reklama

Mamy z FRANCJI!

Dziewczyny jakie plany na dzisiejszą niedzielę ? Wypad za miasto? w miasto ? czy pozostanie w domu ?
Jakie atrakcje przewidziane dla dzieci ? :) Ja zmykam na spacer, o jakieś lody zahaczymy z koleżanką, co by szybciej ciepło przywołać ;D

Zoe - pewnie u ciebie w domu tematy polityczne teraz, związane z drugą kadencją G. Napolitano ? Czy już, nie ? Mąż już francuską polityką zainteresowany ? :)

reklama
Hejka. Ciotka jeszcze nie wyjechala :( Zbieramy sie na spacerek kierunek Paris Vincennes (stawy;parc floral etc) W planach byl piknik ale ziiiiiimmno jak diabli...Milego dnia :):)

I u mnie zimno brrrr........
Popoludnie troche zaplanowane, najpierw odwiedziny u znajomych a pozniej bawialnia;-) Jakas atrakcja musi byc ;-)

A teraz my czekamy na gosci;-)

Mielj niedzieli!

Yasemin narobilas mi apetytu na lody!!!!!!!!!!!!!!

Mhmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Przeczytalam wszystkie moje zaleglosci...
Szkoda ze ja niestety nie mam czasu wieczorami przesiadywac na necie,bo po prostu nie mam juz sil.

Chcialabym jednakze zrobic MALE sprostowanie,bo czytajac post Josephine poczulam sie winna jej frustracji.

Josephine-zle mnie zrozumialas,nie mialam na mysli tego co sie wydarzylo u ciebie w ostatnim czasie!Mialam na mysli twoje wypowiedzi od dluzszego czasu.
Piszesz dosc czesto o tym ze Fr stacza sie,ze jest coraz gorzej etc;ja wspolczuje ci przezyc i sama nie chcialabym byc na twoim miejscu-to jasne jak drut.Jednoczesnie nie mam podobnych przezyc na swoim koncie zyciowym.
Jednakze jezeli poczulas sie zle po moim poscie;PRZEPRASZAM I PROSZE NIE KONTYNUUJMY DALEJ.;-)

Niestety mieszkajac jeszcze w polsce przezylam atak 'terroru'na wlasny dom!!!!!!!!!!!I NIE BYLI TO CIEMNI TERRORYSCI.
2 butelki z latwopalnym materialem;podpalone wyladowaly naaaaaaaaaaaa szczescie na elewacji budynku a nie w domu!
Gdyby trafilo w okno,i zapalone butelki wpadly by-splonelibysmy zywcem,bo dom prawie caly w srodku oblozony drewnem!
Nie spalam przez wiele nocy!
Policja ustawila ukryte kamery w oknach domu nagrywajac 24h na dobe kto kolo niego przechodzi i czy przypadkiem to sie nie powtorzy.
Akt wandalizmu?Nie!!!!Akt rasizmu!!!!
Bo jak to mozliwe zeby polka mieszala pod jednym dachem z ciemnoskorym???????????????????

Moj maz zna wielu 'Arabow' ktorzy sa powiedzmy 'Swierzo' po studiach.U jednego w grupie bylo ich trzech(Arabow);po ukonczeniu uniwersytetu i odebraniu dyplomow tylko tych trzech nie znalazlo pracy!!!!!!!!!!!!!!!!Jak myslicie dlaczego?
Dlatego ze nie szukali?
Bzdura!
Dlatego ze sa 'Arabami'!!!!!!!!!!!Wszyscy inni juz pracuja,a oni codziennie szukaja i skladaja cv,myslac o emigracji do Anglii!
Znamy osoby ktore maja wlasne firmy budowlane.U nich pracuja tylko Arabowie,i jakos nikt nie narzeka ze sa zlymi pracownikami?
Pracuje w kilku miejscowosciach i widze kto najczesciej robi remonty elewacyjne budynkow;firmy gdzie 90%pracownikow to Arabowie.

W Marsylii firmy francusko-arabskie ze tak to wytlumacze narzekaja na konkurencje ze strony Polakow!
Dlaczego?
Dlatego ze Polacy przy negocjacji kontraktu zanizaja straaaasznie ceny!Co nie jest na reke rodowitym mieszkancom.
Dobre kontrakty na ktorych mozna by bylo zarobic odbieraja im sprzed nosa nasi rodacy!

Jezeli chodzi o kobiety;w krajach arabskich kobieta najczesciej zajmuje sie opieka i wychowaniem dzieci!To jest honor rodziny!
Ja przez swoje pierwsze lata malrzenstwa takze nie pracowalam;ale nie siedzialam na zasilku!
Moj maz ciezko pracowal i stac nas bylo na to zebym sobie 'bezczynnie'siedziala,douczajac sie na roznych kursach.

