Hej Ania ,
ja mialam tak, ze jak mieszkalam w malej miejscowosci to do Gemeindy sie szlo meldowac , i tam tez wszystko sie zalatwialo , ale zaraz po zameldowaniu przyslali list co i jak

Dziewczyny , dowiadywalam sie sporo o podwojnym zameldowaniu , i wyszlo na to, ze mozna miec dwa , pod warunkiem, ze w Pl wypelni sie w urzedzie miasta dokument o emigracji , wpisuje sie tam mniej wiecej przypuszczalny czas pobytu za granica( jesli sie poda okreslony, to pozniej co jakis czas trzeba do nich pismo wyslac , ze sie przedluza) i podaje adres 2 zameldowania , wtedy masz legalnie zameldowanie w polsce (bo niektorzy je potrzebuja , ja np nie moge sie od siebie wymeldowac ) a tu musze miec tez stale ... i w Austrii tez nie moga sie czepic , bo masz u nich na stale, a w Pl zgloszone ,
Dziewczyny , a powiedzcie mi, jak to wyglada z paszportem dla bobasa , dlugo sie czeka i na ile Wam dali ? Czy ten dowod tymczasowy tez mozna ?
Ze szpitalem udalo mi sie wytargowac , ze w piatek mam wizyte, porobia badania i ustala termin cesarki ,
wozka dalej nie mam , i juz mi wszytsko jedno czy 3 czy 4 kola , bo jak chodze po sklepach i widze te kosmiczne ceny to mi sie odechciewa ,
a moze macie jakis rarytas do sprzedania ?
A propo zwrotow z ubezpieczenia to ja juz 2 miesiace czekam na powrot kasiorki , i to ponad 300 € , i sie doczekac nie moge , na poczatku wysylali pisma co jeszcze potrzebne , a pozniej list ze procedura moze trwac do 3 miesiecy poniewaz tyle zajmuje im dochodzenie ( moja e card nie dzialala, bo zmienialam ubezpieczalnie z NÖ na BGKK ) ale wiem , ze tesciowa jak jezdzi do Pl, to za kazdym rayem idzie do lekarza, nawet pogotowie wzywala ze 2 razy i nigdy nie musiala placic , okazanie e card wystarczylo .
A wogole z innej beczki , rodzilyscie tu a pobieralyscie becikowe w Pl ? bo ja zadzwonilam i mi powiedzieli , ze jak mam wizyty w kazdym trymestrze , albo lekarz mi przepisze to mozna sie starac ( ale pytanie , czy tu w Austrii sie nie czepia ze tam wzielam kasiorke ) podobno od kobiet co pracuja tutaj , i rodza, nie zadaja zaswiadczen o pobieraniou badz nie rodzinnego itd z polski , spotkalyscie sie z tym ?
Jak tam sie Swieta udaly ??
Klaudusia przyjmij moje wyrazy wspolczucia, mam nadzieje, ze Swiata pomimo tragedii byly w miare udane.