reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamy z FRANCJI!

hej

zoe : ja tez odradzam ta dzielnice, ogolnie gare du nord, gare de l'est, barbes i pozniej wysooka polnoc to sa NAJGORSZE zakatki paryza, wieczorem prostytutki, krecace sie typy, sprzedawcy narkotykow... no i bialo tam nie jest
ogolnie lepiej poludnie, najspokojniejsze (wiec najlepsze) dzielnice to 6,7 i 16. Tylko ze sa drohgie... Pozniej 17 i 8.
W 8 sa zakatki fajne a tanse niz okolice champs les elysees, np. kolodworca saint lazare ( ulice madrid, constantinople, rome - tam jets spokoj !!!! nie ma sklepow, ani zadnych form zbytnio)
okolice metra 10 poludniowy wschod boulogne itp teza jest fajnie i dobra "populacja"

milego wieczoru

reklama
faktycznie cisza :) u mnie jest mama i malo zagladam :)

magda a ty juz37 tydzien zaczynasz :) super!!! jeszcze tydzien i bedzie bezpieczny niewczesniakowy okres :)

josephine, marys - domyslam sie, ze pochloniete jestescie wizytami mam i dzieciaczkami :)) nacieszcie sie ile wlezie;)
no juz doczekac sie nie moge, kiedy ta nasza mala bedzie na swiecie:p chociaz nie ukrywam, ze strasznie sie boje! dzisiaj przyszedl mi wozek ( tako laret) m go zlozyl i teraz sobie tak zerkamna niego i smieje sie sama do siebie:p no i lozeczko, poscielka przyszla ale to wszystko jeszcze zapakowane...

hej
mama pojechała w niedziele :( i smutno mi było strasznie. bo nie wiem kiedy ja zobaczę teraz. myślałam ze i Marcelek będzie narzekała , ale dzielnie zniósł wiadomość o wylocie babci. pojechała z tata odwieźć mamę na lotnisko pomachał dał buśki i poleciał oglądać samoloty :)
tylko ja wyłam :(

magda
jak sie czujesz? pewnie jzu ci ciężko. ale już twoja dzidzia bezpieczna. a kiedy masz następną wizytę u lekarza?
o młodsze dzieci mi się budzi :)

...............................
aaaa
miałam sie dopytać. czy wszystkie przedszkola w fr sa zamknięte w środy? i dlaczego? a jeśli tak to co wtedy sie robi z dziećmi ?
czy dziecko do przedszkola trzeba zgłaszać samemu? czy z adresu zameldowania będzie od razu przydzielona placówka.
i do jakiego terminu te przedszkola przydzielają? bo my na wiosnę sie przeprowadzamy i tak nie wiem co mam zrobić.

zoe a jak twoja córcia z językiem francuskim sobie rodzi? bo jak to u was wygląda. ty jesteś polka i z nia rozmawiasz po polsku? a maz w jakim języku mówi?
bo sie tak zastanawiam nad ta dwujęzycznością mego Marcelka. ja z mężem tylko po polsku rozmawiam. mąż z Marcelkiem i po polsku i po francusku, ale Marcel sie denerwuje jak sie do niego mówi po francusku.
i tak sie boje ja on sobie da rade w tym przedszkolu.
i powiedzcie mi jak to u waszych pociech wygląda w przedszkolach.
jest pora na drzemkę?
jakiej samodzielności wymagają od trzylatka. muszą samodzielnie jesc? siusiu robić? ubierać sie?
muszę podszkolić swego Marcelka w razie co. bo jesc je sam ale na siku jak idzie to potrzebuje pomocy do założenia majteczek.

Ostatnia edycja:
josephine- na szczescie juz wszystko mam:) zostala mi tylko apteka...
marys-nie martw sie juz niedlugo wakacje i zapewne sie zobaczycie:) zreszta ja tez zawsze rycze jak bobr:p

o juz mam stresa:/ a z tym ze ciezko to macie racje! jest coraz gorzej, teraz moge stwierdzic, ze ten dziewiaty miesiac to jest najgorszy i okropnie dni sie ciagna :/ a wizyty juz nie mam zadnej, teraz tylko (24 stycznia jak dotrwam) mam spotkanie z polozna i tyle...

magda : juz nieldugo, wytrzymasz :) a pozniej szybko zapomnisz o niedogodnisciach ciazy i bolu porodu :)

marys : nie smutaj sie, czas zleci szybko, niedlugo sie zobaczycie!!!! postaram sie odp na twoje pyatnia, mam nadzieje, ze bedzie to logicznie wygladalo ;)
- przedszkola fr w srode sa zamkniete WSZYSTKIE. to jest dzien na zajecia pozaszkolne, sport, muzyke itp
problem w tym ze gdy 2 rodzicow pracuje to trzeba albo zapisac dziekco do tzw; centre de loisirs ( w budynku szkoly, dziala to jak przedszkole, tylko z innym personelem i bardziej zabawowo) badz jak sie nie chce dac do centre de loisirs, lub nie ma sie miejsca = wowczas trzeba nianie na caly dzien oplacic !!!
- do przedszkola publicnzego : chodzi sie do wyznaczonego terytorialnie, po przeprowadzce idz do merostwa i caf. W caf jesli zmienicie departament dostaniesz nowy numer ( wazne, na podstwie twoich dochodow caf i merostwo wylicza wam m.in. wysokosc oplaty za stolowke)
natomiast nie pamietam juz jak ja zostalam poinformowana o "naborze"... cholera naparwde nie pamietam a ^przeciez to bylo jakos w kwietniu...
- zapisy : najpierw w merostwie a pozniej rdv z dyrektorka skzoly, ktorez potwierdza definitywnie zapis, bedzie to w okolicach kwietnia-czerwca. Do centre d eloisirs musisz zapisac dziecko ODDZIELNIE, w merostwie, to jets inna struktura , nie szkola, oddizelne papiery itp
tylko marys : czy ty pracujesz, jestes na macierzynskim, wychowawczym ??? bo jesli nie to :
1. raczej nie dostaniesz centre de loisirs (malo miejsc przynajmniej tu, moze u ciebie nie ma takich problemow...)
2. dlaczego stolowka ? Cora bedzie chodzic na caly dzien do przedszkola? czy na rano tylko? zreszta jelsi nie pracujesz to nie mas zprawa do stolwki ( znow brak miejsc...), ewentualnie moga dac ci 1 dzien. mi zaproponowli jeden dzien, ale nie skorzystalam, bo poldek jeszcze sika w czasie snu
3. wymogi : dziecko musi byc "propre" czymi bez pampka. jesli chodiz na ranki to nie szkodzi jak sika w sieste i w nocy (moj synek jeszcze sika w czasie snu) ale jesli chodzi na caly dzien to musi byc czysty i w czasie drzemki
do spania jest oddzoielna sala, ciemna ( u nas bynajmniej) z lozeczkami na podlodze, szczegolow nie znam bo nie korzystamy
4. dwujezycznosc : ja odradzam ic mowic do malego po fr
dziecko w przedszkolu nauczy sie w kilka m-cy ! zreszta sa dzieci francuskie co po prostu w wieku 3 lat jeszcze nie mowia anwet, wiec to nie jest tak ze wszyscy beda mowic, a on nie... w niczym go to nie opoznia, nim czesc dzieci zacznie mowic w swoim jezyku, on opanuje franka
my mamy problem z polskim
maly rozumie wszystko ale nie chc emowic, mowi pojedyncze slowa, 2-3 zdania skleci proste, normalnie tak jak mowil w wieku 20 m-cy po fr
tylko z eu nas w domu francek, garderie byla = franek, niania franek, kolezanki polki nie mam tu, wiec ze znajomymi tez po fr... no i sama miedzy bogiem a prawda : tez nie zawsze mam dyscypline mowic po polsku, bo jak mam 10 razy powtarzac to kapituluje i mowie po fr... i teraz bedzie to ciezko nadrobic
dlatego wykorzystajcie wlasnie szanse ze w domu jets tylko poslki i maly opanuje go IDEALNIE I BEZWYSILKOWO !

josephine jesteś wielka!!! dziękuję ci kochana.
ja nie pracuje ani na wychowawczym nie jestem, tak se po prostu siedzę w domu :)
Marcel mój czysty juz od jakiegoś czasu wiec z ty problemu nie ma, ale butów sam sobie nie założy. muszę go potrenować w sztuce ubierania i rozbierania sie.
a z językiem mam stresa bo sama mam z tym problem i sie tak martwię o niego. ale Marcelek i po pl jeszcze nie gada. on ma na wszystko swoje określenia i mówi tak po swojemu pipi myszka, bum bum samochód itp. ma kilka tam slow które sa zrozumiałe ale łączy je w zdania właśnie z tymi miał miał kot. itp.
dla mnie Marcel może isc i na pol dnia do przedszkola jest mi to bez znaczenia byle poszedł juz do ludzi, bo zdziczeje mi tu. w garderie nie ma miejsca w multi tez nie nigdzie go nie przyjęli, każą czekać az cos sie zwolni, a dziec mi zdziczeje bez dzieci bez społeczeństwa, tym bardziej teraz kiedy Danielek jest i mam juz nie ma tyle czasu an zabawę.
mam tylko jeszcze jedno pytanie.
jak bym sie przeprowadziła właśnie w czerwcu to i tak znajda miejsce dla Marcelka w przedszkolu? nie ważne jest kiedy sie zgłoszę do merostwa?
tak sie boje ze mi nie przydziela przedszkola jak za późno papierzyska poskładam.

a jak tam twój T. ? my dziś jedziemy szczepić na BCG. u nas nie obowiązkowa, ale ja zaszczepię bo ja z Białegostoku a na Białorusi jeszcze panuje te choróbsko, a u nas w Białym w sobotę i niedziele pełno zagraniczników na zakupach i sie boje ze może gdzieś niechcący kiedyś jakoś na wakacje załapie. to wole zaszczepić. Marcelka tez szczepiłam.
a słyszałam ze w okręgu Paryskim BCG obowiązkowa jest tak?

reklama
marys : ja bylam na BCG wczoraj !!! :) juz nie jest obowiazkowa, ale wskazywana, z L. tez tak mialam.
W ilde de france jets duze skupisko ludzi, zagraniczni tez i jest duzo przypadkow chorob !!!! poz atym moj dr mi mowil ze sporo jets tez wlasnie w rosji, na bialorusi...

jesli chodzi o przedszkole, to nie martw sie, nawte w czerwcu go zapisza, nie ma tak, z enie ebdzie miejsc jak w poslce, to jest planowo jego rok rozpoczecia edukacji, mimo ze nie jets obowiazkowa na poczatku. wiec musza go po prostu przyjac ! tutaj przedszkole to juz szkola! na pewno przyjma was do szkoly, tej do ktorej geograficznie bedzie podlegac wasza dzielnica!

aha : moze to w kazdej skzole inaczej, ale u nas dzieci same nie musza sie ubierac i rozbierac! rozbieraja rodzice jak przyprowadzaja je, zdejmuja tez buty, zakladaja kapcie
a o 11h dzieci ida na 30min na podrowko, pomocnica tzw. ATSEM je ubiera i jak przychodza rodzice to dzieci akurat wracaja z podworka i juz sa ubrane i gotowe :)
co do butow to wiele szkol zyczy sobie takie na rzepy zeby wlasnie dzieci szybciej same sobie radzily z ubieraniem, lub atsem sie nie meczyla za dlugo ;) znam przypadki ze trzeba bylo kupic nowe buty specjalnie, bo sznurowki byly zabronione, takze lepiej przewidziec to wczesniej ;)

Do góry