Basia89 pytam się, bo obciążenie glukozy bada się po 23 tygodniu i wtedy pije się rozcieńczoną glukozę (fuj) ma to na celu też wykluczenie cukrzycy- nietolerancji glukozy u ciężarnych. A niestety przy nie leczonej cukrzycy u ciężarnej może dojść właśnie do śmierci dziecka w brzuchu. Chociaż mi się wydaje, że to standardowe badanie jest w wielu krajach.
Ja teraz miałam badania: ogólne moczu, morfologia, toksoplazmoza, cytomegalia, żółtaczka, jakieś choroby weneryczne, hiv, przeciwciała na grupę krwi - bo mam 0rh- i z każdą ciąża po porodzie lub poronieniu muszę dostawać zastrzyk z imunuglobiny, glukozę na czczo. Raz miałam usg w 8tc, teraz będę miała w 12 tc - u ns jest to dokładniejsze usg, tak zwane na przezierność karkową - badanie faldku na karczku, któe wyklucza wiele chorób genetycznych - stąd nazwa usg genetyczne. Potem jak nie będzie potrzeby to usg kolejne w 20 i 32 tc. To tak w skrócie dla dziewczyn z zagranicy. Ja nie chodzę prywatnie ani na fundusz zdrowia tylko na pakiet z pracy. Prywatnie usg można mieć co wizytę a standardowo to te jak pisałam zaleca polskie towarzystwo ginekologiczne. No i częściej mamy wizyty u lekarza. Ja to pewnie w pewnym okresie ciąży będę robiła morfologie raz na tydzień, jak mi płytki dalej będą spadać. No i też muszę się dopytać o test pappa, bo ja prawie 35+
Też mnie zaczyna męczyć zgaga, ja ze swoją cukrzycą w poprzedniej ciąży to nie brałam tabletek typu rennie, bo to za dużo cukru miało i się męczyłam ze zgagą nawet po wodzie i gorzkiej herbacie. Ja to nie wiem co to w ciąży obżarstwo, teraz nie mam ochoty na jedzenie a potem to znając życie też mi skoczy ten cukier, chociaż lekarz mówił, że nie ma reguły. Ale dzięki diecie przytyłam wtedy w ciąży tylko 7kg a po porodzie ważyłam mniej niż jak zachodziłam.