reklama

mamusie grudniowe:)

hej dziewczynki... powiedzcie, czy to normalne, ze boli mnie caly czas od dwoch dni okolica lewego jajnika, albo i on sam?... tak kluje, rwie, cmi, ale to takie nagle bole - i cisza... straznie sie znowu zamartwiam, bo nospa nawet niewiele pomaga.. najbardziej boli jak chodze... buuu :(

reklama
Witajcie po dłuższej przerwie. Ale sie rozpisałyście:)))
Amelkaaa Gratulacje i witam wsród nas. Dużo zdrówka dla ciebie i maleństwa.
Paszczaczek wierze ze jest Ci ciężko tak leżeć ale czego nierobi się dla maluszka życze ci dużo sił i wytrwania, a wszystko bedzie dobrze. Co do badań to ja idę w poniedziałek albo wtorek i musze zrobić Toxoplazmoze, glukoze, krew i mocz:)
Kicia80 Co do tego badania USG moja gin robi je pomiedzy 12 a 14 tyg i robi to u siebie jest to pomiar kosci nosowej (downa) i mierzy poszczególne partie układu kostnego ale wiecej bede wiedzieć jak juz bede po:))) I co najważniejsze nic za to nie płace. Bo te bardziej szcegółowe to wykonywane sa w Łodzi i jest to pobieranie przez pępek krwi od maluszka i badanie pod kątem chorób genetycznych. Mam nadzieje że nic nie pomyliłam :)
..aeyne Też miałam wczoraj takie delikatne kłucie ale z prawej strony a wiem że tam jest moja kruszynka wiec sadze że u mnie to macica poprostu sie powieksza powoli:)) ale wiecej bede wiedziała w środe gdyż kolejna wizyte mam:))
Co do mojego samopoczucia to nic mi sie niechce!!!!!!!!!!! Najchętniej usiadłabym przed TV i nic nie robiła, aż mnie to przeraża >:( Ale próbuje z całych sił mimo wszystko spełniać swoje obowiązki ale bardzoooooo powoli mi to idzie:))

czesc, laseczki :)

u mnie humorek lepszy, bo zauwazylam, ze najbardziej boli jak mam wzdecie/pelny zoladek/pelny pecherz, wiec moze rzeczywiscie to tej rozrastajacej sie macicy juz zaczyna przeszkadzac reszta :) nie wiem, czy poprawnie to interpretuje, ale jak sie wysiusiam, to jest lepiej ;-)

juz za tydzien mam wizyte!!!!!! alez jestem szczesliwa :) mysle, ze bedzie uoki :)

a teraz o tych badaniach. wlasnie ogladalam na tvn style 'mamo, juz jestem' i mowili o nich. wiec: robi si je miedzy 11-14tc, mierzy sie kosc nosowa (w kierunku zespolu downa) i przeziernosc karkowa (jakies plyny tam sa podobno ;-) ). to badanie jest badaniem usg i daje 80% pewnosci. pozniej mozna zrobic badanie krwi matki (BHCG i bialko V) tez w kierunku roznych zaburzen chromosomalnych. w polaczeniu oba badania daja pewnosc 97%. dopiero jezeli wyniki sa niepokojace, robi sie amniopunkcje, czyli pobranie plynow owodniowych i krwi pepowinowej, jednak ze wzgledu na ryzyko przewania ciazy, robi sie je tylko jesli badania nieinwazyjne budza watpliwosci. poza tym sa jeszcze jakies chemiczne metody sprawdzania, czy jest w porzadku, ale o tym wiecej nie mowili :)

czarna, ja tez mam lenia :) :) :) dzisiaj spalam w ogole 11.5h.... masakra :) az mi niedobrze sie robi jak mam wstawac :) z przespania tym razem :) :) :)

Ja tez mam wizyte za tydzien! Juz nie moge sie doczekac! Pewnie Fasolincia juz duza...
Odzyskalam energie, zabralam sie dzis za porzadki gruntowne. szczegolnie, ze na weekend zobacze sie z mezem. ze soba tez zrobie gruntowne porzadki... :P
Zrobilam dzis generalne porzadki u Stonki w pokoju, a ona wlasnie zamknela sie i robi totalny kipisz! Cala moja praca na marne....

to wlasnie chodzi o te badania!
wczoraj dzwonilam do jednej poradni i pani powiedziala, ze ten test koniecznie trzeba zrobic po 13 tyg bo wczesniej nic nie widac ?? dzisiaj zadzwonilam do tej poradni i odebrala juz inna pani, ktora stwierdzila, ze nie wie o czym ja mowie i chyba nic takiego nie robia! paranoja >:( jak ktos taki moze udzilac informacji pacjentka.
pastnowilam poszukac innej kliniki!
to jest stronka o badaniach jakby to kogos interesowalo http://www.badaniaprenatalne.pl/test_PAPPA.html
pozdrawiam :)

kicia80 - ja wsumie nie gadalam jeszcze o nic z ginem, ale mam nadzieje, ze mi zrobi. to chyba zalezy od sprzetu. a jesli chodzi o te tygodnie, to chyba zalezy od tego, jak kto liczy "wiek" ciazy - 12tc od poczecia to 14tc od ostatniej miesiaczki. nie wiem :)

juz sie wszystko dowiedzialam! znalazlam klinike we wroclawiu, ktora wykonuje te badania :D.
trzeba miec usg genetyczne. malo kto to robi, mialam duzy problem zeby znalesc odpowiednia instytucje!
w poniedzialek bede dzwonic i umowie sie z pania doktor na konkretny termin!
pozdrawiam

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry