japonka : witaj
mysle ze jesli chodzi o opieke medyczna to nie masz o co sie martwic. tutaj poziom jets dorby, tak jak w publicznym jak i prywatnym!
jesli maz/ty pracujecie (moze tylko jeden) to ubezpieczenie zwraca wam prawie wszystko! porod w 100% - obowiazkowo, nie wyklada sie pieniedzy nawet bo nie kazdy mialby te 2000-3000 tysiace,
jego koszt od razu pokrywa kasa chorych.
Normlane standadrowe ubezpieczenie pokrywa do okreslonego pulapu( 70%,80%, czasem 100%, roznie!) zalezy jaka usluga jaki lek. dlatego trzeba miec mimo wszystko tzw.
mutuelle, czyli dodatkowe ubezpieczenie ( jesli macie kosztowne leczenie, bo lek na bol glowy, syrop, witamine d dla dziecka do secu wam zwroci, ale nie okluary w 100%, nie koronki itp)
moje ubezpieczenie dodatkowe zwraca mi 100% kosztow realnych, czyli dopelnia to czego nie zwroci ogolne, podstawowe.
dlatego nie musze sie martwic czy mam pediatre pod domem za 27, 53 czy 68 euro. - z takimi cenami sie spotkalam do dzis, przez 2 lata wizyt.
za ekografie placi sie roznie, ja placilam 90 euro, sa nawet takie za 15O!
wiec lepiej miec mutuelle jednak, mimo ze porod gratis. bo jak robisz 3 ekografie to wyjdzie cie to tyle co zaplacenie za dodatkowy mutuelle, ale jak masz duzo kosztow to sie oplaca! ja mialam ciaze zagrozona i ekografie na kazdym badaniu co mieisac, pod koniec co 2 tyg! do tego drogie badania genetyczne (amnopunkcja -340 euro ok.), aparat do mierzenie cukru, wklady i wiele innych!
rodzilam w prywatnym szpitalu (nie klinice (!),mial on sprzet i lekarzy sale reanimacyjne i wszystko co wazne jak normalny szpital, ale pod wzgledem komfortu jak prywatna klinika : pokoje idnywidualne ( sa tez w publicznych!), oraz pokoje rodzinne - tatus moze zostac i spac z mama i dzieckiem! - bardzo fajna sprawa).
nie wiem co dokladnie ci pisac troche to chaotyczne, wiec najlepiej pisz na PW jak bedziesz miec konkretne pytania, bo zeby pisac tak z glowy poza porodem, salami pediatra i usg to juz za bardzo nie pamietam