oooooooj
bedziecie krzyczecc ale ja nie cierpie kotow. Jestem psiara do tego stopnia, ze kotow nie trawie w swoim poblizu i to bardzo
na zdjeciach sliczne
byle do mnie nie podchodzil.
a aparat ortodontyczny tez mialam (stały). I to bardzo dlugo ale z wlasnej winy. Po roku noszenia gory zalozyli dol ale z gory kazali usunac dwie osemki, ktorych jeszcze nie mialam (dłutowanie). Poszłam wydłutować jedną. A pani ort powiedziala, ze mam wrocic jak wyrwe obie. No a po tym pierwszym to juz drugi pojsc nie chcialam i tak zeszly 2 lata... w akademii mnie studentom pokazywali jako rzadki wyjatek zbeow, ktore same sie prostuja bez zadnej kontroli lekarza - sliczne byly
a dol tez jakos sama przedluzylam i w sumie w koncu chyba ze 4 lata albo troche wiecej z drutami na zebach. W akademii na gorne dali mi retainer ale taki wyjmowany jak zwykly aparat i po jakims czasie o nim zapomnialam. I znow teraz mam gorne zeby krzywe. Tzn wszyscy mowia, ze piekne i proste ale ja wiem jak wygladaly poz djecciu aparatu ;/ a na dole to juz dokonczylam prywatnie leczenie i zalozyli po prostu retainer stały - taki drut od wewnetrznej strony zebow i powiedzieli, ze jak chce to moge go nawet do konca zycia nosic, bo tak naprawde to jedyna gwarancja, ze sie nie wykrzywia na nowo. A tymczasem juz na emigracji wyrastajaca osemka narobila mi problemow (myslalam, ze to angina a to ten choleryczny zab) i wyobrazcie sobie, ze wydlutowali mi 2 i wyrwali 1 i wszystko za jednym zamachem. 2 godziny i po zabawie. Ale super opieka byla. Juz na 3 dni przed leki przeciwzapalne, na dzien przed juz przeciwbolowe, przed zabiegiem nastepne jakies inne + antybiotyk. Po zabiegu kupa lekow, lody i do domu i nastepnego dnia rano dzwonili sprawdzic czy sie dobrze czuje, podali numer alarmowy jakby co
i tak 3 dni dzwonili sprawdzac czy jest ok. Po 1,5 tygodnia opuchlizna zeszła i pieknie! A tak bym robila po jednym zebie to i tak spuchnieta po kazdym razie przez tydzien by bym byla, wiec 3 tygodnie opuchlizny zamienili na 1.
I co mi sie podobało to, że robił to jeden lekarz i tylko 3 razy zawolal pielegniarke do pomocy. A w AM robilo 2 chirurgow + pielegniarak. I w polsce w ogole przy zwyklym borowaniu dentysta zawsze pomocy wymaga.
a aparat ortodontyczny tez mialam (stały). I to bardzo dlugo ale z wlasnej winy. Po roku noszenia gory zalozyli dol ale z gory kazali usunac dwie osemki, ktorych jeszcze nie mialam (dłutowanie). Poszłam wydłutować jedną. A pani ort powiedziala, ze mam wrocic jak wyrwe obie. No a po tym pierwszym to juz drugi pojsc nie chcialam i tak zeszly 2 lata... w akademii mnie studentom pokazywali jako rzadki wyjatek zbeow, ktore same sie prostuja bez zadnej kontroli lekarza - sliczne byly
I co mi sie podobało to, że robił to jeden lekarz i tylko 3 razy zawolal pielegniarke do pomocy. A w AM robilo 2 chirurgow + pielegniarak. I w polsce w ogole przy zwyklym borowaniu dentysta zawsze pomocy wymaga.
noo retencja jest bardzo wazna, czasem instaluje sie taki drucik od wew. strony zebow na stale :-) ja nie wiem jeszcze jaki rodzaj bede miala.
mi na szczescie 3 osemki wyrosly i rosnie czwarta ale luzik, za to moj maz mial juz dwie dlutowane ;-) ale przezyl :-)