reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamusie ze Stanów

reklama
no widzisz, kazda lubi cos innego:) ja mialam raz krotkie wlosy i bardzo niekorzystnie sie czulam, jakos tak staro i w ogole moje wlosy sa ciezkie do modelowania jesli sciete na krotko, w zwiazku z czym non stop takie piorka nosilam :)

ty masz proste wloski pawimi ? powinno sie je latwo modelowac jak sa proste co? ja z moimi kreconymi to sie narobie ! :D

no tak kazdemu pasuje cos innego!:D

moje sie kreca lekko a jak sa krotkie to kazdy w swoja strone :) jak dlugie to sa ciezsze i te loki na koncach ukladaja sie bardziej naturalnie.

Czesc dziewczyny! Co u Was? U nas zrobila sie dzis piekna pogoda! 16 stopni !
Wrocilam z Edynburga i w koncu odebralam malej polski paszport!Jak to u Was z paszportami dla waszych dzieciaczkow?Moja mala miala od urodzenia amerykanski...ale jak lecielismy do Polski to mnie straszyli celnicy na granicy ,ze nastepnym razem nie przepuszcza Skye i musze jej wyrobic polski paszport...W konsulacie polskim dowiadywalam sie,ze nie musze miec polskiego...ale dobrze miec bo tak moga mi zorbic!&8"^#:-/
No i teraz mam dla niej tymczasowy paszport na rok....ale musza ja zarejestrowac w polskim urzedzie i postarac sie o pesel.Juz bylam we wrzesniu w urzedzie podowiadywac sie jakie dokumenty mam wypelnic...i wiecie co mi powiedzieli? hahahah ze mala skoro ma juz paspzort amerykanski i takie obywatelstwo wybralismy dla niej , to juz nie moge dostac polskiego LOL
Dlatego jestem ciekawa jak to jest z Wami jak przylatujecie do Polski i jak to z papierami, zalatwialyscie cos ?

Pozdrawiam :-)

bo generalnie w polsce obowiazuje prawo jednego obywatelstwa i do niedawna nawet byly szopki ze jak legitymowalas sie innym niz polski paszport to nie chcieli Cie wypuscic z kraju jesli nie zrzeklas sie na miejscu polskiego obywatelstwa co wiazalo sie oczywiscie z suta oplata. Moje dzieci maja po jednym paszporcie - te rodzone juz tutaj, najstarszy mial dwa ale mu wygasl kilka lat temu i nigdy nie odnawialam odkad otrzymal amerykanski.
A tak a propos to twoja corcia w polsce byla urodzona ze wymagali rzekomo od niej obowiazku posiadania polskiego paszportu???? bojesli nie to jak mogli...a prawo do polskiego obywatelstwa ma nawet nie bedac urodzona w polsce jesli matka badz ojciec jest polka/polakiem i ten polski rodzic wyrazi takie pragnienie.

Ostatnia edycja:
Z tymi obywatelstwami to mozna krecka dostac. Kiedy urodzil sie moj bratanek w Stanach rodzice zrejestrowali go od razu w Polsce. Dostali Pesel, bo mial zameldowanie tam gdzie jego matka. Pamietam, ze nie bylo z tym zadnych problemow. Co niektorzy mowia, ze lepiej jest miec i polski i amerykanski, bo jak przyjezdzasz do Polski to jestes traktowany jak obywatel polski, a nie jak obcokrajowiec.
Jilly corcia moze dobrze miec i polskie obywatelstwo i amerykanskie:-):-):-)

no dzieci polskich rodzicow mieszkajacych w usa automatycznie maja polskie obywatelstwo a do tego z urodzenia amerykanskie :) Moj vincent i oliver nigdy polski na oczy nie widzieli a polakami sa:))))

reklama
pawimi jest troce inaczej niz piszesz, Polacy maja prawo do podwojnego obywatelstwa :) nie musza sie zrzekac ani polskiego ani amerykanskiego :) smialo mozna sobie zostawic dwa :)

chodzi o to ze w polsce turysta nie moze przebywac dluzej niz 3 miesiace bez wizy itd.. dlatego niby powinno sie miec jakis dowod swiadczacy o tym ze jest sie Polakiem.. :)

ja sie orientowalam co i jak w tym wygalda :D wiec w razie jakis pytan smialo uderzajcie :)

Do góry