reklama

Mamy z FRANCJI!

Zoe gratulacje!!!! Chlopcy sa fajni ;-) Teraz zostaje Wam rozmyslanie nad imieniem ;-)

Ja i moja noga kustykamy sobie, nie mam gipsu bo na maly palec sie nie zaklada ale mam cala mase smarowidel i lekow. Mam odpoczywac ale jak to zrobic przy malym synku :eek:

Witam nowa, przyszla francuska mame ;-)

Milego dnia!

reklama
Gratuluje Zoe synka !!! super sa chlopaki !!!
Areaksa jak dziewczyny juz mowily ceny sa rozne za usg , maz pracuje twoj? moze u niego z pracy maja mutuelle , czesto pracownikom na korzystniejszych warunkach proponuja.

Przepis nr 1

· 6 jajek
· 3/4 szklanki cukru
· 150 ml oleju
· 2 szklanki mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· owoce: świeże lub zamrożone (dałam około 0,6 kg - zamrozonych jagod,lub brzoskwinie,rabarbar etc)
· 1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta lyzka.
Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam mniejszą formę, więc ciasto wyszło wyższe). Na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

To jest lekkie i mokre ciasto biszkoptowe

Przepis nr 2;

Mokre ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

Skladniki;
Szklanka maki ziemniaczanej
2 szkla maki do ciasta
Lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1 i pol szkl cukru
4 jajka
Skorka otarta z 2 cytryn
Sok z jednej cytryny
3/4szkl smietany kremowki
3/4 szkl stopionego i przestudzonego masla
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
brzoskwinie opcjonalnie lub jablka etc

Rozgrzac piekarnik do 180st C;
W osobnym pojemniku polaczyc;make;szczypte soli,proszek do pieczenia oraz sode.
W innej misce ubic jajka z cukrem okolo 4 min do konsystencji kremu,dodac skorke z cytryny oraz jej sok i wymieszac.
Powoli miksujac dodawac po troszku maslo.
Nastepnie dodac po lyzce smietany i miksowac delikatnie.
Na koniec dodac maczna miksture porcjami oraz ekstrakt z wanilii.
Wysmarowac forme tuszczem i posypac bulka tarta lub wylozyc papierem do pieczenia.
Ja posypywalam bulka tarta bo forma z dziurka nie nadaje sie do wykladania papierem.
Pokroic z czastki swierze brzoskwinie i ulozyc na dnie formy,zalac ciastem i piec okolo 40min lub do 'suchego patyczka'-sprawdzajac czy nie jest surowe w srodku.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polewa sie lukrem z;szkla cukru pudru wmieszanego ze swierzym sokiem z cytryny.

Ciasto jest pysznie mokre,a jego slodycz przelamuja kwaskowate brzoskwinie.

Przepis nr3

ciasto czekoladowe z owocami

Skladniki;
3-4 lyzki kakao
3 lyzeczki espresso w pudrze(kawa)
1 i pol szkl wrzacej wody(na oko aby zalac kakao)
kostka masla w temperaturze pokojowej
2 szkl cukru
3 jajka
2 i pol szkl maki
1 lyzeczk sody
szczypra soli
3/4szkl maslanki
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Rozgrzac piekarnik do 180st.
W kubku wymieszac kakao z kawa i zalac wrzatkiem-wymieszac dobrze i schlodzic.
W misce zmiksowac maslo z cukrem podajac go stopniowo do czasu gdy ubije sie piekny krem.
Make,sode i sol wymieszac w osobnym naczyniu
Jajka kolejno dodawac do maslanego kremu miksujac dokladnie.
Dodawac po trochu maczna miksturke miksujac.
Maslanke wymieszac z ekstraktem z wanili i dodawac do ciasta;
Na koniec dodac stopniowo miksturke z kakao/
Przelozyc do formy(ja pieklam w okraglej 26') i piec do 'suchego patyczka'-mnie to zajelo okolo godziny.

Uwagi;ciasto pieknie wyrasta,po upieczeniu pozostawic ok 10 min w formie,potem studzic na kratce.
Po wyciagnieciu z piekarnika opadlo troszke,ale widocznia tak ma byc bo ciasto wychodzi pyszne!
Ja pieke je bez owocow,ale z wkladka takze bedzie super oby nie bylo jej za wiele!

a ja dzis do 17h w biurze potem hop do auta kierunek lotnisko i wieczorem juz we wroclawiu bede:) juz nie moge sie doczekac !!!! odwdorze synka na 2 tygodnie do babci , ja wracam w niedziele i troche sie lekam bo pierwszy raz sam zostaje .... ale dzis jego 6 urodziny i sam mowi, ze juz duzy jest wiec moze byc juz bez rodzicow:)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry