W poprzednim domu było nas 8 osób i tylko jedna łazienka

. Teraz mamy dwa pokoje i dwie łazienki:-), płacimy za apartament 800 euro. Podpisaliśmy umowę na pół roku, trochę już udało się wytargować, może potem znowu uda się trochę obniżyć. Mieszka z nami para z 8 miesięczną córeczką i chyba jest ok. Nie stać nas na to, żeby samemu mieszkać. Ale ceny faktycznie spadają, poprzedni landlord obniżył czynsz o 200 euro.
Ja bym chyba już nie dała rady mieszkać z kimś mając rodzinę

To już wolałabym wynajmować studio albo 1 bedroom, niż się z kimś potem nie dogadywać i męczyć

Ale to tylko moje zdanie, bo ja mieszkając z rodziną mam nie najlepsze wspomnienia, ale może faktycznie z obcymi idzie się lepiej dogadać niż z rodziną;-) Chociaż ja nie wyobrażam sobie podziału salonu/kuchni, dwójki obcych sobie dzieci i np. różnych zasad wychowania w jednym domu

W każdym razie
Asienka życzę Ci spokojnego i bezkonfliktowego mieszkania
1. O dziękuje
Wolfia za wklejenie mojego linka ;-)
2. Co do Portlaoise mieliśmy tam znajomych,którzy aktualnie mieszkają w Kilcock.Ale Portaloise jest takie w sam raz.Nie za duże i nie za małe,co nie ;-)
3. A powiedz Rush tam gdzie mieszkacie to daleko od Dublina? A konkretnie od Clondalkin?
4. Wolfia jak juz znajdziecie chatkę to wklej linka;-)
1. Nie ma za co;-)
2. Dokładnie, mi się też wydaje takie w sam raz

Wszystko jest na miejscu i marzy mi się tam zostać na dłużej jeżeli będzie w porządku

3. Rush to tak jakby po drugiej stronie Dublina od Clondalkin (na północy);-) Zn. jeszcze kawałek za Donabate.
4. Coś takiego np.:
http://www.daft.ie/searchrental.daft?search=Search+%BB&s[cc_id]=c8&s[a_id]=2388&s[mnp]=&s[mxp]=&s[bd_no]=3&s[pt_id]=&s[move_in_date]=0&s[lease]=&s[furn]=0&s[search_type]=rental&s[transport]=&s[advanced]=&s[price_per_room]=&s[refreshmap]=1&offset=70&limit=10&id=687415
Jakieś 2 tygodnie temu był tego typu dom, za tą samą cenę z jacuzzi w głównej łazience;-) I się zastanawiam czy to jest tam w standardzie czy akurat wtedy było
Mój mąż dojeżdża na Tallaght do pracy, ale chyba już się przyzwyczaił do tych 45 min. samochodem w jedną stronę, a z Portlaoise będzie miał jakieś 15min. dłużej

Zresztą on planuje zmianę pracy, więc może uda mu się znaleźć coś bliżej, a i z Portlaoise do Limerick prawie ta sama droga co do Dublina;-) Będzie miał gdzie szukać

Tak sobie liczymy i to Portlaoise za 650eur/m-c i 200eur na dojazdy wyniosą nas sporo taniej niż wynajęcie tego typu domu gdzieś w Dublinie, a nie ukrywamy że u nas każde euro się liczy;-) I tak jak piszesz
anineczka, do mnie chaty lat 80. również nie przemawiają, w których są jeszcze np. pojedyncze okna i zimą jak leje i wieje to zasłonki się ruszają tak jakby okien nie było

A żeby ogrzać to dziadostwo to trzeba wydać majątek

Zresztą dom w Dublinie lub okolicach to też zależy gdzie, a jak coś fajnego to z 1000euro i lepiej trzeba dać