reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

Faszerowna cukinia tez pycha - ja robie z ryzem i pieczarkami.

Basiekk zupka dyniowa prosta bardzo, czesto ja modyfikuje, nie mam takiego 1 przepisu,,, raz robie z cebulka - raz nie, mozna dodac papryczke czili ku ostrosci, dorzucic swiezy czosnek do miksowania ku zdrowotnosci;-) itp itp...
Smaze dynke na patelni w kawalach, z cebula np, gotuje ziemniaczka troche i marchewki - na kostce rosolowej, dodaje do tego potem dynie, moment gotuje, i dolewam mleka na koniec, potem blenderem miksowanie, przyprawiam sola i pieprzem, na to stary parmezan, kapka oliwy z oliwek lub cos zielonego, jakies ziolko :-)
 
reklama
futrzaczku mój przepis na biszkopt który zawsze wychodzi to taki :
8 białek ubić nba sztywno dodać 1,5 szkl cukru i do tego żółtka
potem po szklance mąki przennej i ziemniaczanej , i 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
zmiksowac wszystko i piec w temp 180 st ok 40 min

nie musisz zwilżać bo jest dość wilgotny a krem dajesz jaki chcesz:-)

 
Kamciu a czy nie trzeba tego delikatnie mieszać ? bo kurcze coś słyszałam że biszkopt to właśnie taki specyficzny dziad ? :baffled:
a kremik jaki mi polecasz ? przyznam że mimo iż mało robiłam tortów a zazwyczaj z torebki :zawstydzona/y: lub z bitej śmietany to teraz chciałabym zrobić coś szałowego np. z dodatkiem pistacji bądź chałwy ?! hmmm
a ozdobię lentilkami i żelkami które moje dziecko wręcz ubóstwia! :-)

są fajne torciki takie dziecięce motywy itp na zamówienie ale raz że drogie jak diabli a dwa w sumie nie wiadomo czy smaczne dlatego chce mu zrobić sama :-)
 
Futrzaczku to może ja Ci napiszę jaki robiłam tort na roczek dla Marti.
Warstwy od dołu:
biszkopt (1 połowa)
masa budyniowa + ciutka kakao
biszkopt z wykrawanymi dziurami szklanką ok. 8 dziur
w tych dziurach układałam połówki brzoskwiń a w tych połówkach dawałam galaretkę zagęszczającą się.
Następnie taka masa z serków homogenizowanych + galaretka czerwona, serki 4 sztuki waniliowe zmiksować dodać gęstniejącą galaretkę.
Tyle ozdabiałam masą budyniową. Obsmarowałam cały po bokach białą czeko starta na tartce <mogą być też migdały>. A ozdobić na wierzchu tak jak chcesz.
 
futrzaczku ja mój od lat miksuje do końca :-p i wychodzi dobry i wysoki :-D hehe
i zawsze wychodzi.. przede wszystkim :-D

kremik... daj sie zastanowić coś Ci znajde pysznego :-)
oczywiscie zapewne ma być bez % ;-)
a krem chałwowy musi mieć % bo inaczej ejest mdły :-) jeśli chcesz z % to dam Ci przepis na chałwowy bo taki też uwielbiam !

nie polecam jedynie kremu ananasowego ... robiłam raz krem na bazie wody z puszki od ananasa i wyszedł gorzki :/
 
Ostatnia edycja:
reklama
dziękuje kochana czyli biszkopt zrobi na bank z Twojego przepisu :* jak sprawdzony to nie ma co szukać dziury w całym :tak:

i tak oczywiście bez % i kurcze szczerze powiem że liczyłam że coś się da zrobić ... :-(

jakbyś mogła to ja będę Ci wdzięczna za jakiś przepis na szczęście mam jeszcze czas :-p
 
Do góry