reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

reklama
u nas k jest wymiawiane w slowie tak, ale tez w slowie to...:-D
jak cos pokazuje to mowi " mama ko i ko" (mama to i to) :rofl:
kuku, koko i takie tam mowi

g tez wymawia, bo nauczyla sie słowa gumka, ktore w jej wykonaniu mowi gumga...i gąbka mowi ale tez prawie jak gumka :-)

Ewelina, Karol niby się nie bał, nie płakał, ale już chwilę wcześniej mówił "heniek, heniek" i tak samo przed tą sceną z pociągiem mówił "tuk tuk" i potem pokazywał jaką pociąg miał minę (taką rozdziawioną buzię). A raz mi się w nocy obudził z płaczem i mówił "tuk tuk". Więc doszłam do wniosku, że niektóre sceny są zbyt ostre dla niego i odłożyłam film na razie.

mój nie oglada innych bajek:no:, w ogóle nie pozwalam mu oglądać, bo właśnie przezywa, jak się dzieje coś złego, a Auta ogląda i jest ok. oczywiscie oprócz sceny z Heńkiem:tak:

a u nas bez dziennej drzemki się nie obejdzie:tak:, przychodzi południe i Piotrus wygląda jakby mu ktos baterie wyjął:-D:szok:, jak przyjdziemy za późno ze spaceru, to potrafi mi zasnąć na kolanach;-)

Dzisiaj od rana sprzatam ,bo wieczorem przychodza ogladac mieszkanie,zobaczymy co z tego wyjdzie.Jesli chodzi o ogladanie bajek to Julka ciagle by ogladala mini mini ,uwielbia Sam sama,Fifi,Nodiego_Ostatno zaczela juz ladnie wymawiac k ,bo kiedys mowila "totam Cie",a teraz mowi "kocha Cie",duzo mowi ,ale polowy slow to nikt nie rozumie bo gada po swojemu.No i jeszcze musze pochwalic moja Jule od dwoch nocy spi w swoim łozeczku,i sie w nocy nie budzi:szok:A ostatnio by ciagle jadla ogorki kiszone ,uwielbia je ,a wczoraj jak jadla kolacje to zamiast parowki maczala ogorki w musztardzie ,bo musztarde tez lubi,wogole ,ma ostatnio jakies dziwne smaki,a pozniej tylko purta i purta:-D:tak:

Moja wymawia K, jak mówi KA co u niej znaczy tak, mini mini i baji to jej ulubione słowa, uwielbia Noni czyli Nody, Sezamki i MIsia w niebieskim domu ale w tych bajkach nie dzieje się nic złego a wręcz jakieś śmieszne rzeczy i strasznie się chichota wtedy. Dzisiaj upodobała sobie piosenkę Sznapi i ciągle woła mama papi papi i musze jej włączać na kompie. Dzisiaj mówi do mnie mama boli kuku, to się pytam gdzie masz to kuku? a ona pokazuje na głowę i mówi muniu.(kuku na muniu)

No i najtragiczniejsze co nas spotkało, czyli Alergia na białko mleka krowiego. Pryh, cóż jak widać da się z tym zyć, na diecie bezmlecznej, na mieszance mlekozastępczej. Wydawało mi się to kiedyś takie kosmiczne a sama to przeżywam...

Rybka moja też ma alergię na białko mleka krowiego ale w zastępstwie je sporo innych rzeczy i jest ok.

Dzisiaj dziecko moje mnie zaszokowało. Ugotowałam rano prawie pół małego garnka zupy NA 2 DNI. Przychodzę a po pracy ani śladu zupy. Okazało się że Madzia zjadła wszystko do południa.

Madzik fajne propozycje książkowe podajesz.

liczebniki pojawiają się około 3 roku życia a teraz tylko opozycja jeden:wiele.
Ale co tam! nasze dzieci przeczą tej teorii:-D Z pokazuje, że ma dwa lataale mówi: "osiem", wszystko osiem. Tatuś idzie do pracy i będzie osiem - kaska;-) bo jak mamusia to nie:confused:
Głoska "k" nie należy do najtrudniejszych, zdecydowanie trudniejsza "g" choć też tylnojęzykowa, czy któreś dziecko mówi już "g"????
a sz, ż, dż, cz?? potrafi któreś? te są bardzo trudne.
Tak pytam zawodowo, jak możecie to odpowiedzcie, dzięki:-)
.

moja mówi jeden, dwa, trzy sześć, siedem, osiem i drugi, trzeci.
ż nie pamiętam czy mówi a pozostałe to już wymawia. z K nie ma problemów.

Najbardziej nam się chce śmiać jak rozmawia z babcią przez telefon. Ściemnia jej równo. Babcia pyta czy się wyspała a ta mówi, że tak (chociaż wcale nie spała) albo co jadła dzisiaj - a Madzia : nie ma już

Mówi bardzo ładnie przepraszam i dziękuję.

reklama
Do góry