Moja opinia o tym co sie dzieje w Fr;
To wszystko wina Fr rzadu!!!
Przez powiedzmy setki lat Fr okupowala i kolonializowala inne kraje,wyworzac i kradnac wszysto co sie dalo,zabijajac niewinnych ludzi w tym kobiety w ciazy!!!!!!!!!
Po zniesieniu kolonializmu sytuacja odwrocila sie i to obywatele krajow wczesniej kolonializowanych 'zalali' terytorium Fr.
Bylo im tutaj latwiej sie dorobic,latwiej bo znali jezyk.
Wiec gdyby tutajszy rzad od poczatku innaczej konstruowal i podchodzil do naplywajacej emigracji z poludnia,dzis byc moze nie bylo by takich problemow.W dniu dzisiejszym rosnie juz 4 pokolenie 'emigrantow z polnocy'!

W latach 80' Algierski rzad dal Fr miliony na budowe osiedli dla algierskiej emigracji!Kolejne na dofinansowania etc;o tym sie nie mowi?

Ja wierze w to ze sa dobrzy i zli ludzie!Oczywiste ze patrzac na to co sie dzieje mozna dostac fobii,rozumiem taka ewentualnosc,ale nie dajmy sie zwariowac!
Kwestia kultury;tak jak juz zostalo wczesniej napisane-wyciagamy ja z domu!I nie jest tak ze w polskich czy francuskich domach uczy sie dzieci wiekszej czy mniejszej kultury od tej ktora daja swoim dzieciom rodzice w krajach Magrebu!
Tam tez sa ludzie po studiach i ludzie ktorzy nie umieja sie nawet podpisac!

Ojciec mojego meza przepracowal 35lat jako sekretarz ministra finansow!W wieku 7 lat stracil ojca,i musial wyjechac do stolicy poszukujac pracy aby utrzymac matke plus 3 siostry!!!!Pomimo tego ukonczyl szkole,orzenil sie-wychowal 8 dzieci ktorym niczego w zyciu nie brakowalo!
Brat mojej tesciowej;ukonczyl studia w Paryzu z tytulem fizyka nuklearnego(jakos tak to brzmi)wrocil do kraju i zrobil kariere w wojsku na wysokim stanowisku.Ma dwojke doroslych dzieci;syn jest informatykiem w firmie telekomunikacyjnej,corka;menadzerem w firmie alg-fr i dosc czesto jest tutaj w celach sluzbowych.

Magdabb-jeszcze nic nie pichce,jestem ospala dzisiaj.Zapewne nic szczegolnego:)

Ogladalam 'Nietykalnych';trzy mies temu ;mama na gg wyslala mi tytul ze zdaniem' ze musze go obejrzec bo ona sie poplakala!'
Wiec i my obejrzelismy:ja tez sie poplakalam,rowniez ze smiechu:)))))
Nie czytam ksiazek tematycznie interesujacych,ostatnio zakupione to testy z gramatyki i odmiany czasownikow;)))
Wczesniej dosc czesto dekoracje tortow i kwiaty z lukru.
AAAAAAAAAAAAAAAAA przeczytalam ostatnio 'Pod niemieckimi lozkami'-strasznie przereklamowana ksiazka jak dla mnie.Czyta sie szybko ale bez rewelacji.

Yasemin;twoj dlugi ale piekny post dal mi wiele do myslenia,i zaczelam sie zastanawiac;ile ty masz lat kobieto????
Ja dzisiaj nie ruszam tylka z domu!
Czeka na nas bardzo ciezki tydzien;przewidziana ilosc godzin do odpracowania-80!!!!!
Maria na zwolnieniu,2 inne na urlopach,plus jeden osobnik na przymusowym bo mial wypadek i nie ma jak jezdzic do pracy!
Czyli robimy zastepstwa za 2 osoby,rozkracze sie chyba!
Ja jakos to znosze bo juz poniekad przywyklam,ale moj malrz juz wymieka!A to dopiero poczatek sezonu!

