PiaLove, Kinga ma już 6 ząbków, no i kolejne 2 dolne dwójki w drodze...ehhh, obyszybko wyszły. Praktycznie przy każdym wyrzynaniu Kinga dawała znać, że ząbki idą, tzn. marudziła, popłakiwania w nocy, ale nigdy nie gorączkowała. Teraz widzę, że te 2 dolne dwójki co idą przechodzi najgorzej, bo i apetyt ma mniejszy. Tylko ciekawe, kiedy wyjdą. Moja koleżanka ma dziecko miesiąc starsze od Kingi i Mały jeszcze nie ma żadnego ząbka. Pediatra powiedziała, ze pierwszy ząbek powinien wyjść do 13-14 mca życia. To tak na marginesie napisałam ;-) Ale Blaneczka ma 2 ząbki i pewnie niedługo pokażą się kolejne

A co do ruchliwości dzieci drobniejszych i okazalszych (moja Kinga do takich należy - 11, 600 g i 86 cm:-)) to nie zawsze tak jest że dzieci "okazalsze" później wszystko robią, siadają, raczkują itp. Np. Rózyczka Maqniątkowa :-) duża kobietka i już zaczyna chodzić!!!! Ale zgodzę się z Tobą, że dzieciaczki o drobniejszej budowie i niższe mają łatwiej. Ale nie zawsze się to sprawdza.
daga, ja miałam masaż szyjki, ale w trakcie porodu, mnie on mało pomógł, bo rozwarcie stanęło na 5-6 cm (po masażu) no i zakończyło się to cc.
Także więcej Ci nie pomogę w tej kwesti.
tesiu, witaj :* zdróweczka dla Nadusi!!!!