reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Cybex Sirona M2-iSize
IMG-20170111-WA0005.jpeg

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

Załączniki

• IMG-20170111-WA0005.jpeg
    IMG-20170111-WA0005.jpeg
    77,9 KB · Wyświetleń: 460
Witam wszystkie Mamy! Jestem w Austrii od niedawna i planuję zajść w ciążę i urodzić tutaj. Jednak totalnie nie mam pojęcia, co gdzie i kiedy tutaj załatwiać, tym bardziej, że bardzo słabo mówię po niemiecku. Wiem, że tematy, które mnie interesują, były na forum wielokrotnie poruszane, ale jest tu tyle treści, że nie zdołam wszystkiego znaleźć i przeczytać. Dlatego proszę o udzielenie mi odp na kilka pytań. Zaznaczę, że to będzie już moja druga ciąża. Moje pytania:
1. Dobry polskojęzyczny ginekolog - wchodzę na polscylekarze.org, ale dwóch którzy przyjmują na Gkk nie mają zbyt dobrej opinii.
2. Czy to prawda, że do trzech miesięcy powinnam wybrać szpital, gdzie chcę urodzić? Jeśli tak, to jakie placówki polecacie, najlepiej z polską położną, chociaż jedna :)
3. Przy pierwszej ciąży miałam cesarkę (nie ode mnie zależne), czy tutaj w Austrii również będę miała cesarkę?
4. Czy jest coś, co powinnam w pierwszej kolejności załatwiać, nie wiem, jakieś sprawy urzędowe, czy cokolwiek, na co powinnam tutaj zwrócić uwagę?
Bardzo proszę o udzielenie mi informacji. Pozdrawiam :)

Witaj Marlena gdzie mieszkasz tu w Austrii? Od tego tez zalezy np meldunek w szpitalu. Co do cc to zalezy dlaczego mialas cc w Pl jak mialam w Pl i tu tez ale u mnie nie ma szans na inny porod.Kazdy ma inne zalecenia czy przeciwwskazania. Norma jest,ze polscy lekarze tu nie maja dobrych opini i niestety takiego to ze swieca szukac. Lepiej pojsc ze znajoma,mazem/partnerem ktory rozumie lepiej,przy samym badaniu tej osoby i tak nie ma dopiero przy rozmowie. Rozumiem,ze masz juz tu ecard i inne dokumenty pobytu i ubezp?

Hej Marlena
1. Nie ma takich :D
2. Niekoniecznie, zależy od regionu i szpitala w którym chcesz rodzić.
"polska" porodówka w Wiedniu to Wilhelminenspital
3. Wszystko zależy od indywidualnego stanu pacjenta :)
4. Zależy co tutaj robisz itd. Pracujesz? Masz ubezpieczenie? Może pod mężem? Jeśli chodzi o samą ciąże to badania powinny być przeprowadzane z MKP który dostaniesz od swojego ginekologa :)

Witaj Marlena gdzie mieszkasz tu w Austrii? Od tego tez zalezy np meldunek w szpitalu. Co do cc to zalezy dlaczego mialas cc w Pl jak mialam w Pl i tu tez ale u mnie nie ma szans na inny porod.Kazdy ma inne zalecenia czy przeciwwskazania. Norma jest,ze polscy lekarze tu nie maja dobrych opini i niestety takiego to ze swieca szukac. Lepiej pojsc ze znajoma,mazem/partnerem ktory rozumie lepiej,przy samym badaniu tej osoby i tak nie ma dopiero przy rozmowie. Rozumiem,ze masz juz tu ecard i inne dokumenty pobytu i ubezp?

Dziękuję za odp :)Mieszkam w 10bz, czyli w związku z tym muszę wybrać taki który podlega jemu? Wszystkie formalności związane z pobytem już mam załatwione, nawet córka chodzi do przedszkola. Chciałam tylko się rozeznać, jak tutaj wygląda sytuacja z kobietami w ciąży i w zasadzie najbardziej zależy mi na znalezieniu dobrego ginekologa. Jeśli nie będe mieć możliwość znaleźć na ubezpieczenie, to będę musiała iść prywatnie. I w zasadzie odnośnie tego też mam pytanie, jak to wygląda od strony finansowej?

Hej Marlena
1. Nie ma takich :D
2. Niekoniecznie, zależy od regionu i szpitala w którym chcesz rodzić.
"polska" porodówka w Wiedniu to Wilhelminenspital
3. Wszystko zależy od indywidualnego stanu pacjenta :)
4. Zależy co tutaj robisz itd. Pracujesz? Masz ubezpieczenie? Może pod mężem? Jeśli chodzi o samą ciąże to badania powinny być przeprowadzane z MKP który dostaniesz od swojego ginekologa :)

Dziękuję za odp :) pewnie jeszcze się zjawie z pytaniami :) A do tej polskiej porodówki, trzeba się wcześniej zapisać? :)

Marlena po wizycie u lekarza dostaniesz skierowanie, które notabene nie jest do niczego potrzebne [emoji14]
Wystarczy, że tam zadzwonisz, powiesz w ktorym tygodniu jestes i umowia Ci termin na ok. 20-25 tydzien ciaży. Wtedy idziesz tam z e-card i MKP i masz zaklepane miejsce :)

Prywatny lekarz tutaj krory jeszcze nie ma calkiem zszarganej opinii to Wiltos. Mowie jeszcze bo pare osob sie skarzylo, ale ma na tle innych same gwiazdki [emoji14]
Ale jeśli problemem jest tylko język to może po angielsku, albo jakiś Słowak??

reklama
Marlena nie musisz rodzić w 10. Bezirku, możesz gdzie chcesz w Wiedniu :) Prywatne wizyty u ginekologa to koszt ok 90-120€. Chociaż kiedyś tu ktoś pisał, że ciężarne mają ubezpieczenie, ale to musiałabyś się doinformować w Krankenkasse. Ja Polaków tu też nie polecam :(

Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry