reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamy z FRANCJI!

hejjj:)

magda tak jak pisze Josephine to musisz zglosic ciaze do ss i do cafu do konca 14 tyg ciazy
jezeli nie masz ubezpieczenia to jezeli dobrze pamieta to przysluguje ci aide medicale lu CMU
ale najpierw to musisz isc do ginekologa zeby ciaze potwierdzil i dal ci declaration de grossesse i wtedy z tym do cafu i SS:)
a jezeli twoj maz zarabia smyka to napewno dostaniesz w 7 miesacu ciazy becikowe ktore wynosi ok 903 euro i pozniej po narodzeniu malenstwa co miesiac do 3 roku zycia dostaniesz 180 euro:)
jezeli pracujesz"na bialo" to moze bedzie nalezal ci sie maciezrynsk,i to wszystko zalezy od liczby godzin przepracowanych w ciagu 3 ostatnich miesiacy przed pojsciem na urlop macierzynski, by go dostac muszisz miec przepracowane 200 godzin

Josephine i jak sie czujesz kochana
jakies przeczucia co do plci?
i jak synus? jjuz wie ze bedzie mial rodzenstwo?

a co u mnie?
Wszystko ok , maluka rosnie i ma juz 5,140 g i 56 cm:) wiec ca va:) i juz zaczyna sie ladnie usmiechac i gaworzyc:)
taka kumata sie robi
poza tym w czwartek wylatuje do polski na dluzszy czas bo bede tam sobie prawo jazdy robic:))) najwyzsza pora:)

Zoe wszystkiego najlepszego dla coreczki!!!

reklama
Parisienne, dziekuje za zaproszenie:)

Witam mamy i przyszle mamusie, fajnie bedzie poklikac z mamami z Francji;-)
Moj synek tak jak wskazuje suwaczek ma prawie 11 miesiecy i jest naszym szczesciem najukochanszym:)

We Francji od ponad 7 lat i baaardzo lubie ten kraj;-)

hej

ale numer dopiero dzieki parisienne zalapalam ze "smyk" to chodzi wam o smic, a ja sie zatsnawialam czy polskie orkeslenie "na smyku" to zonacza pracowac na czarno, czy jakis kontrakt, czy we francji na polskim kontrakcie czy co... hahahahaha :)
niezle!

martitka : witaj! mamy taki sam "staz" we francji widze :) skad piszesz???

parisienne : ciesze sie ze maltka rosnie zdrowo :) teraz zacznie sie wam fajny okres, wlasnie juz takiego bardziej kumania, kontaktu, zabawy :) super! tez juz sie nie moge doczekac :)))

a co do mojego samopoczucia, to co tu wiele mowic... jedno wielkie zmeczenie... naprawde... nie wiem jak ja dotrwam do grudnia! dziekuje opatrznosci ze mam tesciowa co nie pracuje i ze moze mi pomoc z synkiem bo nie wiem jakbym dala rade... mam klopoty ze snem i jetsem po prostu wy-kon-czo-na... najpierw tesciowa przyjechala do nas na 2 tyg, a teraz ja siedze u tesciow na poludniu, bede tylko jezdzic do paryza raz na miesiac na badanie, u gina, usg, itp laboratorium i reszte zalatwiam tu... F. przyjezdza do nas w piatki wieczorem na weekend. czasem wychodza mu nawet 3-4 dni bo akurat sporo dmugch weekendow sie nazbieralo... korzystam poki okres wakacyjny, bo we wrzesniu jak maly pojdzie do przedszkola skonczy sie laba i lezenie w lozku do 12...

a przeczucie co do plci : ja mysle ze cora :) gin juz widzial na usg i mial na wtarzy lisi usmieszek... wiec teraz sie zastanawiam co ten usmieszek mial znaczyc...czyzby drugi siusiak? :)
ale ma zakaz puszczenia pary z ust, tym razem chcemy miec niepsodzianke na porodowce
oczywiscie o ile wytrwamy w postanowieniu, bo my z tych niecierpliwych jestesmy ;)

pozdrawiam wszystkie mamuski !!!

antylopka : gdzie przepadlas nam...????

parisienne : aha! milego pobytu w PL!!! fajnie macie, tez bym chciala poleciec ale w te wakacje nie mam jak... :(

Ostatnia edycja:
JOsephine- Z GRenoble a wczsniej mieszkalam w Lyonie:)
Cichutko cos na tym forum:( a ja liczyla, ze sobie poklikam bo siedze w pracy:(:(

Tak patrze na twoje zdjecie i gzies je juz widzialam, nie jestes moze rowniez na forum bebemania.com??

martitka : fajne miejsca!!!! mam 1 kolezanke w grenoble, ale nie polke tylko bialorusinke :)
nie jestem na tym forum... ale wiesz ze ty mi tez kogos przypominasz! szok :)
jak masz ochote klikac do dawaj na pw, to bedziesz miala gadula gwarantowana dopoki nie przyjdzie koniec pracy :)
tutaj czesto robi sie bardziej lub mniej chwilowy zastoj :)

witajcie!!! martitka nie martw sie zimno sie zrobi to wroca wszystkie mamy na forum!! zartuje..ja to ostatnio nie mam czasu zalatwiania ze szkola i takie tam!
dziekuje bardzo za zyczenia dla corki!!!!
ona to miala radoche bo urodziny miala 6 ale ze rodzinka byla tylko do 4 wiec zrobilsmy 4 ur potem z nami 6 a dzien pozniej jeszcze w gardrie!! no i dzis tatus mial urodziny i ona wielce zdziwiona ze nie dostala prezentu ;)
chcialam zapisac ja teraz na srody tylko (dopoki sie nie zaczna wakacjje) do tych centrow loisir czy jakos jakos tam sie pisze, bylam w srode ale jak zobaczylam to tragedia, tyle pociesza mnie to ze to co widzialam to chyba bylo dla dzieci z elementrnej , bo tragdia, smutne to wszystko, ciemne zadnych zabawek,panie nie mile i z tego wnioskuje ze to dla starszych, z reszta malych dzieci nie widzialam a to dla maternej jest po drugiej stronie ulicy CHYBA (?????)
i jak bedzie tam fajnie to zapisze ja tez na wakacje , to chociaz zacznie sie przyzwyczaiac do dluzszego zostawania w szkole ...
dzis bylam u pediatry tak na kontroli ale chcialam tez skierowanie do alergologa (i jakies namairy na niego) bo mala ma to atopowe azpalenie skory i jak zje cos to jej to bardziej wychodzi, (ostatnio odrkylam ze melona nie moze jesc) a w tamtym roku jadla!
takze w poniedzialek zadzwonie umowic sie na testy.
kurcze pogoda do D.....y ; dzis urwanie chmury bylo przez 10 minut. ja chce ciepelkaaaaaaa

pozdrawiam Was goraco!!!!! :-)

zoe, zoe 037.jpg

reklama
Do góry