reklama

Mamy z FRANCJI!

Zoe fajnie zapowiada się ta książka, coś w stylu bajki "Było sobie życie" - Uwielbiam takie bajki edukacyjne i książeczki :) Nawet Ty skorzystasz przy nauce francuskiego z taką książką :)

Josephine mi się serce kraja jak czytam o lipcowych promocjach :-( U Was to są promocje, a u Nas... dopiero w sierpniu takie prawdziwe i to nie na te rzeczy, które są na sklepie tylko wyciągają jakieś stare łachmany z magazynów i tak co roku. Nawet teraz jak ta zima się przedłużyła to nie zrobili przecen z nadejściem kalendarzowej wiosny, kurtki, swetry w normalnej cenie trzymali czekając na ocieplenie.
Yasemine-uwierz mi ze w niektorych sklepach tutaj takze jest identycznie! Na promocji widze za kazdymmrazem te same fasony ubran co widzialam w zeszlym roku! Jak sa jakies ladniejsze to ceny nie sa tak niskie jak by sie marzylo! Nie wiem jak jest u Jisephine i ressty dziewczyn, ale u nas to jedni i to samo mam wrazenie? Sa sklepy, markowe ktore wyprzedaja mijajacy sezon, ale ceny mowia nawet na promocjach do ciebie:szybkoooo wychodzzzz bo za drogo jak na twoj oortfel! Ja nie jestem wielka fanka zakupow, ani lazenia i szperania.Lubie targi wekendowe czyli puces z drugiej reki:)) Oblowilam sie dzisiaj w 4 nowe bluzki na lato, jak nowe za 1e!!!:) To sa wyprzedaze co nie? Plus masa swierzych warzyw! W Bormes na tygodniu chcialam kupic w warzywniaku rabarbar, bo mam na jego punkcie ostatnio bzika-facet zawolal sobie 4.80e za kg!!!!! Myslalam ze sie przeslyszalam???? Pojechalam do leclerka po robocie i za 2.30e kupilam kg!!! Druga nurtujaca mnie sprawa:owoce lokalne sa drozsze o dwa razy niz owoce tropikalne!!! Truskawki kosztuja minimum 3.50e!!! Figi sa jak narazie hisspanskie za ponad 4e! Kupowwlam truskawki hisspanskie za 2.50, w smaku nie ma roznicy a ona same nie krzycza ze sa hisspanskie a nie francuskieco nie??? Zgroza:(

reklama
Mam problem z netem, żeby otworzyć BB musiałam nieźle się nakombinować... Nie wiem co jest grane - wybrane hasła mi wyszukuje, a na inne mam blokadę, pokazuje mi się wymóg wpisania kodu z obrazka ! :wściekła/y::wściekła/y:

W związku z tym zapytam Was, skoro wujek google mnie zawiódł.

Dziewczyny, czy jedzenie zakalca szkodzi ???
- bo wcinam już któryś kawałek. Chciałam jako przykładna żona upiec ciasto z truskawkami - no i masz Ci babo placek. Bóg mi świadkiem, że się starałam, widocznie moim przeznaczeniem są ciasta z torebek... :baffled:
Yasemine-heheheheheheheheheh nie nie szkodzi! Moja mama jak bylam mala piekla same zakalce, bo jej na poczatku nie wychodzily ciasta w prodizu.a moja siorka wprost je kochala!!! Ja wcinalam zakalcowate serniki:) Znasz ciasto brownie? To jest rodzaj zakalca, a tak teraz oopularny i chetnie wcinany?:)))

Mistralka! !!!! Tylko podziwiac! A kiedy masz jakies wakacje? Jeszcze sie zapytam przy okazji ....ktore z miast moge brac pod uwage, ?nawet jakies male aby szkoly byly .... patrzylam tez obok Nice.

Mistralka! !!!! Tylko podziwiac! A kiedy masz jakies wakacje? Jeszcze sie zapytam przy okazji ....ktore z miast moge brac pod uwage, ?nawet jakies male aby szkoly byly .... patrzylam tez obok Nice.
Nie doradze ci w kwestii miasta kochana.To sprawa indywidualna raczej.
Nicea to piekne miasto i OSOBISCIE np wolalabym okolice tego miasta niz Marsylie czy Toulon.
Jedna zasada;im dalej od morza tym tansze mieszkania;czyli np u nas w Hyeres jest drozej niz np w Brignioles czy Draguignan i okolicach
Popatrz na mapie,miejscowosci i sprawdz odleglosc oraz porownaj cenowo-ja tak zawsze robie:)))

Na wakacje tradycyjnie wybieram sie w drugiej polowie jesieni,juz po sezonie;((((((((
Na plarze nie mam czasu,umoczylam jedynie nogi w piatek po pracy.Zbyt tloczno jak dla mnie,a ja nie lubie sie obnarzac!

Dzień dobry !

Wowww Mistralka nareszcie dałaś znak :) a ja już posądzałam Cię o zmianę forum ;) Dziękuję za inf. nt. zakalca :) tak jak mówisz nic mi się nie stało, nie zzieleniałam itp. ;) Problem z netem rozwikłany i póki co nic mi się nie blokuje ufff.

Zoe przeprowadzka to już tak na 100% ? i pewnie jeszcze zanim dzidzia się pojawi :) Dziewczyny jak czytam to większość z Was to weteranki przeprowadzkowe ;) - ale za granicą to raczej bardziej często spotykane. Najbardziej to w USA widać, nowa praca = zmiana otoczenia.

A co u reszty Dziewczyn ??? Próbuję jakoś zachęcić, czasami nie ma konkretnych tematów i forum wpada w stan uśpienia - na szczęście na ogół chwilowy ;)

Miłego Dnia !

Dzień dobry !

Wowww Mistralka nareszcie dałaś znak :) a ja już posądzałam Cię o zmianę forum ;) Dziękuję za inf. nt. zakalca :) tak jak mówisz nic mi się nie stało, nie zzieleniałam itp. ;) Problem z netem rozwikłany i póki co nic mi się nie blokuje ufff.

Zoe przeprowadzka to już tak na 100% ? i pewnie jeszcze zanim dzidzia się pojawi :) Dziewczyny jak czytam to większość z Was to weteranki przeprowadzkowe ;) - ale za granicą to raczej bardziej często spotykane. Najbardziej to w USA widać, nowa praca = zmiana otoczenia.

A co u reszty Dziewczyn ??? Próbuję jakoś zachęcić, czasami nie ma konkretnych tematów i forum wpada w stan uśpienia - na szczęście na ogół chwilowy ;)

Miłego Dnia !
heheh Yasemin-ty jestes forumowym wodzirejem:))))))))))))))))))Gdyby nie ty i twoje rozkrecanie bylo by nudno:))

Nie nie zmienilam kochana forum,udzielam sie na 2,plus jedno od niedawna ale to stare weteranki ktore chcialy sobie poplotkowac na fb:)Tak wiec w starym gronie jestem i tak mi dobrze.
Nie mam czasu na udzielanie sie to tu i tam i nie potrzebne mi to do szczescia tak szczerze.

NO wlasnie Zoe-jak to z wasza przeprowadzka?Kiedy i czy to juz przeglosowane?????

U nas goraco-wiejaco od kilku dni ale spoko,da sie przezyc;)
Jade do Leclerka na szybkie zakupki a potem obiadek odgrzewam i wcinam;)

Ahhhh-od 2 lat mam dodatek z Caf'u,i dopiero teraz poprosili o akt urodzenia meza pisemnie i to szybkoooooo mam im dostarczyc no i nowy oczywiscie!Chyba z tylka im wytrzepie????
Czemu tak jest?Nie dziwne to ze dopiero teraz poprosili o akt?Przy pierwszej rejestracji nawet mojego nie brali,tylko akt malrzenstwa!!!!!!!!!!!!
Mam sie bac czy spac spokojnie?

Mistralka, jak caf chce to musisz dostarczyc , nie wiem dlaczego teraz .;oni zawsze maja balagan z tymi papierami..moze cos przeoczyli, skoro dalas im akt malzenstwa to ja nie wiem ..a czy sie bac? nieeeeee!:-)

co do przeprowadzki..to ja sie tak pytam o miasta , bo np jak sie przeprowadzalam z paryza tutaj to tez nie wiedzialam jakie miasta sa spokojniejsze a ktore , lepiej omijac z daleka; i taka pani dala mi liste miast w ktorycsz szukac mieszkania..i szukalam ,
tez wszystko zalezy czy moj prace znajdzie i gdzie, i nie wiem czy teraz na wakacjach zeby mala od wrzesnia zaczela szkole gdzie indziej czy potem ...a potem to tez trudniej bo z dwojka ???!!!! no chyba zaczne szukac okolice nicea bo tam napewno o prace latwiej niz w mniejszych miastach.
milego dnia!!

Mistralka, jak caf chce to musisz dostarczyc , nie wiem dlaczego teraz .;oni zawsze maja balagan z tymi papierami..moze cos przeoczyli, skoro dalas im akt malzenstwa to ja nie wiem ..a czy sie bac? nieeeeee!:-)

co do przeprowadzki..to ja sie tak pytam o miasta , bo np jak sie przeprowadzalam z paryza tutaj to tez nie wiedzialam jakie miasta sa spokojniejsze a ktore , lepiej omijac z daleka; i taka pani dala mi liste miast w ktorycsz szukac mieszkania..i szukalam ,
tez wszystko zalezy czy moj prace znajdzie i gdzie, i nie wiem czy teraz na wakacjach zeby mala od wrzesnia zaczela szkole gdzie indziej czy potem ...a potem to tez trudniej bo z dwojka ???!!!! no chyba zaczne szukac okolice nicea bo tam napewno o prace latwiej niz w mniejszych miastach.
milego dnia!!

Tak Zoe-w Nicei latwiej o prace,ale wszystko uzaleznione jest od tego w jakim sektorze twoj M poszukuje?
Szukaj w malych miejscowosciach blisko Nice,nie pchaj sie do Nice bo bedziesz zalowac i ja ci to mowie!
Cannes masz zaraz przy Nice,Antibes takze wiec z odlegloscia do pacy etc mial by do przelkniecia.
CAGNES SUR MER-takze za Nicea,a to juz miasteczko co nie?
Annonces Locations Alpes-Maritimes - leboncoin.fr

W Grasse-byc moze spokojnie,ale co z praca?Nie wiem jak tam jest!
W Nicei wielka mieszanka,i tlok w sezonie,wiec wg mnie lepiej mieszkac w okolicy niz sie denerwowac chalasliwymi sasiadami etc.
No i poszukiwania mieszkania lepiej zaczac teraz niz zostawic na pozniej!Wiesz sama jak jest i ile schodzi z ogladaniem,akceptacja przez wlasciciela etc!Zegar tyka:)))

Dzieki Mistralka! Tak tez uwazam. Zeby cos takiego jak tu znalesc , spokojnie, niby daleko od paryza ale pociagiem 15 minut. W zawodzie mojego to problemu o prace nie ma. Cannes nie lubie za duzo ludzi i wszystko takieeee drogie. Ale antibes to mi sie podoba. Szukam szukam......dzieki raz jeszcze

reklama
Dzień dobry !

Mistralka, uśmiałam się z tego wodzireja ;D Od dzisiaj zmieniam nick z yasemin na wodzirejka :-D

Niestety obawiam się, że z sezonem wakacyjnym to nawet 100 wodzirejów nic nie zdziała.
Dzieci jak mają przerwę w szkołach to więcej obowiązków ciąży na rodzicach zapewne. Do tego każda z nas niech gdzieś wybędzie na wakacje i o forumowe pustki nie ciężko.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry