reklama

Mamy z FRANCJI!

Zoe - popularna książka tego autora to według google ZAKLINACZ ;)

Wiadomości oglądam, bo chcę wiedzieć co się dzieje - choć ciśnienie może się podnieść ;DD Zamiast o jakiś sukcesach, odkryciach to piep*** o kryzysach, morderstwach, kłótniach partyjnych, koalicjach - ile można ?? - gadają i gadają a jest tak jak było i będzie tak samo. Rewolucjonistów politycznych się nie spodziewam, jak polityk zasiadł na krześle - to pilnuje co by z niego nie spaść. Każdy myśli o sobie. Idealny przykład UE - nigdy nie będzie wspólna i jednolita, bo każdy zabezpiecza interesy własnego kraju, a nie wspólnoty !

...za każdym razem, mniej się tym przejmuję. Człowiek by oszalał jakby miał komentować i próbować zrozumieć, ogarnąć to co się dzieje na świecie...

Bleee niedziela a ja o polityce .... PRZEPRASZAM, JUŻ NIE BĘDĘ !!!! JEDZCIE LODY DZIEWCZYNY ;D od razu milszy dzień będzie ;D
Zaraz doczytam resztę wypocin dziewczyn :)

Ostatnia edycja:
reklama
MISTRALKA – zgadzam się z Tobą, w Polsce jest sporo aktów rasizmu… wiem od znajomych, sama się nie spotkałam. Żal mi tych dzieciaszków, co tata czarnoskóry, wyzywają ich w szkole ;(( a co to dziecko winne ??? Młode osoby to jeszcze jako tako, ale stare babki to dopiero w dyskusję wchodzą na widok takiego malucha...
Małżeństwa mieszane nie mają łatwo – Polka to od razu „Dziw**” – i komentarze typu, „Co Polaków Ci za mało, że aż za granicą szukałaś ???” – a do mężczyzn śniadej karnacji, lub ciemnej to już teksty typu BRUDAS, SPIE*** DO DOMU, na forach na porządku dziennym są – ludzie czują się anonimowi i sobie pozwalają na wiele, czerpiąc z tego satysfakcję, że niby taki patriota w 100% o Polskę się troszczy – w 4 oczy już nie są tacy odważni – no chyba, ze są z kolegami… Wiele z nich to zwykłe prowokacje, nie należy wchodzić z takim osobami w dyskusję ! ABSOLUTNIE !

Co do obcokrajowców w Polsce, to nie ma z nimi problemów takich jak we Fr, Niemczech czy Anglii. Wynika to z tego po pierwsze, ze nie ma ich aż tylu ! i problemu jeszcze nie ma…

Ja wszystkich imigrantów, których znam to są bardzo pracowici ludzie. Większość prowadzi własne firmy: Tekstylne, Transportowe, Obroty nieruchomościami – firmy budowlane- naprawdę, konkretne branże… ani jednego nie znam, który by nic nie robił (ALE MÓWIMY O POLSCE - PRZYPOMINAM) Co do muzułmanów – to wszyscy zapominają, że są odłamy – sunnicki, szyicki. Muzułmanin w każdym z krajów, w którym obowiązuje ta Religa różni się – i to jest największy problem – bo nawet jak rząd podejmie jakieś kroki w sprawie muzułmanów to nie dogodzi wszystkim ! – bo są tak różni.

Chrześcijanin chrześcijanowi też nie jest równy. PAMIĘTAJMY, ZE NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK SAMA RELIGIA – RELIGA ZAWSZE ŁĄCZY SIĘ Z TRADYCJĄ, W KAŻDYM KRAJU W INNYM KIERUNKU SIĘ ROZWINIE.

Ubieranie choinki to wymóg religijny ??? Nie! - tradycyjny nawiązujący do święta religinego… W Biblii jest napisane „wieszajcie bombki i Lampki bo Chrystus się narodził” ?? ;))

Zapytajcie Niemca, Francuza, Anglika, Czecha, Polaka co sądzi o np. Arabach i każdy powie co innego – bo to jak ludzie się zachowują w danym kraju, wpływa na to wiele czynników ! Imigranci, też czują czy są lubiani czy nie w danym państwie, na co mogą sobie pozwolić a na co nie. Na co rząd im pozwala i rodowici mieszkańcy. Naprawdę to jest temat rzeka. Wszystko i tak sprowadza się do regulowań wprowadzanych przez rząd – a na chwilę obecną ich brak !

Dlaczego Polak nie posługuje się stereotypami na temat Eskimosów? Czy Wenezuelczyków ? Bo nie mamy z nimi bezpośredniego kontaktu !

Ludzie bardzo szybko oceniają innych i tworzą historię… plotki typu – Polka utrzymanka, Obcokrajowiec Audi się wozi to na pewno czarne interesy robi- a ta leci na kasę, głupia dzieci będzie rodzić i zasiewać Europę małymi muzułmanami, które jak urosną to całą Europę wysadzą. One nie byłyby jeszcze tak ciężkie do przełkniecia, gdyby nie to, że większa część osób, słowa nie zamieniła z Tunezyjczykiem czy Chińczykiem, a najwięcej mają do powiedzenia. Bo jak ktoś zna, rozmawia i wyciąga wnioski to ja nie mam nic przeciwko. SAMA MIAŁAM WIELE RAZY TAK, ZE JAKAŚ DZIEWCZYNA WYDAŁA MI SIĘ ZOŁZĄ A JAK JĄ POZNAŁAM TO KOLEŻAnKA DO DZIŚ DZIEŃ – TYLKO, ŻE WCZEŚNIEJ OPIERAŁAM SIĘ NA CUDZYCH OPINIACH. Mnie też irytują, pewne nacje – ale co ja mam powiedzieć jak słowa z takim człowiekiem nie zamieniłam, tylko podpatruję jak się zachowuje na ulicy.

WINE ZA WSZTKO PONOSI TYLKO RZĄD – to on pozwala na to wszystko. Co my szaraczki możemy zdziałać ?– nawet jak coś zgłosimy na policję, czy gdzieś to i tak decyzja należy do organów odgórnych !

Mistralka, co do fr masz rację, tak samo było z Niemcami najpierw „ chodźcie, chodźcie - pracujcie za marne grosze, napędzajcie nam gospodarkę” , wyrównujcie braki w ludności po wojnie, a później wynocha ! zrobiliście co trzeba to już dziękujemy - … no i jest jak jest – Multi – Kulti w pełnej okazałości ! I bądź tu mądry co z tym bałaganem zrobić, i jak na złość Francuski rozmnażać się nie chcą, za to imigranci z chęcią, bo wywodzą się z takich a nie innych tradycji. A rząd portkami trzęsie bo zamiast Francuzami zarządzać to będą obcokrajowców samych mieć.

Ja byłam w Paryżu, wiem jaka jest tam mieszanka kulturowa, w pierwszym dniu przeżyłam szok, w życiu nie widziałam tylu czarnoskórych ludzi. Jestem w miarę świadoma, jakie to miasto, oboje wiemy na co się piszemy, ale RAJU NA ZIEMI NE MA (przynajmniej jeszcze go nie znalazłam, ale też nie szukam)– chyba, że jakaś wysepka – ale to i tak będzie źle bo sklepów nie ma, kina nie ma, parku brak, buzi nie ma do kogo otworzyć, zamiast samolotu to do Polski łódką trzeba by drałować ;D czepiać można się wszystkiego. My Polacy mamy to opanowane do perfekcji(no to poleciałam stereotypem) heheh ;) Dziewczyny, znacie to? 20 stopni za gorąco, -10 za zimno, za pochmurno, za duszno, za mokro, za sucho ;DDDDDD sama tak gadam czasami to wiem jak jest ;DDD Moja znajoma gani mnie jak zaczynam zdanie od … „ale mi się nic nie chce, taki dzień jakiś dziwny...” ;D - siła sugestii tak zwana ;))

To sobie popolemizowałyśmy, czy jak kto się tam pisze.. ;D

Josephine – no tak miałam kilka nie miłych przeżyć, ale to już było minęło :-) oby nie wróciło, bo to nic miłego.

Najdziwniejsze jest to, że zauważyłam z obserwacji, że im człowiek ma cięższe doświadczenia tym bardziej jest szczęśliwy – może szczęśliwy to złe słowo... :/ mam namyśli, że mniej narzeka, czerpie z życia więcej, docenia więcej. Świadomy chyba jest bardziej, że wszystko co ma może w sekundę stracić. Po włamaniu np. czy powodzi.

Nie zapomnę jak raz na przystanku czekał pan na wózku inwalidzkim – pomyślałam jaką jestem szczęściarą, że ja mogę sobie wsiąść do każdego tramwaju, a ten pan musi czekać na ten jedyny niskopodłogowy tramwaj bo schody są dla niego nie do pokonania :(

Oczywiście nie chodzi, o to aby dziękować za każdą kromkę chleba, łóżko do spania, wakacje czy każdy nowy ząbek dziecka ;) bez przesady, ale fajnie jakby się było świadomym tego wszystkiego co już posiadamy – od razu lepiej się człowiekowi robi na duszy ( dopóki nie zacznie się porównywać z innymi np. z takim Bill Gates'em) ;D

oj coś owocna ta niedziela w wywody ;))) Będzie kiedyś okazja to rozłożymy wszystkie koc na trawce i przy pikniku (najlepiej wypiekach Mistralki) ;)) sobie podyskutujemy,a dziewczyny spoza Paryża w TGV wsiądą i po kłopocie ;))

Ostatnia edycja:
Znalazłam w Internecie :) Dziewczyny, też tak teraz macie ??? :-) :)) fot.jpg

Załączniki

• fot.jpg
    fot.jpg
    20,3 KB · Wyświetleń: 43
Yasemin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ty jestes BARDZO PRODUKTYWNA!!!!
Tak produktywnej forumowiczki jeszcze tutaj nie czytalam:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))):-D:-D:-D
Przyjemnie sie zarazem czyta twoje 'wywody'!

Co do politykow i polityki;
jak dla mnie to oni sa najwiekszymi zlodziejami!!!!!!!!!!
To o nich najczesciej slyszy sie ze czyszcza miliony na zagranicznych bankach etc!!!I co takim zrobia?
Gdyby szary zlodziejaszek ukradl miliony lub probowal je 'oczyscic'wsadzili by go na wiele lat do paki!!Czy nie tak?
I jaka tu sprawiedliwosc?
Kazda z nas mieszkajaca w Fr,chociaz raz ogladala Ankiety policyjne w tele(wlasnie jedna leci na W9)-diler u ktorego znalezli kilogramy roznych rodzajow narkotykow poszedl siedziec na 3 miesiace,a czlowiek ktory cos ukradl bo byl glodny poszedl siedziec na poltorej roku!!!
GDZIE TU SPRAWIEDLIWOSC????

oooo mowa o Polaku ktory mieszkal w Marsylii,chcial przeleciec kobiete i mu sie nie udalo bo go zlikwidowali-sasiedzi znalezli go na klatce schodowej!!!!!!!!!!!Madre co?

I wiecie co?Ogladajac tak te ankiety,ze strachu nie ruszylabym sie z domu!
To media produkuja i prowokuja panike!
Za malo jest pozytywnych programow jak dla mnie,a za wiele takich co pokazuja policyjne ankiety etc!!!!
Za malo pieknych filmow a za wiele nudnych serialii!!!!!

Josephine-u nas w okolicy sa 2 puces;))))Ale na ten drugi w St Nicolas nie warto jezdzic,nic ciekawego tam nie widzialam.
U nas w Hyeres-Magic World, jest bardzo spory!AAA i jeszcze jest w La Capte,pomiedzy domkami!!Tam to mozna prawdziwe cudenka znalezc,bo tam sprzedaja ludzie ktorzy pozbywaja sie czegos z dobrych domow;)))))Wiec moze przeprowadzcie sie do Hyeres???Lub okolice?
Spokojniej i mialabys gdzie szperac?????;)))))))))))))))))
http://www.varmatin.com/article/hyeres/hyeres-le-marche-aux-puces-ne-connait-pas-la-crise.22387.html

Ostatnio edytowane przez moderatora:
hahahaha
Yasemin : pewnie ze tak mam :) raz to dla tego ze zycie matki kreci sie wokol jej pepuszkow swiata i kazda matka ma swiete przekonanie ze jej dzieci to najbardziej interesujacy temat do rozmowy ( kazdy bazgrol to picasso, za zabka w pracy szef powinien przyniesc skrzynke szampana, itp itp); Kupki naprawde moga byc tematem do rozmowy i do dlugiej, i to przy obiedzie : sparwdzone potwierdzone! ;)
A dwa to tez fakt ze ( zwlaszcza u mam na pelen etat) pytanie co u ciebie ... No gdyby nawet sie chcialo to ciezko pwoiedziec cos innego poza domem, dziecmi. Oczywiscie, nie mowie tu zeby kobieta byla tak zdziczla i sredniowieczna ze nie powie haki film ogladala, jaka ksiazke czytala czy jaki ciuch sobie kupila.
ta co pracuje jeszcze wmiare szybko powie cos o rpacy ( nie wiem w jakiej kolejnosci, czy najpierw praca, pozniej dzieci czy na odwrot) ale bedzie mogla mie cte 2 tematy w odpowiedzi.
A mama na caly etat... No dom i dzieci to jest jej caly univers wiec... sila rzeczy ... :)
Ja to zazwyczaj mam tak : "Co u ciebie?"
-Wszystko dobrze.
A pozniej czekam tylko od razu przecvhodze na dzieci.
No przecie zjak u mnie dobrze to dobrze, a na pewno osobe pytajaca interesuje co u dzieci i jestem pewna ze o nie bylo by jej nastepne pytanie. Wiec wyreczam i od razu odpowiadam :-D:-D:szok::szok::tak::tak::-):-):-D:-D:-D:-):tak::szok::-D

ps. nie mam pojecia jak wstawic zdjecie tlyko dla wybranych...nie wiem cyz takie cos istnieje...Wiem z eniektore wtaki tworza wtaki zamkniete i tam wtedy wybrane osoby(zapisane) ogladaja... i na ogolnym nie ma sladu...ale czy na ogolnym mozna jak na Fb wybrac osoby to nie mam pojecia.

Za to zdjecie MOZNA usunac.
Jak psizesz wiadomos ci ùmasz tabeleke, to tzreba zjechac w dol. jets ramka na srodku ZARZADZAJ ZALACZNIKAMI. dodaj zdjecie. i wowczas masz wybierz zdjecie, o ile dobrze pamietam : wgraj. I pozniej jak wgra to na samym dole : done. I juz :)

Mistralka : nielzy artyluk, a najfajniejsze : puces nie znaja kryzysu ... no racja ! Jendka ludzie coraz wiecje kupuje okazyjnie, second hand itp. I maja racje, po co przeplacac jak mozna super rzeczy znalezc za grosze. A i sklpey robia coraz wiecej promocji itp... Bo naparwde konsumpcja spada we francji i to na leb na szyje ... :/

"Yasemin : pewnie ze tak mam :) raz to dla tego ze zycie matki kreci sie wokol jej pepuszkow swiata i kazda matka ma swiete przekonanie ze jej dzieci to najbardziej interesujacy temat do rozmowy ( kazdy bazgrol to picasso, za zabka w pracy szef powinien przyniesc skrzynke szampana, itp itp); Kupki naprawde moga byc tematem do rozmowy i do dlugiej, i to przy obiedzie : sparwdzone potwierdzone! ;)"

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D najlepszy fragment o kupkach ! :-D:-)

reklama
sa !!! :) ale ladna kobietka jestes :)

no to ja mowie : 26-27. nie wiem z jakiego jeste smiesiaca, moze w grudniu mialas 26 a juz mam 27 :) he he ... przezorny sie ubezpiecza :/

jesli napiszesz ze masz 24-25 ( a mam takie obawy he he) to sobie paluchy piekarnikiem przytrzasne :))))))))))))) a dopiero pozniej powiem co zasugerwalo moja odp ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry