reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

Cześć dziewczyny, właśnie nadrobiłam wiadomości na forum i zamierzam już zaglądać regularnie. Fajna grupka się tu stworzyła ☺️
A u mnie tak:
Termin z OM 12.02.2026
Badania prenatalne 21.07.2025
Wizyta u ginekologa 04.08.2025
@LiliankaKornelka proszę o dodanie do listy ☺️
Ostatnią wizytę miałam 2 lipca, pięknie biło serduszko 14 mm dzidzi 🥰

reklama
Ja również poproszę o dopisanie wizyt najbliższa 14.07 natomiast prenatalne 5.08 i tego samego dnia również wizyta u mojej prowadzącej;)

Powiem wam że mi na tych tabletkach jest lepiej pod względem nudności. Wczoraj dodałam jeszcze porcje na dzień i jest git. Za to w tym 9 tyg wjechało mi potworne zmęczenie i senność. Czuję się bez przerwy jak po całonocnej imprezie na turbo kacu bez grama snu. Do tego stopnia, że w pracy na krześle czuję jakbym zaraz miała zasnąć i się przewrócić. Po powrocie z pracy jest obowiązkowa drzemka i o 21-22 odpadam i śpię do rana, a rano nie mogę się wybudzić. Mam nadzieję że to mi szybko minie 🙈

Ja również poproszę o dopisanie wizyt najbliższa 14.07 natomiast prenatalne 5.08 i tego samego dnia również wizyta u mojej prowadzącej;)
oo ja również mam prenatalne z omówieniem testu pappa 5.08 ☺️ 01.08. Mam wizytę u mojego potencjalnie prowadzącego, a że on ma ten certyfikat to stwierdził, że zrobi mi wtedy też usg prenatalne.

Powiem wam że mi na tych tabletkach jest lepiej pod względem nudności. Wczoraj dodałam jeszcze porcje na dzień i jest git. Za to w tym 9 tyg wjechało mi potworne zmęczenie i senność. Czuję się bez przerwy jak po całonocnej imprezie na turbo kacu bez grama snu. Do tego stopnia, że w pracy na krześle czuję jakbym zaraz miała zasnąć i się przewrócić. Po powrocie z pracy jest obowiązkowa drzemka i o 21-22 odpadam i śpię do rana, a rano nie mogę się wybudzić. Mam nadzieję że to mi szybko minie 🙈
A właśnie miałam się pytać jak się czujesz na tych tabletkach. :D Mnie dziś od nocy strasznie męczy.

Pisałam ostatnio, że mam ochotę na fasolkę po bretońsku. Wczoraj wieczorem dałam do moczenia i od rana do 14 zbierałam się do jej zrobienia. Ciężko było, a teraz na dodatek ręka śmierdzi mi kiełbasą i cebulą, bo przesiąkła przy mieszaniu. 😂 Mogłam nie zdejmować rękawiczek. 🫣

Z plusów dzisiejszego dnia to wszystkie badania wyszły dobrze.

Zaczynałam z 12,8 g/dl
Hematokryt - 39,1%

A ostatnie badanie dzień przed wywołaniem porodu w 39t3d
10,7 g/dl
Hematokryt - 33%

Jeszcze mam z 2 dni później przy wypisie, ale ja miałam pęknięcie szyjki macicy więc trochę tej krwi tam straciłam:
10,2 g/dl
Hematokryt - 32%
Tu miałam zalecenia brania Tardyferonu 2x1 - ale go nie badałam, bo nie miałam czasu i siły iść do apteki 🙈
Karmię piersią nadal 19 miesiąc (1 rok i 7 miesięcy).
Syn nie ma żadnego problemu z ferrytyną, żelazem i ogólnie morfologią - ma ją piękną, robioną co 3-6 miesięcy.

No i jeszcze powinnam dodać, że ja jestem na diecie wegańskiej (żadnych produktów odzwierzęcych nawet jajek, mleka czy miodu).
Ok dzięki za informację. Trochę jednak ci ta HB spadła, ja zaczynałam z 13, połowa ciąży 12,6 i na porodówce 13,1, ale właśnie brałam suplementy z żeleZem. Krwi straciłam ponad litr przy indukcji 😪 spadło do 9,7.
Chyba nie będę brała żadnych leków stricte na żelazo, tylko znowu właśnie suple z żelazem, prenatal albo formeds

reklama
A właśnie miałam się pytać jak się czujesz na tych tabletkach. :D Mnie dziś od nocy strasznie męczy.

Pisałam ostatnio, że mam ochotę na fasolkę po bretońsku. Wczoraj wieczorem dałam do moczenia i od rana do 14 zbierałam się do jej zrobienia. Ciężko było, a teraz na dodatek ręka śmierdzi mi kiełbasą i cebulą, bo przesiąkła przy mieszaniu. 😂 Mogłam nie zdejmować rękawiczek. 🫣

Z plusów dzisiejszego dnia to wszystkie badania wyszły dobrze.
Ja jestem zadowolona z tych tabletek, gdyby nie one to już bym pewnie nie dała rady pracować przez straszne nudności i jeszcze połączone ze zmeczeniem. Plusem tych tabletek jest też dla mnie to, że nie muszę juz ciągle zajadać tych nudności przez co mam nadzieję, że nie będę bardzo przybierać na wadze. Raz na czas pojawiają się ale to jest tuż przed zażyciem kolejnej dawki. Może zapytaj lekarza, możesz zacząć jak ja od 2 tabletek na noc i może wystarczy ci taką dawka żeby było ok.

Heh to ja mam ciągle ochotę na burgera 😅 jadłam jakoś w sobotę i dziś znowu mnie ciągnie do niego 🙈

Do góry