Milej niedzielki
:-)

hej

anucha : przede wsyztskim padlam jak przeczytalam pierwsze zdanie, raport : CIOTKA JESZCZE NIE WYJECHALA. Hahahhaha! Biedulko ty... :))) COURAGE !

ja polskiej tv nie mam a jak czasem chce cos na necie zlapac to mi wyskakuje wiadomosc ze zza granicy nie mozna obejrzec prigramu ...choelra;..nawet w sekunde wiedza ze kompuer nie jest na obszarze polski !Ale film ten znam na pamiec, bo mam dvd i sobie go regularnie zapodaje z paczka chusteczek :)

odnosnie polskiego kosciola, sklepu ... not o ja nie chodze akurat :) I jestem absoliutnie przeciwna tworzeniu gett, czy to tych o ktorych pisalysmy wyzej czy polskich... oczytwiscie z emozna isc z koszyczkiem do polskiego koscilo, czy do poslkiegoi sklepu jak sie ma ochoyte na ogora kiszonego, nie o to chodzi... Ale wlasnie o min. intergracji.
Ktos pisal o koniecznosci nauki jezyka ... No sa kraje w ktorych narzuca sie obowazek nauki, kursy obowiazkowe i egzaminy. We francji nie. Sa ludzie ktorzy maja dzis juz wiek emerytalny, i od 20 lat w efr lub 30 i nie mowia po francusku... To niech mi nikt nie mùowi ze ciezko pracowali na emeryture.... Nie potrafiac sklecic 1 zdania.

magda : z ta kolejka to mialam identcyznie u gona, pani w ciazy chciala sie wpechnac... ja oczy jak stolodola ale najwiekszy szok przezylam jak moj gin podniosl glow, wsciekly ' Non, Mme, teraz jest kolej TEj pani, nie bedziemy przeciez co miesiac przerabiac tego smaego scenariousza!!!" ... CZaisz ...? po tym zrozumialam ze ta kobieta ( w ciazy, wiec regularne kontrole) po rpostu tak za kazdym razem probuje sie wkrecic...Moj gin ma duuuze spoznienia, min1-1,5h, bywa ze 4... ( doglad aporodow na przeciwko gabinetu w klinice). I latwo zgubic rachube jak 10 kobiet czeka w poczekalni... no i tamta probowala tak regularnie wygrac choc 1 miejsce ...

yasemin : o to moj maz lubi taka tematyke jak ja, to moja ze tak powiem specjalizacja :)

a odnosnie kamieni, no to wyobraz sobie ze ja juz mam takiego stracha ze wczoraj weslzam w npocy do pokoju malego...I co sie okazalo... To czego sie obawialam ! Ze sie przekrtecil iu ze glowe ma w nogach ... a lmozko przy scianioe z oknem, wie cglowa niedaleko okna... SCHIZA! a wogole to my nigdy nie wchodizmy do niego bo jego najmlniejszy halas budzi, to w jakim stresie juz musoalam byc ze wiedzac z eobudze go na 99% poszlam jednak TO sprawdzic .... ehhh szkoda slow...
A ty widze masz niezly bagaz przezyc :/ ... Straszne, po prostu syttaszne;.. TAk jak piszesz...Czasy niepewne, robi sie coraz gorzej.

mistrala : spoko ja sie nie gniewam. ja sie tylko zacietrzewilam :) ale to takie niegrozne zacietrzewienie :)
Pod niemiekcimi lozkami przeczytalam w marcu w polsce, i zlauje wydanych pieneidzy ... niby ok ok kilka ciekawostek... czyta sie szybko ale jendak takie jakies uproszcozne...mysle ze moglo by byc dluzsze ciekawsze i glebsze ;)

u nas piekna pogoda slonce...ja dzis dzis sama sie znokautowalam... W miesice obok ( 3m od nas, 2,7 dokladnie) byl dzis vide grenier, czyli dizlenicowy bazarek, opustoszanie strychu...maz mnie rano o 9 zawiozl po cyzm wrocil z dziemci do domu...A ja najpierw tam szalam 1,5h a pozniej... zgadnijcie co zrobilam...W wielkim wozkiem zakupowym, pelnym po brzegi i nie maskotek A KSIAZEK... wrocilam na pieszo... Jakby tego bylo malo to polowa dorogi jest bez chodnia - jakies 50cm szer. wertepy na ktorych myslalam ze zerwe sobie miesnie) i ...Pod gore... w pewnym momencie 2 ulice to bylo jakies 30-40 stopni rownia pochyla... Leze i kwiecze... a jeszcze dziatwa na 100% bedzie chciala isc na plac zabaw... i trzeba podniej tylek i na szybko zrobic jakis obiad... No nic ... przynajmniej przez 1 dzien nie bede miec wyrzutow ze nie uprawiam sportu. Dzis mam poczworna dawke :)

mistrala : spoko ja sie nie gniewam. ja sie tylko zacietrzewilam :) ale to takie niegrozne zacietrzewienie :)
;)))))))))))))))))))))ufffffffffffffffffff:)
Ulzylo mi!
Gdybys sie na mnie wsciekla -nie spala bym po nocach,bo ja taki typek.
Czasami chlapne jakas glupote a potem spac nie moge z wyrzutow sumienia:)

Ja te ksiazke sciagnelam z neta bo kolezanka wyslala mi linka i sciagnelo sie w adobe'ie:)
Nie mam mozliwosci zakupu ksiazek tutaj,polsko jezycznych oczywiscie.
Moglabym oczywiscie kupic na necie,ale zadna przyjemnosc i taki zakop to jak kupowanie kota w worku!
Ja lubie poszperac w ksiegarni:)Lubie zapach nowych ksiazek!

U nas takze piekne sloneczko,aczkolwiek chlodniutko;w nocy padalo lekko.
Ja na vide granier bylam 3 razy w zeszlym roku i wiecej juz sie nie skusze niestety!Wole pucess co tydzien u nas jest w soboty i niedziele;wiekszy wybor!:)
Planowalam ze w sobote zajedziemy po pracy,ale jakos mi nie wyszlo.Moze za tydzien?Przydaly by sie koszulki do pracy bo sie cieplo robi a ja wyrzucilam prawie wszystkie z krotkim do roboty bo zachlapane wybielaczem!Spodnie takze wszystkie w wybielaczu;(

Gotuje obiad na jutro;fasolka z kurczakiem;beda pierdziuchy:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Dzisiaj leniwca strzelam i robie frito-omlet,plus losos.:-D
Nie mam weny do gotowania ostatnio.
Zmotywowalam,no probowalam przynajmniej-moja mame do odchudzaja wczoraj.
Bidulka siedzi w Niemczech i opiekuje sie stara babka,a sama obrasta w tluszcz bo ma malo ruchu!Z nodow wcina;)))))
Tak wiec motywowalam az sama sie zwmotywowalam i chyba od przyszlego tyg zaaplikuje sobie diete oczyszczajaca na bazie swierzo wyciskanych sokow owocowo-warzywnych?Tylko jeszcze sokowirowki nie mam:)))

yasmine ksiazki tego autora przetlumaczono na kilka jezykow , na fr napewno, a na polski nie wiem; co do sytuacji politycznej we wloszech to jest coraz gorzej , to co tam sie dzieje to komedia czysta! to wszystko wina wlochow! politycy , rzad to lustro spoleczenstwa! bylo dobrze dopoki nie zaczely sie zaminy, tam polowa ludzi placi podatki, kreca jak sie da, wszedzie TYLKO dzieki znajomosciom! na dole to jeszcze gorzej, tam kazdy ma swoje prawo!! ja na szczescie wlochy kocham za inne rzeczy!! za morze, za gory, za jedzenie, za widoki!!! ahh brakuje mi tego bardzo!! tu to calkiem inne zycie!
moj nie sledzi polityki fr, malo go to obchodzi:-D
ja mam dzis taki dzien G......

milego dnia!!

Marzenka – no to w czym problem :)) już maszeruj do sklepu po dużeeee opakowanie lodów :D

Anucha- daj znać co tam ciotka klotka wymysliła, tym razem – wspólnie się pośmiejemy ;D

Ostatnia edycja:
reklama
mistralka : no cos ty ! ja nie jestem typ obrazajaco-gniewajacy sie :)
A u na spuces nie ma... vide grenier, ale rzadko... jak na mnie to duzo za rzadko, moglabym miec jak w uk : co niedziele :))) uwielbiam!
doroslym ciezko cos fajnego znalezsc, lepsze sa puces, czy prawdziwe brocantes.
Ale ja tego akurat nie szukam, tylko ksiazek, zabawek, a tego na vides greniers pelno, bo wiadomo rodzinki z dzielnocy zwalniajaja miejsce w dzieciecyh pokojach :)
pozniej wkleje fotki lupow:) a to i tak byl jeden z najslabszych vide grenier jaki zrobilam. lepszych Zabawek (typ lego playmobil) gier planszowych czy zabawek Z DREWNA nie bylo wcale! almbo z apozno przyszlam. Bo niby start o 9 a o 9 juz byl tlum atkiiz enie slzo przez alejki przejsc... wiec to chyba ja poszlam za pozno o jakas godzine ;)

maz mi padl na kanapie, dzieciaki po kanapie skacza piszcza a on spi... Ja tez musze kawe bo padam... wstyd sie przyznac ale nie chce mi sie isc na dwor, a takie piekne slonce... a my dzieci w domu kisimy :/

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry