reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Austrii

Happy z domisiami bedzie tak że jak zaczniesz śpiewać śmieją im się pysie to Joni dokończy "haha hahaha" :) Laura od dwóch dni tak ze mną śpiewa w duecie :D

Ola u nas nocne spanie od 20 do 7dmej, 8smej i drzemka po obiedzie ok. 12.30 czy 13.00
No i godzinna pauza w nocy, albo nad ranem. Dzisiaj od 5 do 6.30 i krótka o 4tej :/ czemu to dziecko nie może spać jak dawniej...
Chciałam ją położyć później na noc, bo może wtedy pobudka była by chociaż godzine później, ale nie ma szans... teraz nawet w drzemce zdążyła się wybudzić już na chwile... mam nadzieje, że to na zęby bo 4ki podpuchnięte to coś tam pewnie idzie [emoji14]

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

reklama
Happy zawsze możemy jakieś polskie spotkanie z dzieciakami zrobić, z tego co kojarzę to kilka nas jest z 11. Bezirku :)
Życzę Ci wytrwałości w pielęgnowaniu polskiego, bo u Ciebie jednak cięższa sytuacja niż gdy oboje rodzice są polakami. Dasz radę! :)
Mi też bardzo zależało, żeby Filip mówił po polsku, dlatego ja go w ogóle nic po niemiecku nie uczyłam ani nie uczę, tym bardziej, że moja wymowa nie jest idealna a i błędy się pojawiają. Wszystkiego nauczył się w przedszkolu :) Zresztą nawet w przedszkolach naciskają na to aby jednak w domu było Muttersprache. Niestety znam przypadki gdzie potem dziecko ani w języku ojczystym za dobrze nie mówi, ani po niemiecku :-(

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Łucja spi roznie w dzien. Dzis np spala 15 minut. Zaczela plakac wzielam jąna lozko i zamknelam oczy. Po chwili ona tez jak otworzylam to i ona. I bylo Hahah no i ja tez nie wytrzymalam i bylo po spaniu. Od wcZoraj sama wchodzi na sofe. Spiewa ze mna piosenki tzn wylapuje rampampam zamiast lalala to jajaja i takie rozne. I dzis uslyszalam dzie tata. Dzie tata. ;)
No aułaaa bububu to juz od dawna ;)
Ola u malej. To samo. Ale placze jak jest w wozku. Masakra jak wcZoraj sie rozplakala tak szybciej wracalam z pod bloku niz wyszlam. Ale w nosidle siedzi. Nie placze wtedy
Wlasnie placz zaczal sie odkad snieg spadl. Wczesniej siedziala ladnie w wózku.

Karola wzielam udzial w konkursie na spódniczke tiulowa. Dzis patrzę jakies oznaczenie na fb
I wygralam. Wybralam taką
Screenshot_2017-01-11-10-46-41.png

Załączniki

• Screenshot_2017-01-11-10-46-41.png
    Screenshot_2017-01-11-10-46-41.png
    52,3 KB · Wyświetleń: 358
Vixen spotkanie fajna sprawa.
Co do języka nie sądze, żeby kilka pojedyńczych słów po niemiecku zaburzyło naukę języka ojczystego. No chyba, że rodzice z błędami na siłę tłukli całe zdania dziecku ;)

Happy przypominam, że chustowe po polsku są :D

Anitaka super!! :)

Aaa to pewnie ta grupa co po miesiącu pobytu tutaj nagle polskiego zapomina i ze znajomymi w lokalu po polsku rozmawiać nie chce :D hehe znam takie przypadki [emoji14]

Vixen jestem za spotkaniem! [emoji16]
Joni czesto slyszy jak mowie po niemiecku...bo do meza itd.jakos gadac trzeba. Niby mowie dobrze ale zdarza mi sie popelniac bledy... Zwlaszcza po ostatnich nockach [emoji28][emoji6]Jezyk polski Joni slyszy jak rozmawiam z rodzicami i siostra przez Skype.

Karolask tak tak wiem... Chyba byla mowa o przyszlym tygodniu? Do tej pory nie udalo mi sie wybrac bo Joni mega wymagajacy... Ale kto wie moze przyjde na kolejne [emoji6]

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

Coś takiego właśnie Karolask :p

Happy małżeństwa mieszane to inna sprawa, wiadomo, że musisz przecież z mężem rozmawiać po niemiecku. Ale jak jesteś sama z Jonim to mów do niego po polsku :) mam w grupie dziewczynkę, której mama jest Polką a tata Austriakiem i mama uczy ją polskiego, dużo rozumie i rozmawia również po polsku. Mówiła mi, że przy starszym synu to zaniedbała i on do niej tylko po niemiecku mówi. Mi najbardziej się rozchodzi o dziadków, oni języka nie znają... Już się zdarzyło, że Filip przełączył się na niemiecki czy angielski i moja mama nie wiedziała o co mu chodzi :p

Jeśli chodzi o spotkania to u mnie niestety póki co tylko weekendy wchodzą w grę. Od połowy kwietnia przechodzę na zwolnienie już, to będę bardziej elastyczna z czasem :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Przyszedł nasz fotelik i Laura ma nowy domek :D mam nadzieję, że w foteliku też tak chętnie będzie siedzieć [emoji23] [emoji23] [emoji23]
20170112_103804.jpg
20170111_104341.jpg

Załączniki

• 20170112_103804.jpg
    20170112_103804.jpg
    40,3 KB · Wyświetleń: 311
  • 20170111_104341.jpg
    20170111_104341.jpg
    54 KB · Wyświetleń: 308
reklama
Anitaka jaka cudna spodniczka i gratki wygranej oczywiscie
vixen masz racje ja nie rozumiem ludzi co nie ucza dzieciakow jezyka ojczystego rodzicow.Mam nawet znajomam ona Polka on z Bosni mieszkaja tu mloda zanim poszla do szkoly miala juz 3 jezyki ,teraz jako 15 latka zna ich 6 a wchodza jej w glowe jak w maslo...mi tez w przedszkolu mowili,ze muttersprache jest bardzo wazne i w domu tylko polskiego powinnismy uzywac. Musze pochwalic mojego pierworodnego bo w gimnazjum nieraz za niemca go biora :-D :-D ze wzgledu na wymowe

Do góry