reklama

mamusie grudniowe:)

Mary-Jane też słyszałam, że nie ma sensu kupować pościeli dla takiego malucha wystarczy spiworek (taki który można prać) i prześcieradła ;-)Roni nie martw się oczkami jak wcześniej masz zdiagnozowana jaskre to dobrze bo nie pożwolisz rozwijać się chorobie.

reklama
ja za to sie ciesze, ze juz sie zaopatrzylam - strasznie chcialam miec ten ochraniacz na lozeczko. poza tym jakos wiekszosc znanych mi mamus korzystala z poscieli, a nie ze spiworka - chociaz mi osobiscie wydaje sie to bardzo wygodne i fajne. nie jest powiedziane, ze nie nabede jeszcze takiego ;-)
wczoraj wlasnie widzialam jeden, tylko kolorki nie te. a w ogole byly dwa rodzaje: jeden z rekawkami (taki kolderkowy kaftanikospiwor), a jeden bez. ktory lepszy? ten z rekawkami na dwor?

mamo, w ogole jest tego tyle, ze glowa boli...

sugar - wsio kupilam w smyku! kupilam 6-elementowa posciel (kolderka, podusia + poszewki, przescieradlo i ochraniacz) sun flower i 2-elementowa z misiem (tylko poszewki). fotki wkleje za file ;-) ale generalnie kupowalam "niezbedne", zwykle kaftaniki i body, takie "pod spod" (tylko dwa superanckie ;-) ), wiec niby zadna rewelacja... ale takie to malenkie... az normalnie nie moge sie nadziwic, ze on bedzie taki tyci!

No w sumie macie racje że można już coś kupowac ale ja mam jakąś blokade... nie chce zapeszać bo w sumie mówi się do trzech razy sztuka a u mnie dopiero dwa (krwiak na początku ciązy i wypadek samochodowy) i boję się, że gdzieś za krzakiem siedzi te cholerne TRZY !!!

jasne, kazda powinna robic tak, jak uwaza :-) ja mam bardzo dobre przeczucia co do mojego synusia, a ja w swoje przeczucia wierze swiecie :-) praktycznie chyba nigdy mnie nie zawiodly! wiec z rogalem na ustach kupuje to wsio, a Filip za kazdym razem mnie kopie, gdy cos przegladam i dodaje mi odwagi :-)

Wklejam dość ciekawY fragment artykułu, o liczeniu ruchów płodu:

[FONT=Arial, sans-serif]Ocena przez ciężarną aktywności ruchowej płodu jest prostym, niemniej bardzo wartościowym, sposobem monitorowania jego stanu. Jest to zarazem "najstarszy" parametr charakteryzujący zachowanie się płodu, gdyż wzmiankę o nim można znaleźć już w Biblii, gdzie dotyczyła ona bliźniąt Rebeki: "A gdy walczyły z sobą dzieci w jej łonie". W wielu ośrodkach ocena aktywności ruchowej płodu przez matkę stanowi rutynowy sposób jego nadzoru. Wykorzystując badanie ultrasonograficzne wykazano, że w trzecim trymestrze ciąży płód około 10% czasu spędza wykonując tzw. duże ruchy ciała (ruchy całego ciała, ruchy kończyn). Okresy aktywności ruchowej płodu mogą wynosić około 40 minut, natomiast przeciętnie okresy braku aktywności ruchowej wynoszą 20-30 minut. Należy jednak podkreślić, że zgodnie z obserwacjami Patricka i wsp. 7, w ciąży o przebiegu prawidłowym okres braku aktywności ruchowej płodu może wynosić nawet 75 minut. Uważa się, że ciężarna może odczuwać od 70 do 80% tzw. dużych ruchów płodu. Największą aktywność ruchową płodu obserwuje się między 21 a 1 godziną w nocy.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Odczuwanie ruchów płodu przez matkę uważa się za wykładnik dobrostanu płodu. Istnieje wiele schematów oceny aktywności ruchowej płodu przez ciężarną. Sadovsky i wsp. 10 zalecają ciężarnym ocenę aktywności ruchowej płodu w okresach 30-60 minutowych dwu- lub trzykrotnie w ciągu tygodnia. W przypadku gdy ciężarna odczuwa mniej niż trzy ruchy w ciągu godziny lub brak aktywności w ciągu 12 godzin, wspomniani powyżej autorzy sytuację taka określili jako sygnał alarmowy, będący wskazaniem do poszerzenia diagnostyki. Moore i Piacquadio 6 w ciąży wysokiego ryzyka zaproponowali stosowanie schematu nazwanego Cardiff Count-to-Ten (liczenie do 10 ruchów przeprowadza się w okresie największej aktywności płodu, tzn. w godzinach wieczornych). W przeprowadzonych badaniach stwierdzili, że w ciąży o przebiegu prawidłowym średni czas rejestracji przez ciężarną 10 ruchów wynosił 21 minut. Ciężarnym, które nie zaobserwowały 10 ruchów w ciągu 2 godzin zalecano kontakt ze szpitalem i poszerzenie diagnostyki stanu płodu. W profilaktyce obumarcia płodu przedstawiony powyżej sposób postępowania charakteryzował się wysoką czułością. Pearson i Weaver8 przyjęli kryterium wystąpienia 10 ruchów w ciągu 12 godzin jako minimalną wartość w ciąży o przebiegu prawidłowym. Liston i wsp. 3 zastosowali schemat Cardiff Count-to-Ten u 150 ciężarnych w ciąży wysokiego ryzyka; 11 z nich (7, 3%) stwierdziło obniżoną aktywność ruchową płodu. Z grupy tej u dwóch nastąpiło obumarcie płodu, a u 1/3 wystąpiły objawy zagrożenia płodu w trakcie porodu.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Ocena aktywności ruchowej płodu przez ciężarną, ze względu na prostotę, wysoką wiarygodność ora niski koszt, powinno być szeroko stosowane w codziennej praktyce położniczej, szczególnie w ciążach wysokiego ryzyka. W wielu opracowaniach przyjmuje się, że liczenie ruchów płodu może rozpocząć się już w 18-20 tygodniu ciąży.[/FONT]
(Wiadomości Położniczo-Ginekologiczne, 12-13)

reklama
Kate_less śliczniutka córunia i jaka wtulona w mamusie...SUPER

Kasiu cieszę się, że z Piotrusiem wszystko wpożądku :tak:

Co do wyprawki to ja narazie mam same ciuszki ale myślę, że pomalutku zaczne nadrabiać zaległości...

Roni napewno wszystko będzie wpożądeczku a oczka wyleczysz po porodzie:tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry