reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamusie październikowe u lekarza

Świetny pomysł z tym wątkiem. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłyśmy a tak ne wiemy co z Ciril.
Blond, ale miałaś stracha, ciekqawe skąd ta krew, no i ważne ze jest wszystko ok.

reklama
Blond to dobrze, że już po strachu.

Ja też po wizytce u gina - szyjka zamknięta, macica na dwa palce ponad pępkiem.
Wszystko jest ok i dobrze.
W poniedziałek muszę lecieć z moczem i krew oddać do analizy.

Widocznie Ciril lezy w szpitalu czyli musi byc w miare dobrze, bo jakby cos sie zlego mialo dziac to by w domu byla i napisalaby cos.pewnie lezec musi bidulka, tylko szkoda ze w szpitalu:(ale przynajmniej jest pod dobra opieka:)

Blondi ale mi ciary przeszły. Dobrze ze jednak nic sie niestało i z maluchem ok.

Magdziunia tez widze wizyta udana oby tak dalej:tak:

Magdziunia ciesze sie ze wszystko ok:)i bez takich atrakcji ja ja...ja na 19 .08 mam badania - mocz, krew i pierwszy raz Antygen Hb...co to takiego?

Antygen Hbs to badanie w kierunku Hepatitis typu B.
Nosicielki wirusa Hepatitis B (HBV) mogą przekazywać infekcję swojemu potomstwu. Dzieci, które nabędą infekcję tą drogą, z dużym prawdopodobieństwem ( powyżej 90%) staną się nosicielami. Ten fakt ma dwa bardzo poważne następstwa. Po pierwsze, noworodki płci żeńskiej w przyszłości, gdy osiągną wiek rozrodczy, przekażą prawdopodobnie infekcję swoim dzieciom, które zostaną chronicznymi nosicielami. Zatem przekazywanie wirusa od matki do dziecka jest niezwykle skuteczną drogą przekazywania infekcji w populacji z pokolenia na pokolenie. Po drugie, zagrażające życiu następstwa przewlekłego zakażenia HBV (marskość wątroby i rak wątroby) mają 20- 30-letni okres inkubacji. Jednak u osobników, którzy mają wrodzoną postać HBV, może to zaistnieć we wczesnym okresie życia dorosłego. W krajach, gdzie jej przekazywanie od matki do płodu jest główną drogą rozprzestrzeniania choroby, zdrowotny i ekonomiczny wpływ zakażenia HBV jest olbrzymi. Przez właściwe postępowanie przy urodzeniu można zapobiec transmisji od matki do płodu. Hiperimmunizowana globulina Hepatitis B ( HBIg, przygotowana z surowicy o wysokim mianie przeciwciał w stosunku do HBV) podana domięśniowo do 48 godzin po porodzie zmniejsza ryzyko infekcji u noworodka o około 70%. Immunizacja aktywna oczyszczonym antygenem (HB-sAg) daje podobne rezultaty. Kombinacja obu tych sposobów immunizacji aktywnego i pasywnego - owocuje przerwaniem transmisji zakażenia w około 90% przypadków.

reklama
blond dobrze że z wami wszystko dobrze, jakby ja zobaczyła krew to tez by mi cisnienie skoczyło
magdziunia dobrze że wszystko w porządku

Do góry