reklama

Mamy z FRANCJI!

reklama
tak, szczeoie zgodnie z kalendarzem. odpuscilam tylko varicelle sobie.. bo w sumie lepiej ja przechodzic za dzieciaka (ospa)
MMR robilam. terraz czeka mnie powtorka szczepien PRORIX oraz meningokoki (chyba tak po poslku), wlasnie w ten piatek, trzeba przed 2gimi urodzinami

leopold ladnie :)
a MMR tez bedzies drugi raz szczepic?
bo ja co prawda ide kalendarzem fr ale szczepilam malego w pl bo tak nam na ten czas wygodniej bylo i dawalam szczepienie 6w1 a nie jak w fr jest 5w1 czyli dodatkowo zaszczepialm zultaczke, no i gruzlice tez zaszczepilam bo my z kresow wschodnich w pl a tam gruzlica jeszce bywa
ale do tematu MMR szczepilam juz w maju malemu i lekarka mowila ze po roku powtora( w pl tylko raz sie szczepi) to dosc ryzykowna szcepionka dla tego sie cie pytam o to czy chcesz ja szczepic jeszcze raz?
bo ja juz nie wiem...

ok zmykam ja juz
trzymam kciuki za antylopke by juz jej sie tam wszystko potwieralo a dzidzia szybko i latwo wyszla i oczywiscie ZDROWA!!
a ja zmykam do lozka
bo wyobrazcie sobie ze moj maluch jeszcze w nocy je... musi wypic porzadna butle mleka miedzy snem a snem bo inaczej placze w nieboglosy,
nie wiem kiedy on sie odzwyczaji ale na dzien dzisejszy jak sie przebudzi o 2 w nocy to bez butli nie podchodz
i takim to sposobem od kiedy jestem mama nie przespalam calej nocy, co tam nocy nie prezespalam 5h jednym ciagiem...
ok obecje wajrzec do was jutro§ pa

marys tak oto link mojej piatkowej szczepionki - to jets OBOWIAZKOWA powtorka
Vaccin Priorix® : Dictionnaire pharmaceutique - Pharmacologie et chimie des médicaments
wlasnie te trzy choroby, dodatkowo robie meningokoki

ja nie jetsem fanka szczepienia "na wszystko" ale prawda jest taka ze kazda szczepionka jest ryzykowna, po kazdej moze wylegnac sie jakas reakcja, nawet nieodwracalna... co zrobic? najlpeiej nie dac sie zwariowac i nie nakrecac na stresy!

dziewczyny ja ide lula, ostatnio z apozno sie klade
a dzis na dodatek zerwalam sie o 7h40 jak szlaona do kompa bo zaspalam na otwarta od 7H00 wyprzedaz butow NOEL
zamowilam mlodemu kozaczki i polbuty na wiosne
tylko z epolbuty jednak mam stresa teraz z ebeda dobre jak juz bedzie b. cieplo... wiec albo zwroce albo pozniej sprzedam jak bed epewna ze nie jest oK...

kolorowych wszytskim, lece, papappapaa do jutra, moze antylopka juz nie bedzie na forum ;)

Looo marys... az mi sie glupio zrobilo
bo w tym samym czasie pisalam posta z eu m,nie masaktra jak wstaje o 7h40
mam syna-spiocha co chodzi o 20h30 i spi do 9-9h30... najwczensiej 8h50 dzis 9h40... a wczoraj 10h40 bo wieczorem zgrywal cwaniaka do 21 i jak sie bujnal to wstal na obiad
ale oczywiscie pozniej juz mi siesty nie zrbil i od 18 to hulor ze bez kija nie podchodz... wole 8h50-9 i sieste o 13 ;)

ale przyznam wam - nie bijcie... - ze nie wiem co to pobudka o 7 czy nawet 8... a co dopiero 6!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! o 6 teh to bym go chyba dornomilem zmusila do snu, moj najmocniejszy sen to 5-7 moze sie wdal we mnie? :)
paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

u mnie cisza, ale ciągle wierzę, że cos się rozwinie...

leopold ladnie :)
a MMR tez bedzies drugi raz szczepic?
bo ja co prawda ide kalendarzem fr ale szczepilam malego w pl bo tak nam na ten czas wygodniej bylo i dawalam szczepienie 6w1 a nie jak w fr jest 5w1 czyli dodatkowo zaszczepialm zultaczke, no i gruzlice tez zaszczepilam bo my z kresow wschodnich w pl a tam gruzlica jeszce bywa
ale do tematu MMR szczepilam juz w maju malemu i lekarka mowila ze po roku powtora( w pl tylko raz sie szczepi) to dosc ryzykowna szcepionka dla tego sie cie pytam o to czy chcesz ja szczepic jeszcze raz?
bo ja juz nie wiem...
gruźlica jest chyba tutaj obowiązkowa... już nie pamietam, ale jak się zapisuje dziecko do przedszkola, to trzeba przedstawiac zaświadczenie o szczepieniach - kilku, juz nie pamietam jakich.
a zółtaczka to na moje koniecznośc w dzisiejszych czasach.
zreszta ja z racji swojej pracy równiez musialam przedstawic zaswiadczenia o szczepieniu na gruzlice czy WZW.

hej wszystkim
znow chodze zestresowana bo moje dziecie jeszcze spi! a pozniej znow bedzie jazda bez trzymanki, bo nie zrobi siesty a ok. 18 bedzie juz padniety... ehhhh

antylokpa 3mam kiciukasy i sledze :)

hej
witam sie z rana. wczoraj nazekalam ze 5h jednym ciagiem nie przespalam a tu dzis mi maly niespodzianke zrobil i jak poszedl spac o 20:30 to wstal dopiero o 5 na mleko zjadl potanczyl z 30min w lozeczku i dalej spal az do 9.
Marcel co dzien sie kladzie na drzemke w dzien czasem jak pogoda pochmurna to lubi i 2razy sie zdrzemnac no i zalerzy od nocy, jak spal i ile, bo zdarzaja sie dni ze wstanie mi o 7 bo uslyszy ze tata z pracy wrocil.
josephine no dokladnie o te szczepienie mi chodzilo tylko nie zajarzylam jak napisalas nazwe szczepionki, a szczepilam ta sama, tez mam podobne podejscie co do tego by nie brac za bardzo do glowy, ale jakos te szczepienie mnie stresuje, bo w pl tylko raz na to szczepia a tu jeszcze wlasnie ta powtorka jest. u mnie na wiosne wypada zaszczepic malego wiec moze mi przejdzie do tej pory
Antylopka gruzlica w fr nie jest obowiazkowa, w pl szczepi sie dzieci w 1 badz 2 dobie zycia a w fr sie w ogole nie szczepi,
ja rodzilam malego tu w Fr ale szczepilam go w pl bo jak przyszedl czas pierwszych szczepien to maly mi sie pochorowal i tak szczepienie bylo odsuwane i odsuwane ze az dopiero jak przyjechalam do pl na wakacje to zaszczepilam
a zoltacze to sie zgadzam ze teraz to wrecz koniecznosc, i ja szczepilam ja w takiej szczepionce skojarzonej

ale ok juz koncze ten temat szczepien bo przeciez nie tylko to jest do pisania :)
antylopka z suwaczka widze ze ty ju po terminie jestes? i co nic? ja terminu nie doczekalam

reklama
znow chodze zestresowana bo moje dziecie jeszcze spi! a pozniej znow bedzie jazda bez trzymanki, bo nie zrobi siesty a ok. 18 bedzie juz padniety... ehhhh
a czemu go nie obudzisz? ja jak moj za dlugo spi w dzien i boje sie ze potem bedzie mi chasal do poznej nocy to otwieram drzwi do jego pokoiku i cos tam szuram glosniej :) ze tak niby sam sie obudzi :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry