reklama

mamusie grudniowe:)

reklama
hej mamusie.
szybko piszecie :-)
ja wczoraj mialam gorszy dzien, szew strasznie bolal, ciagle plakalam, dodatkowo pluca albo zebra mnie bola, nie wiem sama - moze zebra wracaja do stanu sprzed, miala ktoras tak?
mala nawet grzeczna ale musze ja dokarmiac z butelki, jak u kingi potrafi wyssac cycki i jeszcze ponad 60ml zjesc, czy to nie za duzo? u 5 dniowego malucha???
a propo gazow, ja mam termoforek na wode, ktory sie wklada w brzuszek kruliczka i potem klade ta maskotke na brzuszku Mercuni.
mam pytanko sugar ten espumisan mozna u noworodkow stosowac?
nonek, nieistotna bedac w polsce tez mi sie zdarza ze nie chca mi alkocholu sprzedac hihihih ale to sie milo robi na duszy wtedy:tak:
aenye ja staram sie przewijac przed jedzenie, nawet jak wrzeszczy, szkoda mi rozbudzac malej jak usnie przy cucu, no chyba ze je butle to czesto po odbeknieciu wali kupe wiec wtedy, ake ja jest glodna to staram sie szybko ja przewinac, zanim eszcze zacznie krzyczec. jak sie budzi to sprawdzam czy na pewno to glod i wkladam palca do buzi, jak wpluwa i jest zla ze nie leci to od razu na przewijak i karmienie

Marcheweczka - gratulacje!

U mnie na razie bez leków bardzo się poprawiło spanie i kupki. Rzeczywiście widać, że jak zdrowy to śpi dużo. Przeważnie po karmieniu 20 min na odbekanie, potem akcja bączek (się krzywi i bączy), a potem ja go na rękach zasypiam, co zwykle trwa 10-20 min i już jak susełek śpi.
Dziś w nocy raz się tylko obudził na karmienie ok. 1:30, potem spał do 7 rano.

Pingwinek - Espumisan, podobnie jak inne tego typu kropelki, można spokojnie stosować od urodzenia, bardzo często lekarze polecają.

Ja sprawdzam czy płącze z głodu po tym, ile czasu minęło od ostatniego karmienia i patentem mojej mamy na smoczek (muszę go czymś zapychać jak przewijam tak czy owak) - jak głodny to ssie bardzo mocno smoczek, jak nie to wypluwa.

U mnie w wieku 2 tyg zjadał 70-90 ml razem wszystkiego, jak więcej to był płaczący z okazji brzuszka. Ale naszych znajomych dziecko wszystkiego razem zjadało 130 ml, więc chyba jest to mocno indywidualne.

dzieki kasia, musze kogos zwerbowac zeby mi z polski przywiozl espumisan.
a z tym glodem, to u nas jeszcze sie nie uregulwalo, wiec nie zawsze spi tyle samo, czasem potrafi sie obudzic po godzinie od cycka i glodna, a czasem po trzech, wiesz ja nie wiem ile mam mleka w cyckach i nie wiem czy ja zasypia to sie juz objadla, czy zmeczyla. wiem ze sie zmieni z czasem, ale na razie tak jest.
u nas ze smokiem odwrotnie jak glodna to wypluwa po kilku ssach, a jak tylko marudzi sobie to ssie i podziwia swiat (choc jeszcze nie widzi):-D

pingwinku wydaje mi sie, ze nie musisz prosic o przeslanie ci Espumisanu. Jak bylam we Wloszech z malutka Julcia i miala straszne problemy z jedzeniem i kolkami (okazalo sie wtedy, ze to zeby w 4 m-cu zycia) to pierwsze co dali mi krople z simeticonum (simeticon). To jest wlasnie glowny skladnik Espumisanu i innych. Tylko nazwa sie roznia. Wiec na pewno dostaniesz u siebie.
Marianka tez czasem spi z otwarta buzia, to normalne.
Marcheweczka witaj w naszych progach!

Marcheweczka, dasz rade, jak my wszystkie dalysmy ;-) a wiekszosc z nas zupelnie zielona w tym wzgledzie..

co do jedzenia - ja nie chce sie specjalnie ograniczac, nie lubie gotowanego i sama sobie tego nie zrobie, bo nie mam czasu. jem za to gotowanego lososia w duuuzych ilosciach (od porodu jeden dzwonek dziennie), hehe. generalnie nie wydaje mi sie, by reagowal tak na jedzenie - bo u niego sa rozne okresy, jednego dnia lepiej, jednego gorzej, a jem niemal codziennie to samo.
wczoraj byl aniolem normalnie... spal do 14, potem balkonowanie 45min (spal), potem nie spal jakies 1,5h, nazarl sie i zasnal mi na brzuszku, spal 2h, potem znowu 1,5h czuwania i tak w kolko. o 22 kapiel - nakarmiony przed kapiela (tak wyszlo), nie chcial jesc po, 23 zasnal na godzinke. po godzince obudzil sie na karmienie, ostro sie najadl, zrobil kupke, przewinelam, dokarmilam i spal do 5.30! suuuuper! aniol! nie spal co prawda jakies 1,5h, ale mialam go w lozku u siebie i kimalam, a on sobie gulgal troche. potem spal 3h, karmilam, kolejne 2h i pobudka ;-) balkonik, spanko i teraz sobie podziwiamy swiat...
poemat, nie dziecko.. w ogole nie plakal, nie krzywil sie wczoraj, kupki luzne, choc nie tak czeste jak dawniej (na szczescie, w nocy tylko 1! zero stresu z przewijaniem)

aha!!! zapomnialam powiedziec, ze NIC mu nie dalam! ani wody koperkowej, ani tego czopka, bo nie bylo potrzeby!!! chyba sie zapowiedzi wystraszyl ;-)

wiec nie sadze, by to od jedzenia bylo, tym bardziej, ze moim pozywieniem od dluzszego czasu jest kurczak z grilla, surowka z marchewki i ziemniaczki na obiad, na kolacje i sniadanie 2 lub 3 kromki bialego chlebka z maslem, losos, dzem truskawkowy (nic mu nie jest, w szpitalu tez dawali), salatka ryzowo-kurczakowa i takie tam cuda. zdrowo.

a lekarz domowy odradzil mi hippa koperkowego, zalecil natomiast sama ciepla wode lub herbatke lipton lekka!! z glukoza!! ale na razie sie boje i nie daje nic.

napisze reszte pozniej, bo zaczal piszczec, chyba z glodu ;-)

reklama
z tym karmieniem dziewczynki to wszystko metoda prob i bledow!
ja juz wiem napewno, ze Maly zle reaguje na czosnek.
za pare tygodni bedziemy ekspertkami :-)

Marcheweczka GRATULACJE!! jak cos zawsze sluzymy rada i cieplym slowem :tak:!

Kate super, ze zglosilas to do moderatora! dziekuje Ci bardzo, tez to chcialam zrobic! teraz to dopiero bedzie mozna wklejac fotki :-D

moj maly tez spi z otwartym dziubkiem, mysle ze to calkiem normalne, moj maz spi tak samo :laugh2:

byla dzisiaj u nas pani doktor, przemila kobieta poogladala malego z kazdej strony wszystko ok tylko jedna rzecz ja martwi:
Maly ciagle przekreca glowke w prawa strone, dwa razy mi sie nawet caly przekrecil, polozylam go na lewym boczku, za pare minut patrze a on juz lezy na prawej stronie.
niestety tak nie powinno byc :-( mam go poobserwowac i za tydzien do kontroli, jak dalej tak bedzie bede musiala jechcac z nim do neurologa!
pani doktor mowi zeby sie narazie nie martwic, ale jak tu sie nie martwic... :no:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry