reklama

Lipiec 2014

Dzień dobry,
piękna pogoda dzisiaj u mnie i jakoś skupić się nie mogę. Doczytałam do końca, ale już nie pamiętam kto co pisał, więc przepraszam jeśli coś pokręcę :)

Popieram koleżanki, żeby nie siedzieć przy starszym dziecku tylko w razie potrzeby odprowadzać kilka razy. Zabezpieczyć brzeg gąsienicą - strażnicą przed potworami z szafy :P i spadnięciem z łożeczka

W Holandii w opiece ciążowej podoba mi się przede wszystkim to, że położna która będzie przyjmować poród zna mój przypadek od początku. W praktyce do której się zapisałam pracuje 10 położnych, i jedna z nich będzie miała dyżur i do mnie przyjedzie. Fakt, że mogę trafić na jakąś której na oczy nie widziałam, ale na pewno ona zna moje papiery. (Ostatnio byłam w siedzibie głównej odebrać wyniki usg, które skanowały dla lekarza, i jak powiedziałam nazwisko to położna której nie znam bez patrzenia w papiery powiedziała mi, że na drugi dzień mam wizytę u ginekologa i czy wiem o tym). W Polsce niestety przyjeżdżasz do szpitala i babki cie nie znają :(
Dodatkowo mogę powiedzieć, że w trakcie ciąży miałam problem z pracodawcą i to własnie położna dzwoniła do urzędów w mojej sprawie pytać co i jak mam zrobić. Dla mnie to było mega stresujące i zapominałam języka w gębie, a ona spokojnie się dowiedziała i mi potem wyjaśniła.

Miłego wypoczynku u mamy i mam nadzieję torba do szpitala się nie przyda.

Hobbit napisała więc od razu odpowiem :)
NIe możesz mieć doła bo Niziołki to pozytywne ludki i się nie smutają. Słoneczko się uśmiecha do ciebie, nie świruj Babo :*

U mnie komarów nie widziałam, ale much jest pełno.

Z dolegliwości ciążowych to tylko ból krzyża mi dokucza, zgaga i nerw na teściową :D Stopy nie puchną, ręce nie drętwieją i głowa nie boli.

Miłego dnia...

reklama
Michalina najpierw waga spada. Potem zależy od dziecka ale powinna szybko rosnąc. Ciekawe czy Ewa karmi piersią i czy mała ssie ładnie. Jak tak to dobiją szybko do 2, 5 kg.

Dzięki dziewczyny za rady. A więc spróbuję z łóżeczkiem, najwyżej jak będzie spadał za często to mu materac sam zostawię. Pod łożko dam jakiś koc, a koło barierki faktycznie takiego długiego pluszaka położę, mam nadzieję że da radę. W sobotę będziemy składać łożko to zobaczymy jak działa nowa sypialnia.

W pełni popieram. My podkładalismy misia.
U nas zasypianie różne raz ja z nim siedzę i czekam aż zaśnie a raz idę i sam zasypia. Wychodzić na pewno ci na początku będzie. Musisz cierpliwie go odnosić do łóżeczka.

DZIŚ ZACZYNAM 37 TC :D
Miłego dnia :)

Wow, 37 tydzień, to już prawie!

I weź tu kobieto nie dźwigaj... :) Postaram się męża zaangażować, ale sama nie wiem jak to będzie, dzisiaj tak się rano pokłociliśmy że aż się trzęsę cała jak pomyślę jaki z niego burak. Sama nie wiem jak to będzie, ostatnio ma totalną olewkę na dom, mnie, a ciążą to się praktycznie w ogole nie przejmuje, dobrze że synkiem sie od czasu do czasu zajmie - w sensie zabawy, bo pieluchę to mu ostatnio chyba zmienił 4 m-ce temu. Oczywiście dużo pracuje, itp, ale jak on do domu przychodzi to ma wolne, a ja dalej zapierdzielam... A co będzie jak się drugie urodzi?
Ostatnio w ogóle nie potrafię z nim rozmawiać... Kopacz się zejdzie ze swoim eks, a ja chyba rozwód wezmę jak tak dalej pójdzie, ech!

To poamrudziłam, sory za klimat, ale nie mam komu posmęcić:)

Jagódka, super że wychodzisz na weekend, tylko bądź grzeczna w domu i nie szalej znowu z porządkami itp:)

Przypomniało mi się,
w poprzedniej ciąży też nie miałam KTG, dopiero jak byłam tydz po terminie zgłosiłam się na IP i tam mi zrobili, potem za 2 dni to samo, gdzie okazało się że jakieś takie sobie to ktg i przyjęli mnie na oddział i wywoływali - balonik, masaż, oksy, za 3 dni urodziłam.

Michalina najpierw waga spada. Potem zależy od dziecka ale powinna szybko rosnąc. Ciekawe czy Ewa karmi piersią i czy mała ssie ładnie. Jak tak to dobiją szybko do 2, 5 kg.

Lekarze podkreślają, że przyrost masy ciała niemowlaka nie powinien być mniejszy niż 120 g na tydzień, czyli 480 g na miesiąc. Zazwyczaj niemowlak w pierwszych trzech miesiącach swojego życia tyje troszkę więcej, czyli 800-1200 g na miesiąc. W następnych miesiącach waga niemowląt reguluje się do 500 g na miesiąc. Między trzecim a piątym miesiącem życia dziecko waży zazwyczaj około 6,5 kg. Często jest tak, że dzieci, które urodziły się z niską wagą, starają się szybko ją nadrobić, a dzieci z prawidłową wagą podwajają ją w ciągu pierwszych pięciu miesięcy.

Lekarze podkreślają, że przyrost masy ciała niemowlaka nie powinien być mniejszy niż 120 g na tydzień, czyli 480 g na miesiąc. Zazwyczaj niemowlak w pierwszych trzech miesiącach swojego życia tyje troszkę więcej, czyli 800-1200 g na miesiąc. W następnych miesiącach waga niemowląt reguluje się do 500 g na miesiąc. Między trzecim a piątym miesiącem życia dziecko waży zazwyczaj około 6,5 kg. Często jest tak, że dzieci, które urodziły się z niską wagą, starają się szybko ją nadrobić, a dzieci z prawidłową wagą podwajają ją w ciągu pierwszych pięciu miesięcy.

Wobec tego, ją by wypuścili za miesiąc? Nieee. Podejrzewam że jak wszystko będzie ok i zoltaczka zejdzie to wyjdą.

nie pamiętam, czy sie witałam dziś, więc dla wszystkiego mówię dzien dobry :)

Ola dziś obudziła mnie o 5:30... znaczy obudziłam się, bo słyszałam jak gada u siebie w pokoju do siebie, ale siku mi się zachciało i tak leżałam i czekałam, że może uśnie, w końcu po 6 nie wytrzymałam i poszłam do łazienki, więc Ola przywędrowała do mnie i mówi, że ona już się wyspała i wstajemy.... na szczęście dała się przekonać, zeby pooglądać bajki w łóżku więc przynajmniej sobie poleżałam trochę jeszcze. deszcz w koncu przestał padać, rano ulewa była. pojechaliśmy po prezent na urodziny chrześniaczki M, znalazłam świetny sklep z zabawkami, chyba wszystko tam jest, wypatrzyłam lalkę dla Oli, kupimy jej po porodzie. potem pojechaliśmy zobaczyć, gdzie jest położnictwo w szpitalu bródnowskim, zrobili na mnie dobre wrażenie, bo w poprzednim zwiedzanym potraktowali nas "idźcie sobie i nie zawracajcie nam glowy, mamy ważniejsze sprawy - jedzenie- na głowie), a tu pani sama poopowiadała, zaprosiła mnie na ktg kontrolne w 38tc, bo jestem po cc, jedyne co mi się nie podoba, to to, że po cc dziecko jest na chwilę dawane mamie, żeby przystawiła do cyca, a potem zabierane na noworodki i dawane dopiero jak mama dojdzie do siebie... tam gdzie rodziłam Olę mój M mógł być ze mną na pooperacyjnej, Ola była z nami od początku i nie zabierali jej nigdzie....

Jagódka cieszę się, ze możesz wyjść!

K&P, Lilla My dziękuję za odpowiedź, tak właśnie może te temp. dotyczą zimy, bo nawet w unas na porodówce jest mega gorąco wiec nie ma szans na 18st.

makota, czys czy oszalala? o 5 rano zmywac naczynia :P

hej graza :) milo Cie widziec

elfit przybij 5, ja tez zaczynam 37tydzien :D

jagodka dobre wiesci, wypoczywaj w domku

u mnie leje masakrycznie od rana, taka dolujaca pogoda, az nic mi sie nie chce

Ja nie wiem co z tą pogodą u was, bo we Wrocławiu mega upał... Poszłąm z małym na plac zabaw o 9:30 i po godzinie musieliśmy uciekać gdzieś do cienia bo nie dało się wysiedzieć taka patelnia. Teraz grzeje dalej, misiek śpi, a ja planuję trochę chatę ogarnąć bo armagedon... Wszystko porozrzucane, na stole pranie, blaty w kuchni zawalone, wczorajsze zakupy z ikei się walają po korytarzu, ale mi się nie chce... Help!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry