• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Cześć dziewczyny 🙃
Nie wiem czy mnie pamiętacie jeszcze :) rodziłam jako pierwsza - 25.01
Ulotniłam się z forum na jakiś czas bo nie mogłam sobie poradzić psychicznie z moim Krzysiem. A raczej z samą sobą czytając o waszych dzieciakach jakie spokojnie kiedy mój się darł w niebogłosy. Teraz już jest znacznie lepiej, a przyczyną tych problemów była najprawdopodobniej wit D. Generalnie przejrzałam trochę wpisów i mam jedno stwierdzenie: Marta, twoje dziecko jest mega wyjątkowe. Gdzieś mi się przewinęło że mówi już "tata" a teraz sam je ! No mega wyjątkowy ! Zazdroszczę, musiał przeskoczyć już kilka etapów rozwoju 😉. Mój jest starszy a jedynie potrafi piszczeć i mruczeć niezrozumiale, nie mówiąc o jedzeniu 😋
Mama mówi cały czas a łyżkę mu daje to sobie do buzi wkłada jeść nie potrafi sam jeszcze 😁jest spokojny ale fazę ma na piszczenie też 🤣

reklama
Problem był raczej z rodzajem witaminy. Dawałam D-vitum w sprayu. Mały płakał i płakał ale nigdy bym nie pomyślała że od tego. Jakoś minęły 3 miesiące i kazałam kupić mężowi vigantol, zrobiłam 2 dni przerwy w podawaniu i dałam ten vigantol. Wydawało mi się że jest spokojniejszy, ale jak zasypiał na noc to ok północy budził się ze strasznym płaczem przez sen i stwierdziłam że pewnie ten vigantol. Kupiliśmy znowu ten D-vitum i koszmar wrócił... Teraz podajemy vigantol i mały płacze tylko jak jest głodny albo śpiący :p
No to nieźle że taka witamina D3 w tyle problemów sprawiła🙂

O której rodzilas ? 😀 Ja miałam CC o 19:43 :D
Psychicznie świetnie, spotykam się z koleżanką która ma kilka dni młodszego syna i ona też przechodziła takie załamanie więc się wspierałyśmy 😀 mam czasem momenty załamania ale chwilowe 😀 właśnie od tygodnia wprowadzam mu rytm dnia ( sen po 3h aktywności, mm co 3h ) i dzięki temu ma 3 drzemki po 1.5-2h a nie 6 drzemek po 20-30 min... I je co 3h a nie 2 😆 wcześniej jakoś na to nie wpadłam i męczył się i on i ja bo nawet wyjścia żadnego nie mogłam zaplanować bo jak gdzieś jechałam to mi zasypiał w samochodzie 😆
A jak sprawa z rutyna wygląda jak musicie wyjść? Albo macie cały dzień zajęty i nie mozna dopilnować tej aktywności, spania ITp? Ja mam wrażenie, że u mojego dziecka nie da się wprowadzić takiej rutyny że względu na to, że my że starym ciagle w biegu 😐

A jak sprawa z rutyna wygląda jak musicie wyjść? Albo macie cały dzień zajęty i nie mozna dopilnować tej aktywności, spania ITp? Ja mam wrażenie, że u mojego dziecka nie da się wprowadzić takiej rutyny że względu na to, że my że starym ciagle w biegu 😐
Jeśli mamy np szczepienie o 9 to staram się go np uśpić o 7:30 (wstaje zawsze między 5 a 6), a jak się nie udaje to przetrzymuję go i zasypia w samochodzie w drodze powrotnej. Potem z fotelikiem do domu i tak mi śpi. Generalnie ja dużo nie wychodzę z domu, raz w tygodniu jadę do teściów na cały dzień praktycznie i wtedy wyjeżdżam wtedy jak wstanie z pierwszej drzemki :) z jedzeniem to czasem daje mu po 2h bo musimy wyjść a nie zdążymy wrócić za godzinę :)

reklama
@Ewq9 - mozesz napisac w jaki sposob wprowadzaliscie rutyne?
Może to nie do końca rutyna, ale wcześniej mi mały spał kiedy chciał. Widziałam że np ziewał, dałam do wózka i o dziwo bez większych problemów zasypiał, spał max pół godziny i za kolejną godzinę znowu senny. Teraz pilnuje że jak wstaje o 6, to idziemy na pierwszą drzemkę między 8:00 a 8:30. I jak zaczęłam tak robić to śpi mi czasem nawet 2h. Jak wstaje to znowu mniej więcej 2.5 - 3 h aktywności i usypiam. Ostatnia drzemka nie później niż o 17, bo o 19 kąpiel, mleko i do łóżeczka. Jak obudzi się ok 18 to zaśnie całkiem szybko, trochę się pokręci, ja jestem blisko jak mu smoczek wypadnie to mu podam. Jak pośpi np do 18:30 to albo go ciut później kąpiemy itd albo dłużej zasypia :p Planowane wyjazdy np do teściów czy rodziny staram się tak ułożyć żeby jechać między jego drzemkami i u nich też pilnuje czasu czuwania. Ogólnie od tygodnia dokładnie śpi mi właśnie po 3 razy dziennie. Jedynie w sobotę trochę nam się to zaburzyło bo pierwsza drzemka trwała tylko 40 min i wyszły przez to 4 na cały dzień. Bardzo mi pomaga aplikacja dziecko + w której włączam odliczanie snu i sprawdzam kiedy ostatnio spał, kiedy jadł itd :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry