reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamo, popatrz co juz potrafie!!!

Marta nie rozróznia stron bo ...ja sama:zawstydzona/y:...miewam :zawstydzona/y:z tym :zawstydzona/y:kłopoty i potrzebuje sie zastanowic:zawstydzona/y::zawstydzona/y: Bez problemu w kazdym miejscu , wyznaczam połnoc ale prawie zawsze musze pomyslec, ktora reka jest lewa:zawstydzona/y:

Na pytania ile masz lat Marta zawsze ładnie i pewnie odpowiada ,ze trzy,:-D tylko dlatego ,ze nie umie wymówic"dwa":-D

reklama
Tak tak, to ta bajka, Joasiek:tak:
Oli nie chce dać się wytresować i najczęściej mówi: chcę to i czy tamto lub ewentualnie mogę? to czy tamto i dopiero na pytanie nasze: Oliwko jak się mówi? odpowiada: pose! (czyli proszę).
Kuba mówi "tode?",co znaczy mogę?:-)
Na pytania ile masz lat Marta zawsze ładnie i pewnie odpowiada ,ze trzy,:-D tylko dlatego ,ze nie umie wymówic"dwa":-D

Kuba do niedawna mówił "sześć":-D

A ja się niedawno chwaliłam, że Oli ładnie mówi ile ma lat (zawsze mówiła "wa") a dziś zapytana przez babcię ile ma lat, odpowiedziała:
Nie wiem, jakieś pięć! :-D
A od kilku dni tak się jej ładnie poszerzył zasób słów i tak dużo już mówi, że sama jestem w szoku :szok: Np jak wróciłam ze sklepu zapytała mnie:
Co kupiłaś?
Powiedziałam: Pieluszki, a ona na to:
Acha, dla mnie!
A dziś podeszła do Tomka i mówi:
Podaj torebkę.
A Tomek zapytał:
A po co?
A Oli na to:
Ide do sklepu kupić.
Tomek: A co chcesz kupić?
Oli: Nie wiem, jakieś picie.
W samochodzie jak siedzi, to ją często pytam co robi, żeby mi nie zasnęła, a nie widzę jej, bo ma fotelik za moim siedzeniem, a Oli często odpowiada:
Siedzę i patrzę na światełka.
I tak cały dzień prowadzimy wiele rozmów, wszystkiego i tak Wam nie jestem w stanie przytoczyć :-D

Super Oli mówi.
Kuba też dużo ostatnio używa czasowników,siedze,patrzę ,leżę...Tylko czasem w pierwszej,a czasem w 3 osobie.
:tak:

Oli bardzo rzadko już mówi o sobie w 3 osobie, ale zdarza jej się jeszcze.
Czasowników sporo używa, ale nie wiem czemu zapomina zawsze o dwóch, poprostu je pomija w zdaniach, są to ma i jest, przy czym jest czasem powie, ale ma to chyba nigdy nie powiedziała :no: Mam w 1 osobie mówi, owszem, np mam gumę, ale w 3 osobie ma to pomija w zdaniach, np Jaki kolor bluzka?

Ostatnia edycja:
WIELKIE BRAWA dla Oli!!!! :-)niesamowia jest z tym mówieniem:szok::-)

Hubek w koncu załapał te przeciwieństwem do"nie ma" jest "jest" :-D do tej pory mówił "nie ma" a potem "ma"

reklama
Do góry