reklama

Majówki w kuchni... czyli co serwujemy...

Temat na forum 'Dzieci urodzone w maju 2007' rozpoczęty przez SIMAMA, 21 Wrzesień 2007.

  1. SIMAMA

    SIMAMA majowa MAMA 2007

    tak pomyślałam sobie, że inne "miesiące" mają takie kulinarne wątki, a my majówki nie, więc może go rozkręcimy ;-)
    co gotujemy, jak, czego nie lubimy a za czym przepadamy ???
    skąd czerpiemy przepisy???
    ja lubię korzystać ze stronki Wielkie
     
  2. M.M

    M.M Mamusia majowa'07 :)

    Super watek! :-) Ja zawsze myśłałam ze mam dwie ręce do gotowania ale jak przyszło mi samej gotować to już nieźle sie rozkreciłam i uwielbiam iśc do mojego królestwa i cos pysznego upichcić :tak:
     
  3. reklama
  4. Noukie

    Noukie Majowa mama 2007

    Podbijam wątek, serwuje dzisiaj makaron z białym serem;-) nie chce mi sie dziś gotować, także szybko będzie gotowe;-)
     
  5. SIMAMA

    SIMAMA majowa MAMA 2007

    ja mam rozprutą kuchnię z powodu remontu , ale na obiad rozmrażam własnoręcznie robioną fasolkę po bretońsku... i na ciepło z mikrofali;-)
     
  6. mysz1978

    mysz1978 Fanka BB :)

    A ja klasycznie - domowy rosol :-) Uwielbiam wszystkie zupy, a rosol nalezy do tych najbardziej ulubionych i w dodatku bardzo wczesnie sie go nauczylam gotowac z czego bylam bardzo dumna... :-)
     
  7. barszczyk

    barszczyk Fan(ka)

    a my dzisiaj mieliśmy leczo - wyszła mi taka ilość że przez 3 dni będziemy go jedli :shocked2:
     
  8. mysz1978

    mysz1978 Fanka BB :)

    barszczyk - daj przepis na swoje leczo jesli mozesz? Nigdy nie robilam, mama mi mowila kiedys jak robi ale nie do konca pameitam, a Ty masz przepis sprawdzony :-)

    Jak ja gotuje to tez zawze ma 3 dni :-D I nie wyobrazam sobie gotowania malej ilosci dla Jasia bo co bym zrobila z cala reszta skoro on by zjadl tylko kilka lyzeczek :-D Zaczne gotowac jak on zacznie jesc wiecej (czyli pewnie niedlugo :-D)
     
  9. barszczyk

    barszczyk Fan(ka)

    Mysz ja robie tak:

    1. podsmażam kiełbaskę z cebulką na patelni - najlepiej ze dwa rodzaje dobrej kiełbaski i dużo cebulki
    2. podsmażam tez jakieś mięsko - np. pierś z kurczaka, albo tak jak dzisiaj pozostałości po wczorajszym grilu ;-)
    3. wrzucam to do garnka i dodaje pokrojoną paprykę, pieczarki i dobrze jeśli jest kabaczek ale ja zawsze mam problem żeby go kupić więc obchodzę się bez kabaczka, i pomidory obrane ze skórki
    4. podlewam to troszkę wodą i pod przykryciem czekam aż sie z tych pomidorów zrobi taki sos
    5. aha dodaje też kukurydze z puszki (akurat miałam otwartą i nie chciałam żeby się zmarnowało)
    6. w trakcie solę, pieprzę i ewentualnie dodaje wegete i gotowe :-D
    jeśli chodzi o proporcje to wszystkiego daję na oko więc dlatego zawsze mi taka ilość wychodzi :-D a powinno się tak długo robić aż papryka nie będzie miękka i smak ma być dobry ;-)generalnie krótko :-D pychotka :-D
     
  10. reklama
  11. krupka

    krupka Entuzjast(k)a

    Makaron z białym serem to pewnie na słodko? To nie lubię :no:

    Ale zainteresowała mnie ta zapiekanka z pora - kasro pochwal się jak ją robisz?
     
  12. michaśka

    michaśka Aktywna w BB

    Myślę,że raczej chodziło o taki ze skwareczkami:tak: Pyyyychaa:-)
     

Poleć forum