myszka2829
Fanka BB :)
Myszko no właśnie niewiele, ale jak zawsze na pampersy starczyło lub na płatne szczepionki, poza tym była ulga podatkowa na dzieci
Jak ja rodzilam to zasilku porodowego bylo 151 pln
niewiadomo czy sie smiac czy plakac, a teraz to juz po prostu ich ponioslo... wiem ze byla ulga podatkowa sama z niej korzystalam. Coz zrobic wszedzie wprowadzaja polityke pro rodzinna a u nas jak zwykle na odwrot. Cisna mi sie na usta tylko malo przyjemne okreslenia, wiec zachowam swoja opinie dla siebie co do naszych politykow.Przy czym tu w niemczech przez pierwszy rok rodzice dostaja dodatkowo 300 euro na dziecko plus rodzinne. Fakt becikowego jednorazowego nie ma, a jak patrze na ceny pampersow tu i w PL to wychodzi na to, jakby w PL byly po 15-18 pln... a sa po 50 komentarz zbedny chyba:-(
pomijajac nazwe i wartosc pieniadza pensje tu sa zblizone do PL. Jesli w PL zarabiamy 1500, i tu 1500, jakosc zycia tutaj jest znacznie wyzsza...
Ostatnia edycja:

bardzo Ciężki okres w życiu jak dla mnie bo sama sobie musiałąm radzić.Kolki u maluszka to coś strasznego.Także przez 5mcy nie w głowie mi były jakieś wyjścia gdzie kolwiek bez dziecka-ja miałąm ogromny problem z uspokojeniem małej także ani m ani moja mama by sobie nie poradzili w tym czasie.Pamiętam że moi rodzice i rodzina jak była w odwiedzinkach to początkowo wszyscy bali sie wogóle małej brać na ręce odemnie coby znów mega jazdy nie było.Raz się skusiliśmy i pojechaliśmy ażeby dać tylko kuzynowi prezent złożyć życzenia u uciekać do domu bo z Nicol nie dało by rady zostać i bawić się.Pamiętam że ledwo przekroczyliśmy próg to mała się tak wystraszyła i rozdarła że musiałybyście widzieć jak mój m biegiem wiał z małą i wózkiem