• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Maj 2012

U mnie jest na odwrot mam niedoczynnosc tarczycy(Hashimoto) i ja musze uwazac aby nie bylo jodu w witaminach.Wczoraj bylam na badaniach z nadzieja ze zrobia mi usg a tu niestety zwykle badanie krwi,moczu,cisnienia,wagi i takie ginekologiczne na wysokosc szyjki i ph sluzu.W sumie wszystko ok.Zeby nie ta tarczyca to mogla bym spac spokojnie a tak martwie sie czy moje malenstwo zdrowe sie urodzi.Nastepny termin polowkowy mam 12 grudni.Juz sie niemoge doczekac.
moja mama ma tą samą dolegliwość nie martw się pod kontrolą lekarską szczególnie w Niemczech jesteś bezpieczna trzymam mocno kciuki:tak::tak::tak: zastanawiam się czy mnie też niedoczynność tarczycy dopadnie....
dorka zdrówka życzę
wikasik gratuluję
as kciuki zaciśnięte:tak:
wiolka trochę odpość facetowi oni naprawdę mają z nami czasem przechlapane:-D
co do wozków i ich szkodliwości to ja bym się nie przejmowała bo zaczynając od pieluch butelek ubranek to prawie wszystko jest szkodliwe ja do tej pory korzystałam z chico i quinyy zapp ale to już spacerówka
co do samopoczucia to ja mam dobre nie zapeszając ale za to wieczorem chciałabym poczytać książkę to zaraz zasypiam i złości to mnie okropnie
pozdrawiam was cieplutko

reklama
Nie wiem, jak tam dokladnie z tym jodem. Jeslichodzi o zapotrzebowanie na suplememtacje w roznych krajach, to raczej AU typowalabym jako kraj z naturalnym jodem, mowie o glownych miastach. Moje Melbourne nad zatka, a do otwartego oceanu jakas godziaj azdy.

Nic to, czas isc spac, juz o 22 i oczy sie kleja. Dobrego dnia!

karis ja wiem ze nie maja latwo , ale moglby sobie darowac komentarze:-)
najbardziej mnie zastanawia czemu teraz mam takie zmiany nastrojow , w pierwszej ciazy bylam o wiele spokojniejsza, oczywiscie zdarzalo mi sie plakac na filmnie bo np dziecko bylo chore ale nie wkurzalam sie bez powodu

co do jodu to siedze cicho bo sie nie znam:-)

Podobno w polsce jest zmniejszone zapotrzebowanie przez to że mamy jodowaną sól itd. Ale tak jak mówiłam, mówiłam o konkretnym artykule, którego w chwili obecnej znaleźć nie mogę, za to znalazłam zupełnie inne informacje
Rys historyczny[edytuj]

W Polsce po raz pierwszy wprowadzono profilaktykę niedoboru jodu w 1935, kiedy to rozpoczęto profilaktyczne jodowanie soli kuchennej na terenach endemicznego występowania wola, głównie w rejonie Karpat. W latach powojennych zaniechano jodowania soli kuchennej. W 1989 wprowadzono nieobligatoryjne zalecenia jodowania soli. W latach 1992-1993 w trakcie badań populacyjnych, stwierdzono niedobór jodu na obszarze całej Polski (zwłaszcza na Wybrzeżu). W 1996 rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Zdrowotnej wprowadzono zakaz produkcji i wprowadzaniu do obrotu soli kuchennej bez dodatku jodku potasu. Rozporządzenie weszło w życie 1 stycznia 1997 i nadal jest obowiązujące.
Obecna profilaktyka niedoboru jodu[edytuj]
obowiązkowe jodowanie soli kuchennej w ilości 30 (+/- 10)mg jodku potasu na kilogram soli kuchennej
jodowanie mieszanek mlekozastępczych dla niemowląt
zalecenie przyjmowania 100 - 150 μg jodu w postaci jodu (np, preparat Jodid) przez kobiety w ciąży i okresie karmienia
zalecenia spożywania przez całą populację produktów bogatych w jod

Ja to juz moge sie oglosic mianem expertki:)Lecze sie od ponad 8 lat na tarczyce.Dowiedzialam sie ze cos jest nie tak jak mi sie cylke rozregolowaly.Poszlam do polskiego gina a on mi zamiast zrobic badania kazal brac tabletki anty na uregolowanie.Po krotkim czasie wyjechalam na stale do Niemiec i tutaj dopiero przebadano mnie na wylot.Jakie mam wyniki tego niewiem bo tutaj nie daja ich.Z dolegliwosci to mialam tylko telepki serca a jezeli chodzi o wage raczej nic sie nie zmienilo chociaz zaraz po diagnozie przytylam do 60 kg przy normalnej wadze 54kg.Przez te lata bralam tyroxyne w coraz to silniejszych dawkach.Podeszlismy do in-vitro z sukcesem do 3go miesiaca w ciazy trojaczej potem jeszcze mialam jedna ciaze udokunemtowana naturalna i za Boga nie udalo mi sie donosic zadnej.Najsmieszniejsze jest to ze przez ostatnie pol roku odpuscilam sobie hormony tarczycowe i zaszlam w ciaze ktora trwa do dzisiaj.Od 7 tygodnia spowrotem biore hormony ale juz takie slabsze dawki.Za kilka dni po ostatniej kontroli krwi powinnam sie dowiedziec czy mam zwiekszyc dawke czy ta jest ok.Poltora roku temu adoptowalismy noworodka i wszyscy mowia ze to jego zaluga...ze sie odblokowalam ale ja jakos w to nie wierze.

Ostatnia edycja:
Ja to juz moge sie oglosic mianem expertki:)Lecze sie od ponad 8 lat na tarczyce.Dowiedzialam sie ze cos jest nie tak jak mi sie cylke rozregolowaly.Poszlam do polskiego gina a on mi zamiast zrobic badania kazal brac tabletki anty na uregolowanie.Po krotkim czasie wyjechalam na stale do Niemiec i tutaj dopiero przebadano mnie na wylot.Jakie mam wyniki tego niewiem bo tutaj nie daja ich.Z dolegliwosci to mialam tylko telepki serca a jezeli chodzi o wage raczej nic sie nie zmienilo chociaz zaraz po diagnozie przytylam do 60 kg przy normalnej wadze 54kg.Przez te lata bralam tyroxyne w coraz to silniejszych dawkach.Podeszlismy do in-vitro z sukcesem do 3go miesiaca w ciazy trojaczej potem jeszcze mialam jedna ciaze udokunemtowana naturalna i za Boga nie udalo mi sie donosic zadnej.Najsmieszniejsze jest to ze przez ostatnie pol roku odpuscilam sobie hormony tarczycowe i zaszlam w ciaze ktora trwa do dzisiaj.Od 7 tygodnia spowrotem biore hormony ale juz takie slabsze dawki.Za kilka dni po ostatniej kontroli krwi powinnam sie dowiedziec czy mam zwiekszyc dawke czy ta jest ok.Poltora roku temu adoptowalismy noworodka i wszyscy mowia ze to jego zaluga...ze sie odblokowalam ale ja jakos w to nie wierze.
bardzo się wzruszyłam tak szczerze.....kibibuje ci bardzo mocno oby tylko szczęście już Wam dopisywało
wiolka mój też byłby chory jak by nie komentował też czasem wychodzę z siebie:happy: te typy tak mają niestety

Trzymam kciuki :):):)

No ja własnie mam taki problem że od kilku lat zaczęłam niesamowicie tyć, błyskawicznie z 50kg zrobiło się 80 :[ Pare razy się odchudzałam, szło 2-3kg w dól a później nic. W czasie najbardziej intensywnego odchudzania wręcz szła w góre waga, bo tłuszcz nie spadał a mięśnie rosły :/ Teraz zresztą też jak wymiotowałam i praktycznie nic nie jadłam przez 1,5 tygodnia to schudłam aż 1kg. Na dodatek paskudne suche i łamliwe włosy i paznokcie (paznokci nie musze obcinać, śmieje się że sie same rozpuszczają, włosy rosną mi kawaałek za ramiona i dalej nie chcą) No dowiem się za pare dni co i jak.

Ostatnia edycja:
reklama
suse ja tez mieszkam w Niemczech i tez mam niedoczynnosc tarczycy-biore l-thyrox pol tabletki 50tki dziennie-moj ogolny lekarz powiedzial ze mozna spokojnie je jesc i nie ma to wplywu na rozwoj maluszka- szczerze mowiac moj ginekolog jakos olal sprawe ze mam niedoczynnosc i na moje pytanie czy mam przebadac tarczyce, zeby teraz moze zwiekszyc dawke powiedzial ze moze pozniej, jak chce- ale tak jak ty mowisz, wiedzialam ze przy brakujacych hormonach tarczycy moze dojsc do poronienia, wybralam sie do ogolnego- na szczescie nie potrzebuje zwiekszyc hormonu ale kazal mi co miesiac przychodzic na pobranie krwi i badanie tarczycy.
Trzymam ci bardzo mocno kciuki zebyscie w maju powitali braciszka lub siostrzyczke dla waszej pociechy:tak::-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry