reklama

Mamy z FRANCJI!

antylopka czujesz sie rodzaco??????? :)

co u was dziewczyny, gdzie was wywialo?????

u nas wsio ok, wlasnie robie obiadek
dzis zaliczylismy merostwo - wzielam dossier zeby zapisac malego w kolejki do creche/garderie... zobaczymy co z tego wyjdzie
inna dobra nowina : merostwo organizuje WYLACZNIE DLA DZIECI NIE MAJACYCH MIEJSCA W ZLOBKU HALTE GARDERIE tzw; les petits ateliers godzinne ale ze sa platne to mozna wziac kilka godzin w tyg, w zaleznosci od miejsc
powyzej 2 lat : baby gym danse dessin no kolka roznych! ceny jak to przez merostwo za godizne w zaleznosci od podatku
ale tam mam szanse dostac miejsce, skoro dfla tych niemajacych creche... jets jakie swiatelko w tunelu... zeby maly nie zdziczal mi tu... ale z tego co wyczytalam na ulotce chyba tak jak le petit square : rodzic musi zostac z dzieckiem co uwazam za dziwne, skoro ktos prowadzi zorganizowane zajecia... no ale musze sie dopytac..

reklama
o to super josephine!!! widzisz ze jakos sie uda!! kurcze jak ja bym znala jezyk to tez bym chodzila sie pytala , takie zajecia poza szkolne sa bardzo fajne! a ze dzieci razem z rodzicami to normalne , bo wiesz te panie to chyba nie przedszkolanki i moze nie poradzilyby sobie z dziecmi same, albo dlatego ze jak zajecia trwaja godzine to duzo czasu zajelo by im przywrocenie dzieci do ladu ;)
oczywiscie tak tylko pisze nie mam pojecia jacy ludzie tam pracuja!!! ale napewno jest fajnie , sama szukalam ale znalazlam jakies prywatne tylko co kosztuja duzoooo! takze nici z tego! pozdrawiam

zoe juz doczytalam w broszurze : sa ateliers gdzie rodzic wychodiz i sa gdzie towarzyszy :) interesuja mnie obydwa byle do ludu!!!! creche privees sa nietstey tylko 3 i miejsca na 2010/11 zajete... a pozniej to moj juz idzie do maternelle wiec nie ma sensu zpaiswyac sie :) a garderie privee nie ma w ogole wiec troche sie boje ze jednak nici z tego... bo do jardin petit square i atelier moge z nim chodzic i pilnowac- zbey nie zdziczal, przyzwyczail sie do dzieci
ale ja musze sobie zrobic dentyste badania przed ciaza itp!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wiec potzrebuje 2 poldniowek dla mnie BEZ DZIECKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! laaaa wsciekne sie jaki stres... a termin satarnek sie zbliza nieuchronnie...

zoe : mogkabys mi napisac ile kosztuje ci prywatna garderie i za ile godzin w tyg? nie mam pojecia ile to kosztuje a ateliers sa platne i to wiecej niz garderie i liczone " a l'heure" takze
moze bedzie podobnie... nie wiem w ogole jakiej cen sie spodziewac pani szczegolow nie powiedziala... mowi ze 'to potem' :) - ak jakbym mogla liczyc ze naparwde dostane miejsce od reki hehehehe
bo ja nawet nie wiem ile kosztuje publiczny zlobek/garderie i jakie jest porownanie z public.... z gory dziex za odp!

josephine ja place 35 e za miesiac jeden dzien w tygodniu, zalezy oczywiscie od zarobkow, my musielismy przedstawic te z wloch bo tutaj jeszcze nie ma rozliczenia z podatkiem, takze na reke nam to bylo bo tam mial zanizone zaswiadczenie o zarobkach ;)
moja znajoma, top samo garderie, tylko dwa czy trzy razy w tygodniu po die godz. placi -(euro , mysle ze to i tak malo jak na prywatne! ale powiem ci ze to garderie bardzo malutkie i nic szczegolnego wiec pewnie te lepsze i fajniejsze wiecej kosztuja. ale za to panie bardzo fajne ;)
ps ja sie dowiedzialam dzis jak wyglada pampers zuzyty od srodka;) chcialam wyniesc pieluche i upadla mi i chyba byla tak nasiaknieta ze jak spadala to wybuchla i caly sik co sie zamienia w kulki zelu wylecial!!! mialam kulki zelowe wszedzie!!!!!!ale sie usmialam ;)

zoe dzieki :) ale nie widac ile kolezanka zapalcila wyskoczyly znaczki
:)

ale mnie zaskoczylas tym pampersem... nie wiedzialam ze tak to wyglada w srodku!!!!! nie moge sobie tych zelowych kulek jakos wyobrazic... :)

my musimy przedstawic zarobki z 2008 i 2009 i tez nam nie na reke
1 dziecko i do polowy 2009 nie byslismy jeszcze malzenstwem... takze placimy po calosci
i podatek to i garderie i wszystko... nic tylko robic bachorki :) albo zmienic prace zeby wejsc w najnizszy pulap :) na tyle niski, ze z pomocami i tak wyjdzie podobnie jak sie nie ma nic a placi za wszystko... juz taka polityka i logika w tym kraju ktorego mam powoli dosc... i maz tez! ://///////////////////////////////////////////////////////// nerwa mam...

Ostatnia edycja:
o przepraszam za usterki!!! :) kolezanka placi 65 e.
a co do pampersa to otworz lub rozwal ... wiele rzeczy mozna sie nauczyc od dzieci ;)i ich pampersow ;)
no tak powinnas juz myslec o drugim!! wiecie dla mnie wielka tajemnica jest ze syn mojej znajomej (tej wloszki co Wam pisalam) od 7 miesiaca zycia chodzi codziennie do zlobka, na caly dzien.... i ona wogole nie pracuje! jak ona to zrobila to ja nie wiem! i widocznie te miejsca sa, bo to panstwowy zlobek, ale napewno dla wybranych...

zoe - moja Wiki zachwycona Twoją córcią:)
nawet mi nie mówcie o tych złobkach, bo ja już nei wiem kogo ściagac z Pl, aby mały poszedł dopiero od września, a nie od maja...
ja te,z nigdy nie widzialam rozwalonego Pampersa, musi fajnie wygladac jak z tego kuleczki wylatuja

josephine - ciągle nie rodze... cholera, no!!
ma cdi, ale pracuje tutaj od 16 listopada (bo nie wiem czy pisałam zmienil prace). Od razu zapowiedział dyrektorowi (bo główna siedziba jest w Nicei) jak tutaj przyjechał na podpisanie kontraktów itp, ze ja na dniach rodzę i on chciałby skorzystac z tych 3 dni, ale nie zapytal o ten dłuższy urlop, a chcielibyśmy aby go wykorzystał na poczatku marca.

Ostatnia edycja:
antylopka : alllleeeeee!!! czekam :) mysle, ze maz dostanie! jelsi to jets ta sama boite, a tylko zmienil biuro (ktore ma innego szefa), ale jelsi zupelnie inna boite to nie wiem... moze trzeba odczekac 3 m-ce... zrestza to ci nie ucieknie, nie ma limitu, moze wziac te 11 dni pozniej : zawsze sie przydadza :)

zoe : ja tez nie kumam jak twoja kolezanka dostala zlobek na pelen etat NIE PRACUJAC, ale moim zdaniem musieli niezle sie postarac (zeby nie pwoiedziec zakrecic)
ja mam dobra dziesiatke koleanek w IDF ktore prazcuja a zlobka nie maja! poradizli im wybrac ass.mat jak mnie ( ja bylam studentka wiecc oficjalnie tez personne active i mi sie nalezy)
a mam oczywiscie tez takie , ktre nie pracauja i tak jak ja od tego roku (juz nie studentka) praktycznie nie maja szans, a jesli juz to 1, max. 2 dni w tyg! ja jak poszlam do merostwa i pwoiedzialam ze nie pracuje to kobieta od razu powiedziala i zanaczyla na dossier 'temps partiel', nawet nie bylop opcji proisc o caly tydzien!taka zasada! wiec na serio nie wiem jak twoja kolezanka to zrobila ...

a ja dzis zaliczylam wieczorkiem zakupy w dpam dla mlego : sweterek, skarpetki, dresik bardzo trendy wcale niedresowy i skarpety-kapcie z mega grunej froty antypozslizgi :) uwielbiam ten sklep!!! :)
a 65 euro to nie jets duzo... za caly tydzien? ja sie spodziewam fakturki kilkuset(baza calego tyg.)... :( a atelirs juz wiem ze bedzie mnie kosztowalo ok.4 za godizne... tez niezle biorac pod uwage ze to nie ejst GARDERIE I ZE JA TAM BEDE Z SYNKIEM hahahaa

a gdzie nam dziule akwarelke i parisienne wcielo......?????????????????????

Ostatnia edycja:
hej
kiedys tu zagladalam ale juz dawno nic nie skrobnelam
przedstawie sie jeszcze raz
jestem mama Marcelka a moj maz pracuje we Francji od 7 lat ja tu jestem z doskoku, tak na prawde to 6 miesiecy tu 6 miesiecy w pl. w zalerznosci od urlopow meza i pogody :)
mieszkamy we fr wszedzie bo moj maz pracuje w delegacji dla fr firmy. wiec gdzie go posla na dana linje to jedziemy. i ja z malym najczesciej przyjerzdzam jak on zostaje na miejscu dluzej niz 1miesiac

tak was dzis troche podczytuje
troche mi trudno z tymi waszymi fr slowami ale lapie kontekst, bo zapomnialam dodac ze ja po fr niekoniecznie , bardziej angielski, ale moj maz pieknie juz w fr mowi i pisze i zawsze jego ciagam wszedzie

a chcialam sie dopytac was, w pl istnieja takie obiekty jak centrum zabawy dla dzieci, czy spotkalyscie sie z czym takim tu?
bo ja swego smyka nie chem posylac do zlobka bo zaraz zmykamy z tad na swieta, a potem na poczatku lutego dopiero tu zjedziemy i tylko na 3 miesiace wiec rozumiecie, zreszta ja nie pracuje od kiedy mamy Marcelka tylko zajmuje sie jego wychowaniem ;) i domem

Ostatnia edycja:
reklama
marys hej :)
pisz czesciej to sie wkrecisz!
widze ze mamy synkow wpoodbnym wieku (moj 23 m-ce) a imie marcel bylo na naszej liscie - i jets na liscie dla ewentualnego drugiego chlopca! uwielbiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

co do poslkich palcowek i wszystkiego co zwiazane z macierzynstwem to nie poradze nic niestety: jako licealistka nie bylam w tym temacie a dzis tez niekoniecznie mam stycznosc
pozdrawiam!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry