reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy w danii

Witam Kochane:-)
friggia ka-mila przesyła Ci dwa wiadra skurczy to ja dokładam jeszcze dwa i trzymam kciuki mocno za WAs:tak:
Hopsasanka współczuje Ci z powodu babci:-(
ka-mila super ze przyjechał Twoj tesc i Ci pomaga:tak:mam nadzieje,ze teraz chociaz troche Ci jest lzej.czy Ty sama chciałas juz zeby mala poszła do przedszkola,czy po prostu jest jakis przedział wiekowy??
a i jeszcze mam pytanie odnosnie tych zakupow.to w jakim sklepie bylas??bo z tego co piszesz to zakupy sie udały.a ja tez musze kupic mojej coreczce wszystko na zime.no i jestem jeszcze ciekawa czy tutaj w danii po urodzeniu dziecka dostaje sie kase typu ,,becikowe,,taka jednorazowa kasa??pisze bo sie zastanawialam ostatnio nad tym.w ogole jestem ciekawa jak to tutaj jest...

a ja umieram od kilku dni z powodu bolu glowy.no tak mnie boli,ze nawet w nocy nie moge spac:no:i chodze rozdrazniona i wszystko mnie wkurza i oczywiscie obrywa sie mojemu mezowi...i ciagle mi niedobrze i wszytko jest na nie.nawet nie chce mis ie wyjsc z domu.mam nadzieje ze to juz niedlugo minie bo jestem zmeczona...
przyslali mi fotke bobasa w brzuchu i list z papierami do wypelnienia i spotkanie z polozna na pazdziernik:-)
aaaa zapomnialbym bylam w szkole i okazalo sie ze nie moge tam chodzic bo oni maja zajecia w tygodniu po poludniu,a ja nie moge tak chodzic bo moja maz pracuje i ja siedze z mala.no i stanelo na tym,ze wysla do innej szkoly moje papiery.tam gdzie mozna chodzic w weekend.ja sie ciesze bo od razu chciałam tam isc,ale w komunie mi powiedzieli,ze nie moge bo nie moj rejon.a okazalo sie ze i tak tam pojde:-):-)
pozdrawiam piatkowo:-)

reklama
Hej kochane!
Wczoraj wybralismy sie na zakupy do Aalborga i wieczorem padlam nieprzytomna ;-). Nic wielkiego nie kupilam, poza rozkoszna koszulke z h&m (tam czesto sa fajne wyprzedaze i za grosze mozna kupic ladne ciuszki ) dla malucha (juz w wiekszym rozmiarze, bo juz nie wierze, zeby moje dziecie bylo malutkie ;-)). Bylam tez w Ikei i jakby Was interesowala laciata torba/przewijak, jaka tam maja to teraz jest przeceniona ze 149kr na 39kr, jest fajna, bo ma sporo kieszonek i ocieplacz na butelke, a za ta cene mysle, ze warto wyprobowac.
ka-Mila, anansie Dzieki za wiaderko, moze podziala ;-).
Mysle, ze powinnas napisac lub wybrac sie do kommuny i sprobowac to zalatwic, wydaje mi sie, ze pojda Ci na reke, bo rzeczywiscie nie ma to sensu.
anansieBecikowego z tego co ja wiem to tutaj nie ma, w przypadku zasilku wzrasta kwota tego zasilku, no i co 3 miesiace dostaje sie poeniadze na dziecko, ktore wynosi ok.4tys., z tego co mowily dziewczyny to jest to przyznawane automatycznie i maleje wraz z wiekiem dziecka. Jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi :-)
Tusienka Mam do Ciebie pytanie, w jaki sposob mialas wywolywany porod, tzn. jakimi srodkami?

friggia dzieki za info o wyprzedazach.na pewno wybiore sie do ikei:tak:
a jezeli chodzi o kase na dziecko ta co trzy miesiace to o niej wiem,ale zastanawialam sie czy jeszcze cos oprocz tego:-)no ale jak nie to nie:-)
i jeszcze jedno wiadro dla Ciebie kochana:-)

Friggia Na wywołanie porodu dostałam tabletke dopochwowo. U mnie skonczylo się na jednej, ale z tego co mówiła polozna to wiekszośc kobiet po jednej nie zaczyna rodzic i na drugi dzien dostaje sie nastepne dwie tabletki.
To ja dokładam kolejne wiaderka skurczy.;-)

Też bym się z checią wybrała do ikei, bo potrzebuje nowy stolik do salonu, bo teraz nam nie pasuje kolor do mebli nowych, ale predko nie pojedziemy, bo moj maz ma teraz tyle pracy, ze moge zapomniec:-( Mielismy jechac do pl i nie pojedziemy bo ma tyle pracy, ale to nic. Zaraz zacznie sie Lenki przedszkole ja pojde do szkoly to czas minie szybciutko i juz na swieta bedziemy musieli jechac.

Tusienka Dzieki za odpowiedz, moja kolezanka tez zaczela po jednej tabletce, dlatego bylam ciekawa co jesli nie podziala :-).
Szkoda, ze wyjazd do Polski sie nie udal, no ale co sie odwlecze... :-)

Jestem juz po wizycie u poloznej, dzidzia (albo dzidzior ;-)) wazy ponoc 4000g :szok:, takze zaczynam miec stracha. W poniedzialek rano mam zadzwonic do szpitala i sie umowic na usg i na badania stwierdzajace, czy jestem juz "gotowa".

anansie w Danii nie ma becikowego, jest tylko ten zasiłek raz na kwartał. Myślę że to i tak bardzo dużo, bo kwota dość pokaźna i spokojnie można wtedy obkupić dziecko w potrzebne rzeczy na jesień, wiosnę czy zimę, czy wydać na inne potrzebne rzeczy dla dziecka. W PL zasiłek rodzinny to chyba ledwie starcza na paczkę pieluch.

Co do moich zakupów to byłam na wyprzedaży magazynowej (lagersalg) w Mikk-Line (Mikk-line A/S | | Udendørs tøj til børn, i høj kvalitet). Jak tylko mam wiadomość o takich wyprzedażach to jadę, bo można kupić porządne ciuszki z duńskich firm za połowę ceny sklepowej albo nawet i taniej. Takie wyprzedaże organizują praktycznie wszystkie duńskie firmy odzieżowe dwa razy do roku, na jesień i na wiosnę. Oczywiście nie na wszystkie mogę jechać bo są w różnych częściach kraju. Np kiedyś była wyprzedaż którejś firmy w Kopenhadze i ktoś organizował dojazd autobusem z Aarhus. Ja w pobliżu siebie mam 3 takie firmy z dziecinnymi rzeczami plus jedna z damskimi
biggrin.gif
A jedną (JOHA - robią bieliznę dla dzieci i młodzieży) to mam nawet 100 metrów od domu :)

a przedszkole.. tak jak pisałam.. we wniosku prosiłam o przedszkole od stycznia 2012. Ale od mojej dagpleje wiem, że Komuna sama to reguluje jak dziecko osiąga już odpowiedni wiek (2 lata i 9 miesięcy do 3 lat) a teraz to nawet wysyłają dzieci w wieku 2 lat i 8 miesięcy.Moja Kamilka ma iść od 1 grudnia a 7 grudnia skończy 2 l i 9 m-cy, tak więc posyłają ją "regulaminowo"... Może w weekend znajdę czas żeby napisać do Komuny..

friggia
ja miałam pierwszy poród wywoływany i zadziałała pierwsza tabletka już po kilku godzinach... :) Ooo to Ci urosło maleństwo :) Ale wiesz... weź pod uwagę jeszcze margines błędu.. może dokładniej Ci powiedzą po usg.. :)

A jeszcze Wam napiszę że dzisiaj byłam z Kamilką na pierwszej wizycie u dentysty. Nie wiem jak w innych komunach ale u nas wysyłają zaproszenia jak dziecko ma 2,5 roku. Najpierw był "wykłąd" dla rodziców.. oczywiście po duńsku :) powiedzmy że zrozumiałam.. część się domyśliłam i jakoś poszło.. no i jestem z siebie dumna, bo już nie zaczynam od pytania: do you speak english, tylko próbuję gadać po duńsku a jak są problemy to wtedy ratuję się angielskim.. Tak samo ostatnio na wizycie u lekarza.. też zaczęłam po duńsku, ale tak się w pewnym momencie zakręciłam że już przeszłam na angielski.. Mimo to i tak to już duży postęp u mnie że się odważyłam w końcu..
biggrin.gif

no a co do spotkania.. po pogadance z rodzicami dzieci mogły podotykać sprzęty dentystyczne, wypróbować i posiedzieć na fotelu.. na koniec sprawdzane były ząbki już indywidualnie no i u Kamilki wszystko w porządku, dentystka była nawet zdziwiona że pożegnaliśmy się już ze smoczkiem, a pozostałe dzieci jeszcze miały...
biggrin.gif

Fajna sprawa z takim spotkaniem, bo dziecko od małego oswaja się z dentystą i nie traktuje go jak zło konieczne... :)

Witam!
Widze, ze pogoda sie poprawila to wszystkim z domu wykurzylo ;-). My tez dzis wybralismy sie nad morze na spacerek, milo tak pochodzic w sloneczku a i pies sie wyszalal :-).

ka-Mila Fajna sprawa z tym dentysta i to jak to jest zorganizowane. Zazwyczaj dzieci pojawiaja sie u dentysty juz z "problemem", wiec od poczatku za dobrze sie im to nie kojarzy, a tak duzo lepiej.
Powiedz mi jeszcze skad dowiadujesz sie o tych wyprzedazach i czy sa prowadzone w sklepach czy przy fabrykach?

pogoda dzis piekna :-) my niedawno wrocilismy znad morza.. milo bylo posiedziec na plazy w slonku.. I milo ze Daniel spal, zarowno w drodze jak i po przyjezdzie.. :-)

friggia ja mam wiesci o tych wyprzedazach z tzw drogi pantoflowej, ale wyczailam na facebooku profil Babythttps://www.facebook.com/groups/39766651320/øj lagersalg gdzie wpisuja wszelkie info na ten temat. Jak bedziesz zainteresowana to moge dac znac jak bede o jakiejs wyprzedazy wiedziec.
To jest wyprzedaz magazynowa wiec kazda firma sprzedaje w swoim magazynie.

Jak tam dzis samopoczucie?

reklama
ka-Mila Informacje o wyprzedazach zawsze moga sie przydac :-). Widze, ze dziadek sie przydaje, bo masz wiecej czasu by do Nas zajrzec, no i Danielek coraz grzeczniejszy :-).
Samopoczucie ok, juz sie pogodzilam z tym, ze samo moje dziecko sie nie zdecyduje, zeby pojawic sie po tej stronie, a i pogoda tez dobrze robi na nastroj :-)

Do góry