reklama

Mamuski grudniowe

Vivienne oooo jaki ładny ten biustonosz a i cena fajna ....

Ja się zastanawiam nad koszulą do porodu, kupię chyba taką najtańszą żeby jej nie prać tylko wyrzucić od razu do kosza , drugą jakąś sensowniejszą no i pantofle najtańsze też do kosza od razu żeby bakterii do domu nie znosić ze szpitala.

reklama
Majja owszem, jest bardzo ładny, delikatny :tak: muszę jeszcze jakiś czarny znaleźć.

A do porodu koszule to chyba dają... znaczy ja ewentualnie zabiorę jakiś t-shirt po mężu, bo wiadomo że to i tak do wywalenia pójdzie, ale podobno nie trzeba mieć. Przynajmniej tutaj tak mówią.

Mój szpital wymaga tego :

Dokumenty:

• karta ciąży,
  • dowód osobisty,
  • karta ubezpieczenia zdrowotnego,
  • wynik laboratoryjny grupy krwi!
  • wynik wymazu z pochwy w kierunku paciorkowca
  • aktualny wynik ukladu krzepnięcia i morfologii,
  • karta konsultacji anestezjologicznej, jeśli planuje znieczulenie zewnątrzoponowe,
  • adres poradni dziecięcej, do której zgłoszone zostanie dziecko, imię i nazwisko oraz telefon kontaktowy położnej środowiskowej celem umówienia wizyty patronażowej po porodzie.

Rzeczy osobiste:

• podkłady jednorazowe Semi 5 szt,
  • szlafrok,
  • koszula 2 sztuki rozpinane (do porodu 1 bawełniana, krótsza),
  • pantofle lub klapki,
  • przybory toaletowe,
  • ręczniki, majtki siatkowe jednorazowe,
  • pieluchy bella.
Rzeczy potrzebne dla dziecka:

• chusteczki nawilżone,
  • pampersy 3-6 kg,
  • śpiochy, koszulki, kaftaniki lub body (po 3 szt. z każdego rodzaju),
  • rożek dla noworodka.

Planuje któraś z Was może ze śląska rodzić na Łubinowej ? :)

Ja też mam już liste spisaną co do torby spakować, musze tylko to wszystko gdzieś sobie na boku poukładać, żeby w razie wu szybko do torby wrzucić.

Dzisiaj zrobiłam też kolejne pranie dla maluszka, tym razem rozmiar 62,68, jeszcze jedno pranie mi zostało i koniec, ale to już nie dzisiaj bo proszek dla dzieci mi sie skonczył:wściekła/y:.
Do porodu z Alanem miałam swoją koszule nocną ( w sumie to nawet ulubioną) Ale wszystko z niej ładnie zeszło i do tej pory w niej śpię :P
Majtek poporodowych polecam wziąść ze 8szt bo nigdy nie wiadomo czy przeciekna czy nie a to juz takie nie higieniczne. Ja byłam po cc i lekarz mi nie kazał żadnych siatkowych jednorazówek zakładać i w ogóle nie kazał majtek zakładać, do puki rana sie nie zagoi ładnie dopiero po 3 dniach majciory założyłam.
Zastanawiam się czy nie kupić sobie pasa poporodowego, jak uda mi sie naturalnie urodzić to od razu go wkładasz i wszystko ładnie ci sie tam wklepia hehhe. Bo po cc nie pozwalaja od razu zakładać.

Co do pasow ja mieszkam w Irlandii i zawsze zapinam, tu zreszta chyba wymagaja. Jeszcze 3 tygodnie i bede szykowac ciuszki dla malego, ale to po urodzinkach malej. Nie pamietam kto dal przepis na ciasto bezglutenowe, ale bardzo bardzo dziekuje, wyglada przepieknie i przepysznie :-D
Najpierw musimy sie z mezem wybrac do sklepu jakas komode kupic, bo nie mam gdzie tego trzymac. Moj mezus zaczal szukac pracy. Jeszcze tylko musze sie wziac za jego angielski, prawie rok czasu w domu powoduje zapomnienie, jak sie nie uzywa...:baffled:
Za wizytujace trzymam kciuki, za Anie rowniez by wszystko bylo dobrze i by dzidzius jeszcze troche w brzuszku posiedzial.
Ide sie zaraz kapac, tylko dopije kawke. A jeszcze wczoraj wskoczyl mi 28 tydz. i pojawila sie siara... to takie dziwne jak poczylam mokra zimna koszulke :happy:
Moj maz tez duzo mi pomaga, sprzatanie to jego dzialka teraz i pozniej tez pewnie bedzie. On taz tylko czeka do mojego zwolnienia zebym mogla troche do malej rano wstawac :-D Niby siedzi w domu, ale widac po nim zmeczenie.

Ja posprzątałam teraz siedze sobie i odpoczywam bo przed 16 mam iśc do gina musze zabrac malą ze sobą bo nie mam jej z kim zostawić mam nadzieje ze nie będzie dużo kobiet i szybko sie tam uwine a mała poczeka na mnie w poczekalni:baffled: Vivienne ja nie szaleje bo mam jeszcze czas a jak ma mi to kurz w torbie zbierać to mnie to nie ratuje nic wole mieć wszystko świeżutkie na ostatnią chwile Lili-jak ja malą rodzilam to normalnie majtki założyłam nie wyobrażałabym sobie ich nie mieć i nie przeszkadzaly mi w niczym na szczęście a po porodzie pas pozwolił mi lekarz w 3 dobie założyć bo mówil że lepiej ciało dojdzie do siebie i szybciej sie ten brzucholek wklęśnie i faktycznie mial racje ale co szpital to inna "tradycja" i wiadomo co lekarz to inna opinia i rady ważne zebyśmy wszystkie były zadowolone i szybko do domku z dzieciaczkami wrócily:-)

dobra, chwila przerwy. Zjedliśmy we trójkę obiadek i menio poszedł odebrać auto z naprawy, bo się klapa zablokowała i trza było mechanizm wymienić. M. dziś w sumie w domu bo się słabo czuł przez to choróbsko, mała też została, bo rano pospaliśmy. A to przez to, że w nocy wstawaliśmy do małej, bo znów miała migrenę i wymiotowała nam na łóżko bidula, no i rano miałam całą pościel do prania :-( Dziś w dzień jest z nią ok. Już wczoraj po przedszkolu narzekała na tą głowę, ale jej przeszło. Ja nie wiem, ale ona b. często wraca z przedszkola z bólem głowy :baffled: I nie wiem, czy przez hałas, szaleństwo czy co, bo w domu jak jest to rzadko kiedy ją boli. Za tydzień jedziemy z nią na badanie do Lublina i może się w końcu dowiemy o co chodzi z tymi jej bólami, bo tomografia i inne badania niewiele dały...

Hej

Czytam was w miare na biezaco ale jakos weny mi brak na pisanie.

Powiedzcie mi kochane jaki rozmiar stanika do karmienia mam kupic ? Troche sie w tym gubie. Czy mam kupic taki jak nosze teraz czy moze wiekszy ? Bo skad mam wiedziec o ile mi cycki urosna jak juz sie rozpocznie ta laktacja.

Kurcze jakie macie duze brzuszki. Moj ma w obwodzie 85 cm ale systematycznie rosnie wiec chyba jest ok

Ankka02 trzymaj sie kochana, jestesmy z toba
Fiolka fajnie ze go tak pozytwynie opetalo, moj niestety takich napadow nie ma, dobrze ze chociaz chetnie gotuje
4madlen – nie panikuj, napewno cie zakwalifikuja
Nathani, ja tez od niedawna mam nowe autko i sobie smigam. Pasy jednak zapinam, ale staram sie umiescic jego dolna czesc jak najnizej. Bez pasow jakos boje sie jezdzic szczegolnie w tym stanie
Misia83 – wozek Stokke tez mi sie podoba. Tez sie nad nim zastanawialam, ale ostatecznie wybralam Bugaboo.

Co do wyprawki to zaczelam juz zakupy. Przesylki z allegro juz w drodze do mojej mamy i teraz czekam az mama zda relacje czy jest wszystko co zamowilam. Lozeczko, materacyk oraz komode tez juz mam wybrane. Ale kupie gdzies pod koniec miesiaca albo na poczatku listopada. A i zamowilam torbe do wozka, czekam na przesylke. Nie wiem tylko czy sie doczekam, bo u nas domofon sie popsul i nie dziala, wiec jak ktos bedzie dzwonil to sie nawet nie zorientuje i pewnie trzeba bedzie z poczty odbierac. Trzeba bedzie po jakiegos elektryka dzwonic, bo moj N zupelnie sie nie zna na majsterkowaniu czy jak ja to nazywam meskich pracach domowych

Ja chyba jutro pojade do tesco po te pieluchy co są w promocji do jutra :) kupie ze dwie paczki i na początek mi wystarczy, jedną wezme 1 a drugą 2. Jak malutka bedzie drobniutka to biedronke mam pod nosem to najwyzej R skoczy po pieluchy dada.
Może w tym tygodniu kupie sobie płaszczyk albo kurtke, ale oczywiście zależy to od sprawności mojego autka, bo nie wiem czy już pisałam ale coś sie w nim popsuło i paliwo nie dochodzi do czegoś tam i gaśnie cały czas. Mam nadzieje ze do przyszłego tygodnia kurtke zakupię bo już pizga jak w kieleckim. R też już narzeka że nie ma w czym chodzić :P A co ja mam powiedzieć hehehe.

Cinamona stanik do karminia najlepiej kupić na samym końcu, piersi przy laktacji robią się troche większe i obrzmiałe, wiec najlepiej kupić w listopadzie albo na początku grudnia, ja też tak bede kupowała, wymierze sie dokładnie i kupie na all.

wysłałam sms-a do Ankki i mam nadzieje że odpisze.

Ostatnia edycja:
reklama
betiks nie dajcie sie zbyć lekarzom i koniecznie zrobcie badania małej... tak chociażby dla swojego spokoju:) uwineliście sie z mieszkankiem juz?
a ja pasy zapinam na pusty fotel a później tylko przekładam górny pas przez siebie, dolny mam wted za plecami...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry