magda : juz nieldugo, wytrzymasz

a pozniej szybko zapomnisz o niedogodnisciach ciazy i bolu porodu
marys : nie smutaj sie, czas zleci szybko, niedlugo sie zobaczycie!!!! postaram sie odp na twoje pyatnia, mam nadzieje, ze bedzie to logicznie wygladalo

- przedszkola fr w srode sa zamkniete WSZYSTKIE. to jest dzien na zajecia pozaszkolne, sport, muzyke itp
problem w tym ze gdy 2 rodzicow pracuje to trzeba albo zapisac dziekco do tzw; centre de loisirs ( w budynku szkoly, dziala to jak przedszkole, tylko z innym personelem i bardziej zabawowo) badz jak sie nie chce dac do centre de loisirs, lub nie ma sie miejsca = wowczas trzeba nianie na caly dzien oplacic !!!
- do przedszkola publicnzego : chodzi sie do wyznaczonego terytorialnie, po przeprowadzce idz do merostwa i caf. W caf jesli zmienicie departament dostaniesz nowy numer ( wazne, na podstwie twoich dochodow caf i merostwo wylicza wam m.in. wysokosc oplaty za stolowke)
natomiast nie pamietam juz jak ja zostalam poinformowana o "naborze"... cholera naparwde nie pamietam a ^przeciez to bylo jakos w kwietniu...
- zapisy : najpierw w merostwie a pozniej rdv z dyrektorka skzoly, ktorez potwierdza definitywnie zapis, bedzie to w okolicach kwietnia-czerwca. Do centre d eloisirs musisz zapisac dziecko ODDZIELNIE, w merostwie, to jets inna struktura , nie szkola, oddizelne papiery itp
tylko marys : czy ty pracujesz, jestes na macierzynskim, wychowawczym ??? bo jesli nie to :
1. raczej nie dostaniesz centre de loisirs (malo miejsc przynajmniej tu, moze u ciebie nie ma takich problemow...)
2. dlaczego stolowka ? Cora bedzie chodzic na caly dzien do przedszkola? czy na rano tylko? zreszta jelsi nie pracujesz to nie mas zprawa do stolwki ( znow brak miejsc...), ewentualnie moga dac ci 1 dzien. mi zaproponowli jeden dzien, ale nie skorzystalam, bo poldek jeszcze sika w czasie snu
3. wymogi : dziecko musi byc "propre" czymi bez pampka. jesli chodiz na ranki to nie szkodzi jak sika w sieste i w nocy (moj synek jeszcze sika w czasie snu) ale jesli chodzi na caly dzien to musi byc czysty i w czasie drzemki
do spania jest oddzoielna sala, ciemna ( u nas bynajmniej) z lozeczkami na podlodze, szczegolow nie znam bo nie korzystamy
4. dwujezycznosc : ja odradzam ic mowic do malego po fr
dziecko w przedszkolu nauczy sie w kilka m-cy ! zreszta sa dzieci francuskie co po prostu w wieku 3 lat jeszcze nie mowia anwet, wiec to nie jest tak ze wszyscy beda mowic, a on nie... w niczym go to nie opoznia, nim czesc dzieci zacznie mowic w swoim jezyku, on opanuje franka
my mamy problem z polskim
maly rozumie wszystko ale nie chc emowic, mowi pojedyncze slowa, 2-3 zdania skleci proste, normalnie tak jak mowil w wieku 20 m-cy po fr
tylko z eu nas w domu francek, garderie byla = franek, niania franek, kolezanki polki nie mam tu, wiec ze znajomymi tez po fr... no i sama miedzy bogiem a prawda : tez nie zawsze mam dyscypline mowic po polsku, bo jak mam 10 razy powtarzac to kapituluje i mowie po fr... i teraz bedzie to ciezko nadrobic
dlatego wykorzystajcie wlasnie szanse ze w domu jets tylko poslki i maly opanuje go IDEALNIE I BEZWYSILKOWO !