reklama

Majowe Mamy 2016

reklama
Prenatalne 220 i pani doktor podobno zacheca do tych badan z krwi w pakiecie jedyne 400zl.

Na ostatniej wizycie skonsultowalam to z ginekologiem i potwierdzil, ze prenatalne warto zrobic natomiast jesli z nich nic niepokojacego nie wyjdzie to nie ma sensu robic dodatkowych.
Trzeba miec na uwodze, ze to jest tez marketing i wymyslaja jak najwieksza mozliwosc roznych badan, witaminek itd bo wiedza, ze mamy dla swoich dzieci beda staraly sie zrobic wszystko.

Znajomi są w Anglii i tam jest wszytsko za darmoszke. Wioleta93 widze ze jestes w tym sam tc co ja na kiedy masz termin wyznaczony ??

Za darmo mam te badania o których pisałam wcześniej. Chyba że coś by było nie tak no to dodatkowe też za darmo. Ogólnie to wydaje mi się że w Anglii jest lepsze zaplecze socjalne jeśli chodzi o dzieci niż w Irlandii. A termin na 16-17 ;-)

Wczoraj bylam na prenatalnych, zaplacilam 370zł za usg + pappa. Lekarz stwierdzil, ze dziecko jest idealne (nazywał je dzieckiem, a nie płodem, co bylo bardzo przyjemne :)). Usg przez brzuch, wszystko pieknie widoczne na poczatku 13tc (12tc+1dzien). Moja fasola ma niecale 6cm, a fikala az milo. Nawet w opisie mam notatki, ze byly trudne warunki badania poprzez ruchliwość dziecka :) warto bylo. Kwota mnie przerażała, ale wrażenia niesamowite, bo lekarz ma nowiutki sprzet. Bez porównania z tym gabinecie mojego lekarza prowadzącego. Nawet dostalam płytkę ze zdjęciami i krotkim filmikiem 3D, na ktorym widac machającego nożkami i raczkami bąbelka :)

Basi89 1. rogal ma 150 cm i raczej jest literą U , którą można jeszcze wyginać i użyć do karmienia; wygoogluj sobie;
2. prenatalne w Polsce na NFZ masz tylko w przypadku wskazania: wiek powyżej 35 dziecko z wadą i chyba choroby w rodzinie;
I tak jak pisała Malutka466 – te badania to tylko prawdopodobieństwo a nie pewnośc;
Marcelina 23 grupa FB to średni pomysł dla takiej osoby jak ja, bo FB wykorzystuję tylko w kontaktach z osobami, które znam dobrze od lat i nie wszystkich informuję o mojej ciąży, a byłoby widać w jakiej grupie jestem ;-) no i pisać z danym towarzystwem jestem w stanie tylko na jednym wybranym forum, bo nie mam tyle czasu, jeszcze pracuję i mam 2 dzieci. Za dużo by to było babyboomu ;-)

MALUTKA466 Trzymaj się cieplutko ;-) Na Lutyckiej rodziłam pierwsze dziecko i mam do tego szpitala tak blisko, że mogłabym podjechać 3 przystanki na poród ;-) w razie co, no ale chyba z racji wieku dla mnie lepsza Polna.

A u mnie wesoło- żyję na Coca coli, ale dałam radę na pilates pójść ;-)
zazdroszczę dziewczynom, które już na prenatalnych były - jakoś tak etap do przodu; moje w przyszły wtorek i wskazanie wiek ;-)
Okazuje się, że na mojej ulicy sąsiadka też zaliczyła wpadkę- rok starsza ode mnie ;-) dzieje się, wiatr wieje ;-) trochę załamana, bo to czwarte, a dopiero trzecie odchowała i myślała, że na 40tke zamknęła ten biznes ;-)

Dominiacela bardzo dobrze zrobiłaś- jedno dziecko to stanowczo o jedno za mało. I ostatni moment, którego nie wykorzystawszy żałowałabyś do emerytury ;-) dodatkowo w gratisie dostajemy zastrzyk hormonów niczym komórki macierzyste na twarz ;-) i klima nam się przesunie w czasie - super. Oglądam sobie ostatnio babki, co tak sobie późno jeszcze rodziły i służy to ich urodzie wyraźnie!

Dostałam kataru, kaszlu i jestem wkurzona, że ludzie chorzy przyłażą na spotkania. Bezmyślność, a jak widac nie każdy może sobie potem łykać gripex....

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Maui, o to faktycznie chyba Polna lepsza. Ja pewnie Lutycka wybiorę, bo tu moja lekarka jest. No i przyjaciółka na noworodkowym. I w zasadzie mam blisko. Aczkolwiek muszę wpierw pokonać korki na Gdyńskiej i Bałtyckiej ;-)

Dzisiaj spalam całą noc. Super. Nikt nie chrapał, więc wszystkie wyspane. Już oczywiście temperatura mierzona była. Nadal muszę do słoika mocz oddawać. Ale dzis w nocy nie budził mnie ból, więc jestem dobrej myśli.
Ciekawe co dziś powiedzą lekarze. zastanawiam się jakie mam wyniki tych badań moczu i na posiew.
Mam lekkie mdłości. Mam nadzieję, że przejdą.

Ja robię te podstawowe badania prenatalne. Mimo moich 28 lat kazała zrobić, bo kuzynka męża ma dziecko z zespołem Downa. Lekko się stresuje już nimi.

Niektóre z Was mają już takie duże dzieci! Jak one się szybko rozwijają! To jest dla mnie cud, że to tak funkcjonuje. Zanim się obejrzymy a brzuszki będą duże.

reklama
Malutka to dobrze ze duzo pijesz i sikasz to wazne. Ogolne badanie moczu to juz na pewno maja. Ale dlatego ze juz 1 antybiotyk mialas to czekaja na posiew. Ciekawe czy do piatku bedziesz miec.
Ja robilam posiew z pochwy w pn i mam w czw. dzwonic o wynik. Jak posiew bedzie dobry i sprawdzilam ze to nie wody sie sacza to chyba taki moj urok, albo hormony szaleja.
Naczytalam sie w necie i w niektorych miejscach pisze ze taka wydzielina moze byc wariantem normy a na niektorych ze zmiane konsystencji trzeba sprawdzac. Niestety stresuje mnie to bardzo bo 2 lata temu w 12 tyg odeszly mi wlasnie wody.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry