reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Quchasia dzięki za odpowiedź w sprawie pieluch, poważnie się nad nimi zastanawiam tylko muszę się więcej dowiedzieć.
Kocham chodzić po górach, ale w ciąży tego nie robię tzn. byłam w czerwcu w Zakopanem, ale na Gubałówkę wyjechałam kolejką. Z tym, że ja mam cały czas status ciąży zagrożonej i zabronione harce. Szlak na Kasprowy nie jest najprostszym szlakiem w Tatrach, ja bym Wam bardziej polecała wyjście na Halę Krupową, Dolinę Białego, albo schronisko Murowaniec, generalnie dolinki, a nie szczyty- schodzenie wcale nie jest prostsze od wychodzenia, a w Tatrach spadł już pierwszy śnieg, więc dobrze to przemyślcie.
A może Szczawnica? też stosunkowo niedaleko od Krakowa, podejście łagodne i nam się bardzo podobało. Byłam z chłopakami w zeszłym roku i było super!

16072013843.jpg 16072013851.jpg

Załączniki

• 16072013843.jpg
    16072013843.jpg
    27,2 KB · Wyświetleń: 66
  • 16072013851.jpg
    16072013851.jpg
    18,9 KB · Wyświetleń: 69
Ostatnia edycja:
reklama
Śliwka - ja miałam cukrzycę ciążową w pierwszej ciąży i to nie jest koniec świata. I to nie jest Twoja wina!!! Ciąża jest jak katalizator czyli wychodzą w niej wszystkie rzeczy, które siedzą w nas i "czyhają"... np. nadciśnienie, cukrzyca itp. Oznacza to jedynie, że na starość można się spodziewać podobnej choroby... i należy na to zwrócić uwagę po ciąży również.

A duży miałaś wynik po glukozie? W ciąży zwykle udaje się wyprostować cukier dietą, bez konieczności brania insuliny.

Diabetolog pewnie każe Ci zakupić glukometr, więc będziesz się musiała kłuć w palec po posiłku, ale nie jest to jakieś bolesne - raczej nieprzyjemne. Najlepiej na razie po prostu zrezygnuj z cukrów wszelkiej maści, białego pieczywa, makaronu i słodkich owoców typu banany, winogrona.
Resztę menu pewnie poda Ci ze szczegółami diabetolog.

Ja mam pomiar w środę i już się boję :-) z jednej strony chciałabym mieć cukrzycę - bo jest to silny motywator by się zdrowo odżywiać. W pierwszej ciąży zaczęłam chudnąć mocno w trzecim trymestrze. Moja sąsiadka teraz schudła 6kg na diecie cukrzycowej... oczywiście wiem, że to mega durne i brzmię jak typowa blondyna :dry: Gdyby nie fakt, że jest to niebezpieczne dla dziecka to rzeczywiście bym liczyła na takie rozwiązanie. A tak jednak, oczywiście!, wolałabym być zdrowa... głowa do góry, będzie dobrze i szybko się przyzwyczaisz :tak:

Quchasia, ja nie straszę :-). Tylko informuję, że tak też się może zdarzyć - choć nie musi oczywiście. Takie schodzenie z góry kilkugodzinne... wyobraź sobie ile to jest uciśnięć macicy na szyjkę. I to nie jest wcale kwestia wprawy czy doświadczenia: to nie ma z tym nic wspólnego - z resztą jak widać po mnie :-p. A ja też absolutnie nic nie czułam i byłam naprawdę zdziwiona, że szyjka się do porodu szykuje i uwierzyć nie mogłam, naprawdę przez pierwsze kilka chwil byłam przekonana, że mnie moja gin wkręca z tym szpitalem. Prawie się poryczałam wtedy. Ja bym odpuściła. A już szczególnie taki szlak jak Ci się marzy. Co Ci zależy te kilka miesięcy jeszcze posiedzieć albo pospacerować. A potem Bąbla do wózka i nad Morskie Oko (mój Tymek był nad Morskim Okiem jak miał 2 i pół miesiąca :-)).
Śliwka, akurat na cukrzycę ciążową to nie masz żadnego wpływu :tak:. Gospodarka hormonalna działa tak a nie inaczej i nie poradzisz. Nie jest to kwestia tego, że codziennie jesz wafelka, naprawdę. To każda by miała cukrzycę ciążową :-D. Więc głowa do góry. To na co masz wpływ to to, jak się teraz będziesz odżywiać :tak:.

Hello! Jak samopoczucie? :-)

Wczoraj byliśmy na zakupach i nakupowaliśmy masę rzeczy dla maluszka :-) W Świecie Dziecka udało nam się kupić sporo rzeczy w naprawdę dobrych cenach. Trafiliśmy akurat na takie końcówki serii, które nam się podobały i jestem bardzo zadowolona (np. pościel 3-częściowa za 65 zł, a przed rabatem 140zł):-)

Dziś przez pół dnia prasowałam ubranka i mi się płakać chce. Ja nie wiem jak ja dam radę to wszystko poprasować. A wszystko chcę sama! ;-)

Dziewczyny, tak czytam, że macie problem z nosem. To tak jak ja od jakiś 2 miesięcy :baffled: Póki co psikam sobie wodą morską rano i przynosi ulgę.

A puchną Wam tak stopy? Wczoraj po kilku godzinach chodzenia po sklepach zaniemogłam i musiałam szybko lecieć po rozmiar większe adidasy, bo już nie dawałam rady. Aż mam pęcherze na stopach tak mi się obtarły :-(

Quchasia pisze:
No to gorki odpuscimy.. ale na dolinki moze sie skusze;))
No i dobrze. Lepiej dmuchać na zimne. A zdrowy dzidziuś ze zdrową mamą mogą w góry na wiosnę ruszyć :tak:. O tak: IMG_5261.jpg :-p.
Traktorzystka, ja mam pełne buty przyciasne od dwóch miesięcy :-(. W pracy ku uciesze wszystkich pomykam w japonkach :-D. Jedne jedyne balerinki takie materiałowe z H&M mi się mieszczą na nogę bez bólu (takie szmatki z podeszwą - jak to buty z H&M :-D). Niby stopy nie wyglądają na spuchnięte, a nie mam w czym chodzić.

Załączniki

• IMG_5261.jpg
    IMG_5261.jpg
    39,8 KB · Wyświetleń: 70
dzag82 a ile miał Twój Maluszek podczas tej wyprawy? Przyznaję, że tez mam takie "plany", ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Jak chodzi o puchnące stopy, to ja mam tak samo, niestety żadne buty poza balerinkami i sportowymi nie wchodzą w grę... Już rano mam większe stopy niż zazwyczaj, a wieczorem to prawie jak u hobbita:D
Też noszę jakieś balerinki na gumce i na razie są okej.... Ale jak nie będzie wyjścia to będą sportowe, a że mam niebieskie i różowe, to będzie kolorowo:D

reklama
Do góry