reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

onanana jestem zdziwiona że Majeczka nic nie przybrała przez tyle tyg może wcześniejszym razem źle waga była starowana albo źle wpisała :baffled:Jeśli rzeczywiście to jak dziewczyny pisały dawaj zupki,deserki i kaszki mleczno-ryżowe tam jest mm modefikowane więc myślę nie ma sensu dawać samego mm.Mam tu taką tabelkę i patrzę że dzieciaczki do 4 miesiąca przebieraja ok 700g w 5miesiącu podwajają wagę urodzeniową w 6, 500g a potem już po 300g.Zresztą nasze dzieciaczki teraz dużo się ruszają może on spala szybko jedzonko no nie wiem sama...my pod koniec maja idziemy na szczepienie i zobaczymy ile moja bo 2 tyg temu miała 7520g a teraz po troszku wprowadzam coś nowego ale ona średnio mi je :baffled: Oby wyniki były dobre i wyjaśniły sytuację ;-)

oj i dla mnie cyckowanie wygodne i przyjemne :-) I strasznie chciałam karmić cycem aby mieć ten bliski kontakt z dzieckiem a cyckujemy się co 2-3h ostatnio wszystko ją interesuje i guzik je ...aaaa jak była malutka daliśmy jej 2 razy pod rząd mm bo miała te kolki i myślałam że to przez moje mleko jejku ja jej dawałam butle i płakałam że mam tyle mleka a ona je mm strasznie to przeżyłam :-D

Ostatnia edycja:
reklama
Mam tu taką tabelkę i patrzę że dzieciaczki do 4 miesiąca przybieraja ok 700g w 5miesiącu podwajają wagę urodzeniową w 6, 500g a potem już po 300g.

Piszesz do onanany, ale i ja Ci podziękuję za ten post. Masz tą tabelkę na necie? Możesz wkleić link? U Zośki to by się zgadzało:
- waga urodzeniowa 3,630
- w dniu wypisu 3,455
- V miesiąc marzec: 6,550 (no prawie 2x masa z wypisu)
- w VI miesiącu przybrała 450gr
- a licząc od stycznia to przybrała średnio 300gr miesięcznie.

A że i ja i tata Zosi jesteśmy szczupli i wysocy, to chyba wszystko ok.

Przepraszam, że odniosłam tego posta tylko do siebie, ale ucieszyły mnie te dane.

A i dziołszki - nie kłóćcie się już. Się nie podoba, to nie komentuję i olewam sprawę - zdrowsze będziemy;-)

Anek nie mam takie kółeczko było w pudełku ze szpitala i tam jest pierwszy rok życia dziecka począwszy od karmienia mlekiem mamy,mm,rozwój psycho-ruchowy,kalendarz szczepień,przyrost masy ciała,przyrost długości także bardzo fajne te kółeczko :-) Aaaa i od 7 miesiąca nasze dzieciaczki będą rosnąć po 1-2cm a w szóstym jeszcze rosły po 2-3cm ;-)

Bardzo się cieszę że skorzystałaś z tych wiadomości :-)

Aaaa i od 7 miesiąca nasze dzieciaczki będą rosnąć po 1-2cm a w szóstym jeszcze rosły po 2-3cm ;-)

Bardzo się cieszę że skorzystałaś z tych wiadomości :-)
No to ciekawa jestem jak ze wzrostem bedzie u Zośki, bo jak do tej pory to rosła po 4 cm: urodziła się 55 cm a teraz ma o zgrozo 79cm:confused: Czyli 24 cm w 6m-cy.

Ankusch no tak, tylko Maja przez 2 m-ce nie przybrała nic...
źle przeczytałam, bo myślałam, że przez m-c. onanana porobisx badania, bedziesz spokojniejsza, teraz tak jak pisałam dajesz młodej wszystkiego juz po trochu, wiec bedzie dobrze;)Moze faktycznie ejst tak jak zuwazylas, ze odkad zmienilas diete to Majcia gorzej przybiera, ale tez byla tylk i iwylacznie an cycusiu, teraz powinnam zaczac nadrabiac. Bo niby do 6 m-ca poiwnno wystarczac mleko mamy, ale przeciez nie akzde dziecko rozwija sie tak jak podaja w ksiazkach i np Maja mogla wczesniej potrzebwac wprowadzenia innych posilkow? Najwazniejsze, że jest zdrowa :)
Dżizasss laski, jakimi ja hieroglifami piszę - ni to polski ni chiński :/:baffled:

Gola i ja myślałam że przez miesiąc nie doczytałam i nie dosłyszałam jak zawsze :dry:

Martyna pojadła trochę kaszki ryżowej brzoskwiniowej na moim mleku(bardziej jej smakuje niż te kaszki z mm) zaraz cycem popije i może drzemka a potem na spacer gonimy bo ładnie :-)

Co za burza na forum :shocked2:
A mowiono ze forum listopadowe jest spokojniejsze i bardziej tolerancyjne niż inne miesieczniki :-p

Dziewczyny dajcie spokoj, kazdy moze pisac co chce. Nie ma sie co urażać ani obrażać.

pepsi wiesz wiecej o zdrowym odzywianiu niz ktokolwiek inny na forum. Wiele razy sluzylam dobra rada. Mysle ze wiekszosc z Nas korzystala z Twojej wiedzy. Jestes potrzebna nam w wiekszosci ;-)

Pepsi -dlaczgo jestes taka przeciwniczka MM?

A z drugiej strony co za przyjemnosc z jedzenia ,jesli je sie tylko to co napisalas. Przeciez pomimo ,ze zdrowe ,to jedzenie z pary jest prawie bez smaku.

.

no ale zywienie niemowlaka ma byc przedewszystkim zdrowe...
Przeciez jedzenie ze sloczkow tez nie jest w żaden sposob smaczne - chocby ziemniak z dynia - okropienstwo, a dzieci wsówaja bez zastanowienia.
Niemowleta jeszcze nie odrozniaja smakow i na smaczne jedzenie jeszcze przyjdzie czas.
Zeby bylo naprawde smacznie tzrebaby dosladzac, albo dosalac czy uzywac przypraw. A tego robic nie wolno.

Co do tych diet i żywienia maluszka, to każda mama robi inaczej i wg mnie nie ma to jakiejś różnicy. Matka karmiąc dziecko wiele rzeczy robi instynktownie .

dokladnie :-)
Jedne z nas dadza rocznemu dziecku ciekierki, albo schabowego z kapusta a inne beda z tym czekac do konca 3 roku zycia, czy nawet dalej.
Kazdy ma prawo robic jak chce, a na forum tylko dzielimy sie doswiadczeniami :tak:

Ankusch no tak, tylko Maja przez 2 m-ce nie przybrała nic...

czy Maja sprawia wrazenie glodnej po jedzeniu mleka?
Albo czy po zjedzeniu sloiczka domaga sie jedzenia?

Pytam tak bo mowi sie ze dziecko nie da sie zaglodzic :) Jesli nie najadalaby sie to dalaby znac o tym.

Ja mialam taki przypadek z Mackiem jak mial 4 msc i konczylo mi sie mleko w piersiach to on tez niemal nic nie przybral przez miesiac. tylko ze on mi codziennie plakal, a nie wiedzialam o co chodzi. Dopiero przy wazeniu skaplam sie ze sie dziecko nie najada.

A moze Maja zrobila sobie takie zapasy wczesniej ze teraz wiecej spala kalori niz zjada?
Faktycznie powinna przybrac cokolwiek, ale mysle ze moze byc tak ze za moment wystrzeli z waga do przodu.

3mam za Was kciuki!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
my po szczepieniu młody waży 8240 gram i mierzy coś ok 73 cm, także też już wolniej przybiera, przez 6 tyg równo pół kilo, ale zdecydowanie więcej się rusza:-D więc się nie martwię:-)

reklama
Nie było mnie dzień, a tu taka burza :szok: no nieźle. dziewczyny nie kłóćcie się każda z nas jest inna i dzięki temu to forum tak fajnie funkcjonuje. Ja nie odebrałam postów pepsi jako ataku, choć na wiele kwestii mam odmienne poglądy, i w stylu funkcjonowania bliżej mi do winkii (niech żyje MM :-D) a w wielu sytuacjach rady pepsi były bezcenne :tak: dziewczyny zakopcie topór wojenny :-)

Do góry