reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamusie z WROCŁAWIA i okolic.

reklama
a mam pytanie do brzuchatych wrocławianek.
mam koleżanke w pracy w 6 miesiącu ciąży, mieszka w sobótce i tam chodzi do gina na NFZ. Bardzo "dokładny" dr, wg naszego gustu aż za bardzo bo się czepie dosłownie wszystkiego a zleca takie badania ze bankructwo mimo wizyt na NFZ a jak odmawia to on żąda na piśmie...jakie macie wyniki morfologii ? on przy 9,8 każe jej sie zgłosić na oddział patologii ciąży z tytułu silnej anemii, bidula brała antybiotyk ostatnio, a tak sie przed nim broniła, i momentami ze zmęczenia ( ma 3 letnia córkę ) po prostu zapominała brać żelazo w ogóle lub brała z posiłkami, no i morfologia poleciała...jakie macie wyniki a przy jakich lekarze wam coś mówili o anemii. Ja już nie pamiętam jak to było u mnie... a ja z reguły mam niska morfologię...
Kadia2 wiesz ja dlatego mam trudność z odstawieniem hormonów, póki ich nie brałam myślałam, że okres tak wygląda. dla tego ból przy porodzie był dla mnie znośny, cała druga faza była porównywalna z bólem przed miesiączką...i parte też nie były jakieś straszne póki byłam w pionie...od 3 lat nie wiem co to ból przy okresie i dobrze mi z tym hahaha. a ja mam tylko podejrzenie na podstawie usg, nie wiem jaką funkcjonalność zachował jajnik no i jest ryzyko zrostów na macicy choć nie wiem niby dla czego skoro rodziłam sn....

Ostatnia edycja:
Anemia z hemoglobiną 9,8 wymaga leczenie ale nie leżenia na patologii ciąży, pewnie będą konieczne zastrzyki z żelaza, ale mozna je brac ambulatoryjnie, zwłaszcza mając 3-latka w domu

taka hemeglobina jest za niska ja w ciąży miałam około 14 , a po urodzeniu spadła mi poniżej 11, ale szybko wróciła do normy

ja miałam dwie cc i podczas drugiego cc lekarz mi wyciął endometrioze ale że miałam narkozę więc się spieszył jak stwierdził a musiał bo ponoć miałam pełno tego

a teraz mam znów i to niektóre wielkości prawie jak śliwka , przed tabletkami bolało jak szlak , a teraz nie boli ni rozrasta się bardziej , zresztą mięśniaki też i okres również bezboleśnie i krótko:tak:

dzięki. Radziłam jej podobnie...żeby poszła i dała się zbadać i poznała inna opinię...
ma ona przeboje z tym ginem. ich lab zawyża poziomy cukru i na czczo wychodziło im po 105 ( wiec duzo w sumie) dwa tygodnie profilu wykazały ze po posiłkach nie ma problemu, wyniki z glukometru pokrywały sie z wynikami na czczo we wrocławiu i wynosiły 89 np.., a on dalej twierdzi że ona ma cukrzyce, nawet diabetolog jej odpuściła i powiedziała ze wszystko ok.

dzięki. Radziłam jej podobnie...żeby poszła i dała się zbadać i poznała inna opinię...
ma ona przeboje z tym ginem. ich lab zawyża poziomy cukru i na czczo wychodziło im po 105 ( wiec duzo w sumie) dwa tygodnie profilu wykazały ze po posiłkach nie ma problemu, wyniki z glukometru pokrywały sie z wynikami na czczo we wrocławiu i wynosiły 89 np.., a on dalej twierdzi że ona ma cukrzyce, nawet diabetolog jej odpuściła i powiedziała ze wszystko ok.
Ja miałąm w 5-6 m-cu Hb 10,1 i byłam leczona 2 preparatami żelaza doustnie. Ważny jest również Ht i wskaźniki czerwonokrwinkow. Powinna sie skonsultować z innym lekarzem, w razie konieczności z hematologiem, ale wg mnie jest to spokojni do leczenia ambulatoryjnego

Jedna kobieta stwierdzi ze dokładny a inna jak Ja i koleżanka, że nadgorliwy :-) co kto lubi ...niby żal jej kasy na prywatnego a i przy nim co chwile jakieś płatne badania, ma USG ale każe jej robić odpłatnie gdzie indziej bo niby w gabinecie w sobótce aparat jest słabej jakości...dziś zrobiła powtórkę morfologii ale nie wiem ile jej wyszło. birała antybiotyk 2 tygodnie i zaniedbała żelazo...po drugie pewnie się gorzej wchłaniało...przy lekach...

Ja poniżej dziesięciu miałam w pierwszej ciązy i lezałam w szpitalu pod kroplówkami. Ale to było 16 lat temu a od tamtego czasu zmieniły się chociazby jakościowo preparaty z żelazem. W tamtej ciązy prałam hemofer bodajże i było mi od tego niedobrze plus zatwardzenia. Teraz biorę Biofer, hemoglobina 11.7 i nie mam też żadnych dolegliwości.
Lekarz faktycznie nadgorliwy....

reklama
i widac , że laboratorium chyba też do luftu, dziś ( po tygodniu) regularnego barani właśnie bioferu dla ciężarnych, piciu domowego soku z buraków i wcinaniu wszystkiego co ma żelazo wynik 10,8 może nie rewelacja ale dużo lepiej. zobaczymy co jej gin wymyśli...:-)

Do góry