysokosci wyrostka kolczystego i delikatne bujanie calej miednicy, tak przez pare minut i zmiana strony. Nastepnie stan przy scianie stopy jakies 30 cm od niej, zaloz rece tak by czolo polozyc na stykajace sie dlonie, wypchnij miednice, a partner niech Cie zlapie po obu stronach bioder i delikatnie kolysze przod-tyl. Staraj sie tez w ciagu dnia posiedziec troszke w miare wyprostowanym kregoslupem z nogami ulozonymi tak, ze stopy scisle do siebie przylegaja, gwarantuje poprawe , a w konsekwencji zniwelowanie bolu.