reklama

Mamy z FRANCJI!

no i zapisali ja na raz w tygodniu od 11 do 17.30 , na poczatek mam masakryczne godziny! bo mam jechac zostawiac , wracac jechac wracac zostawiac i wracac .......to w jeden dzien!! i to jest kawalek ode mnie musze jechac metrem a potem piechota! i raz w tygodniu to nie wiem ile bedzie trwalo zaklimatyzowanie sie jej tam ..teraz beda miec jeszcze ferie to juz wogole dwa tygodnie mnie niebedzie!! i tak dla malej to co tydzien bedzie pierwszy raz ! nie wiem czy mam sie zapyatc czy mogliby mi rozlozyc to na kilka dni w tygoniu ale np krocej!! tylko musze z kims pojechac bo ja nie gadam po francusku!! jak myslisz??? czy pytac sie czy mam sie cieszyc ze mam miejsce????

reklama
a i jeszcze dodam ze ja wlasnie mieszkam na place de l'etoile

ooo :)
my 10min stamtad, ale tylko jeszcze przez miesiac!
a maz pracuje przy placu, tylko nie na champs les elysees, ale pierwsza w lewo : avenue de friedland :)
super okolica :) mieszkasz po lewo czy prawo od champs? 8 czy 16?
ja kiedys mieszkalam w 8 i 7- kolo invalides, czasy byly chic na malym wynajmie ale niestety kupic mieszkanko 90m z apoltora miliona w siodemce to no coz... do tego stare i halasliwe!

ps. garderie : mozesz sie zapyta, za to ci miejsca nie odbiora, ale jak nie ma innej opcji, to ja bym brala! pozniej sie mozesz nie doczekac az do rozpoczeia przedszkola, ja od 18 m-cy bule na nianie a zapisalam sie przed 4 miesiacem ciazy. i wcale nie chcialam zlobka na caly tydzien, tylko 1 dzien caly lub dwie pol dniowki w tygodniu i tyle! i jajko :) wiec lepiej bierz co daja :)

Ostatnia edycja:
witaj! widze ze ty chyba znasz sie na rzeczy moglabys mi powiedziec czy mam isc do CAFu i poco??? bo tak slysze caf tu caf tam!!
do garderie idziemy we wtorek! napewno napisze!! a jeszcze co do mieszkan !! wyobrazasz sobie napewno ile tu kosztuja mieszkania! i wiec chcielismy zmienic jak Wy szukaliscie?i gdzie szukac na necie bo nie ufam za bardzo wszystkim stronom!
pozdrawiam!

zoe z cafem to ci nie pomoge, bo kiedys wybajmowalam kawalerke w paryzu (wlasnie w 8 i w 7). ta w 8arr. mialam kontrakt, ale pojawil sie problem z woda : nie mialam wody i sie po 3m-cach wyprowadzilam w poplochu do 7ki. przez ten problem prawnie zerwalam kontrakt bez zadnej kaucji, odskzodowan ani niczego. W 7ce za to mialam wynajmowane na czarno, wiec ani wczeniej bo nie mialam czasu w 3 m-e, ani pozniej nie staralam sie o APL - pomoc do mieszkania. w innych kwestaich CAf mnie nie dotyczny, nic mi sie nie nalezy, pomoce do dziecka (i tak sa dopiero od drugiego, chyba z jakis problem, samotna matka, itp), nawet becikowego mi nie przyznali pod koniec ciazy. wiec tam od 2 lat nie chodze, nie dzwonie.

a co do mieszkania, to nie wiem czy pomoge, bo my nie wynajmowalismy. wlasnie sprzedalismy nasze prywatne, szybiej niz sie spodziewalismy (poszlo 9 dni!!! a dalismy sobie pol roku nawet do roku przed drugim dzieckiem-dodatkowym pokojem!)
wiec wlasnie na szybko wynajelismy w wersalu, ale przez osobe prywatna, z agencjami to za dlugo trwa, plus wieksze oplaty. my mamy ostatnie pietro 95 metrow za 1800 wiec luz metrazem/cena, mozemy przeczkac spokojnie nawet dwa lata az cos fajnego sie trafi do kupienia. tera zna szybko w miesiac nie chcielismy, zrestza przed zima marna oferta... z wynajmem tez radze sie pospieszyc, ludzie nie chca sie przeprowadzac zima!
ogloszenie znalezlismy na stronie pap.fr, sprawdz tez paru-vendu.fr wieksozsc ruszy na wiosne!
z agencji polecam la foret i guy hoquet, bo century 21 - maja glownie drogie rzeczy
przy czym agencja kosi ok.1600-2000 za posrednictwo. obojetnie czy agencja czy osoby prywatne z reguly zasad ajets taka, ze trzeba miec zarobki 3 razy wyzsze niz wysokosc loyer, wiec jak chcecie cos za 1000, to musicie miec ykazane 3000 zarobkow
osoby prywtane moze to pomina, lub choc troche przymkna oko, biorac pod uwage ze zwykla kawaelrka 10-15m w paryzu to juz 500 euro, wiec zarobki 1500!!! a rodzina raczej wiecej pokoi potrzebuje... ja wiem ze jak wynajmowalam 5 lat temu kawalerke za jeszcze wtedy 350 euro, to facet chcial zebym miala przynajmniej 800 zarobku, to nie bylo przez agencje, a poiwnnam miec 1000!

Ostatnia edycja:
no to cafowi ja podziekuje!!! ;) a co do mieszkan to oni sa naprawde dziwni! u mnie na gorze wynajmuja pokoj 17 m za 800 e my mamy szczescie bo mieszkanie dali mojemu z pracy i mamy pokoj osobny i salon ikuchnie osobno , takze normalnie luksus jak na paryz ;) ;) no ale cos wiekszego by sie przydalo! a o wodzie to nic mi nie mow koszmar!!!! pozsukam na stronie! dzieki pozdrawiam!!

no to cafowi ja podziekuje!!! ;) a co do mieszkan to oni sa naprawde dziwni! u mnie na gorze wynajmuja pokoj 17 m za 800 e my mamy szczescie bo mieszkanie dali mojemu z pracy i mamy pokoj osobny i salon ikuchnie osobno , takze normalnie luksus jak na paryz ;) ;) no ale cos wiekszego by sie przydalo! a o wodzie to nic mi nie mow koszmar!!!! pozsukam na stronie! dzieki pozdrawiam!!

nie ma za co! :) ja tez sie wczoraj od niani dowiedzialam ze jej zareczona i w ciazy koleznka znalazla mieszknaie w budynku obok nas, na parterze kawalerka za 850 euro!!!!! szok! ceny w 92 skacza coraz wyzej, szok... fakt ze ta kawalerka byla 24 metry czy nawet 25 wiec wieksza niz 15-20 no ale co kawalerka to kawalerka! a caf probuj, moze od 2
lat cos sie zmienilo... napewno cos dostaniesz po narodzinach 2go dziecka! ale to gorsze, chyba 120 czy 150 euro na miesiac.
no nic niestety we francji oplac asie byc samotna bezrobotna matka : znam dziewcczyne ktra w peiwrszym roku po urodzeniu dzieka wyciagala 1080 euro na miesiac.. a najnizsza krajowa 1200 i wez tu idz dpo pracy....

reklama
no wlasnie tez czytalam ostatnio taki artukul w internecie jak Polacy oszukuja we FR to normalnie cyrki! chyba tylko "my" tacy zdolni jestesmy!! ;) jestesm taka zla bo od prawie dwoch tyg. wody cieplej niema! robili jakies roboty i zle podlaczyli wode ciepla!!! dzis juz przychodzili! niby miala byc ale nic z tego! kurcze i dalej grzej wode na mycie!!! normalnie jak 30 lat temu !!!!wogole ostatnio jakis pech krazy!!;)
nie wiem czy pisalam ; wczesniej mieszkalam we wloszech i tam sie urodzila moja cora i tatus tez wloch! powiem Ci mi bardzo teskno!bylam tam 9 lat! mimo ze Francje, Paryz daje Ci mnostwo mozliwosci to mi sie tam lepiej zylo ! problem w tym ze tylko mi jest teskno! mojemu nie!!i nie wiem co mam robic bo ja na przyklad jakos siebie nie widze tutaj za kilka lat!!!tak nie swojo sie czuje! ...dobrze to tyle , tak chcialam sobie pogadac! ;)
pisalas ze masz opiekunke do syna! jak ja znalazlas , ile was ona kosztuje! i wogole opowiedz mi o niej! bo ja jak patrze na te opiekunki w parku co chodza tylko na ploty a dzieci robia to co chca to mam mieszane uczucia!!!
pozdrawiam!!!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry