reklama

Mali odkrywcy ...

reklama
No to widzę że dzieciaczki się wkońcu rozgadały, i kto je teraz przegada , NIKT:-) Małe zdolniachy.
Dzagud Magda dobra jest z tym przebieraniem i szykowaniem po kupie, uśmiałam się, mała pomocnica i wie o co biega:tak:

Nati prawie wszystko powtórzy, te trudniejsze trochę sobie upraszcza i gubi którąś sylabę, ale ogólnie powie wsio. Tak jak wczoraj szukała "poje" czyli portfel nie załapałam dopiero jak powiedziała "piendziąndzie"-pieniądze to już wiedziałam. Podobnie jak dzagud staram się zapisywać te ciekawsze słówka
fafe-wafel
majnty-majtki
sinia-świnia

Jak zrobi kupę to mówi, żeby "pukać szamba pana papa":happy:- spłukać do pana szamba (nie wiem czemu do pana, ale może być:sorry:).

Rewelacja :-) Ale sie usmialam, Madzia i Suri sa boskie :-)
Anni-to pocieszylas mnie ze dzieci dwujezyczne pozniej zaczynaja, bo ja mam wrazenie ze Alusia malo mowi tzn. troche po polsku, troche po angielsku i mam przez to wrazenie ze jestesmy troche do tylu. Ala woli powtarzac angielskie wyrazy bo latwiejsze no i z przedszkola przynosi. A jak Suri?
Wczoraj chcialam sprawdzic czy ALusia cos kuma w tym przedszkolu i zaczelam ja pytac
"What's your name?" i uslyszalam:"Ala, name" i zaczela sie smiac.

Izka - wiesz ja rozmawialam z Paniami w zlobku - bo inne dzieci zapierdzielaja z tym koksem - a Suri w porownaniu z nimi nie wiele mowi.
Panie mi odpowiedzialy, ze kazde dziecko dwujezyczne tak ma. Znaczy mozgowi zajmuje troche czasu odroznienie jezykow - takie wykumanie o co chodzi. One bardzo duzo rozumieja - Suri rozumie i po PL i po Ang. wszystko prawie zauwazylam.

Wiesz, dziecko teoretycznie powinno kojazyc dom z jezykiem ojczystym, szkole itp z jezykiem 2-gim. Wiec, taka ciekawostka - mowia mi panie, ze jak dzieci sie bawia z dom - to uzywaja swojego ojczystego jezyka. Jak w szkole - mowia po angielsku. Waze jest bys w domu mowila do niej tylko po PL. Inaczej pojdzie na latwizne i zgubi polski - bo jest trudniejszy. Ja robie tak, ze na spacerze uzywam obu jezykow - mowie do niej - "ptaszek" (zawsze piewszy polski) a potem "Birdy". Jezeli Alusia mowi tylko po angielku poprawaj ja i powiedz tez po polsku.
Wiesz ja chce zeby mala miala super angielski, ale nie potrzebnie sie o to martwie - szkola i koledzy robia swoje. W krotce bedzie problem by wydusic z niej slowo polskie.

aaa odpowiadajac wprost na Twoje pytanie:-D Suri mowi pol na pol. Tak ponoc jest prawidlowo:sorry2: Ale kto to naprawde wie...

wow, ale Wasze dzieciaczki gadaja:szok:

u nas nadal króluje wietnamski:-D za to intonacja, akcentowanie nie znanych mi wyrazów jest imponujące:tak:

polskim ulubionym słówkiem Staśka jest "kółko"

Kółko to kółko:rofl2:, piłka, kula snieżna, opona, kierownica, ogólnie wszystko co jest owalne.

ale wiecie ja coraz lepiej rozumiem ten wietnamski Stasia i prawie zawsze wiem o co mu chodzi:tak:

Jeżeli chodzi o dzieci dwujęzycznę to zgadza się, że w większości przypadków zaczynają mówić troche później niż równieśnicy. Na początku mieszają języki, zaczynają zdanie po polsku, kończą po np. angielsku, lub niświadomie wstawiają wyraz w tym drugim języku. W wieku ok. 4 lat zaczynają dopiero rozróżniać języki, i np. zwracając się do mamy mówią po polsku, a do taty po angieslu. Potrafią też przetłumaczyć zdanie. Wiem to z doświadczenia i ze studiów:-p Nawet kiedyś myślałam, żeby pisać doktorat na ten temat. Może kiedyś......:dry: Tylko bym musiała męża na obcojęzycznego zmienić, żeby móc w domu obserwować i robić badania;-)

A ja chciałam się pochwalić że Madzi w obliczu choroby ujawniła się nowa umiejętność. Otóż coby uniknąć wyciągania glutów fridą, Magda nauczyła się przepięknie dmuchać nosek. Aż sama w szoku byłam.:tak::szok:

A z innych spraw, to mój Mąż z Weroniką nauczyli Magdę robić "żłówika".:-D Nie wiedziałam o tym i byłam totalnie zaskoczona jak Magda kiedyś do mnie podeszła ze zwiniętą piąstką i powiedziała "dziułik".:-D:-D:-D

reklama
Amelka tez od 2 niesiecy potrafi nosek wydmuchac a zolwika tez robi,najpierw ''piatka'' a potez obowiazkowo ''zolwik'' heheh:) niestety nie mowi przy tym nic tylko szczerzy paszcze:P

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry