A co do afer z molestowaniem w Kościele. Na szczęście teraz już nikt nie zamiata takich spraw pod dywan. Osobiście znam dwóch księży , którzy siedzą w więzieniu za to, że skrzywdzili dzieci i mam nadzieję, że będa podlegac przymusowymemu leczeniu.
Ja miałam możliwość poznania Kościoła , jego dobrych i złych stron, dlatego wiem, ze seks i pieniądze nie są jego jedyną treścią a wręcz jakims nikłym procentem tylko bardzo medialnym, które łatwo sprzedać jako temat w mediach- sama jestem dziennikarzem i wiem, że o wiele łatwiej pisać o rzeczach złych bo dzięki temu gazety się lepiej sprzedają.
Jeżeli chodzi o pieniądze, to ja jako parafianka czuję się w obowiązku przyłożyć rękę do utrzymania mojej parafii. Wiem ile kosztuje ogrzewanie i utrzymanie takich budynków. Z drugiej strony jak nie mam kasy to nie daję. jak chrzciłam dziecko czy brałam ślub nie dałam ani grosza bo nie miałam. Nie było z tym jakiegokolwiek problemu :-)
Emka to, ze ktoś wierzy nie znaczy, że zna wszystkie odpowiedzi. Wiem tylko to, ze w trudnych i tragicznych sytuacjach dzięki modlitwie dostaję tyle sił, ze daje sobie ze wszystki radę.
Pozdrawiam Was serdecznie i uważam, że jak Ktoś myśli inaczej to jest jego święte prawo i lubię słuchać argumentów , które nim kieruje. Bo rozmawianie właśnie z ludżmi myślącymi inaczej nas rozwija :-) Dlatego możemy tutaj gadać o wszystkim.
Emka około 14 % pogrzebów w Polsce jest odprawianych w obrządku innym niz Katolicki, lub są to ludzie niewierzący. Chowa się ich na cmentarzu. Zdarzają się jeszcze malenkie cmentarze przyparafialne, ale jeżeli jakikolwiek ksiądz robi problem z pochówkiem niewierzącego wystarczy telefon do kurii biskupiej.