reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Limerick

Do 4. miesiąca życia płodowego siatkówka jest nieunaczyniona, a tlen otrzymuje drogą dyfuzji [3]. Po 4. miesiącu, od tarczy nerwu wzrokowego rozpoczyna się wędrowanie komórek mezenchymalnych (wrzecionowatych), które finalnie przekształcają się w naczynia siatkówki. Około 36. tygodnia ciąży kończy się proces tworzenia naczyń w części nosowej tarczy nerwu wzrokowego, natomiast w części skroniowej proces ten kończy się dopiero około 40. tygodnia ciąży (czyli w terminie zakończenia prawidłowej ciąży). Następnie jeszcze przez kilka miesięcy (czyli już po porodzie) zachodzi proces dojrzewania naczyń siatkówki. Uważa się, że wszystkie dzieci urodzone przed 28. tygodniem ciąży cierpią na ROP[4]. Innymi czynnikami ryzyka rozwoju choroby są:
  • zły stan pourodzeniowy wyrażony niską punktacją w skali Apgar
  • okołoporodowe zaburzenia oddychania
  • przetrwały przewód Botalla
  • krwawienia dokomorowe III stopnia
  • krwawienia u matki w II i III trymestrze ciąży lub niedokrwistość niezależnie od przyczyny
  • ciąże mnogie
  • cukrzyca
  • obecność zielonych wód płodowych
  • rzucawka lub stany przedrzucawkowe.
Fazy retinopatii wcześniaczej [edytuj]

• faza 1 - na dnie oka obecna jest linia demarkacyjna (widoczna jako biała linia), która oddziela unaczynioną i nieunaczynioną część siatkówki
  • faza 2 - wyżej opisana linia tworzy wał, do którego mogą wnikać naczynia siatkówki
  • faza 3 - proliferacja włóknisto-naczyniowa, która może przenikać do ciała szklistego
  • faza 4 - niecałkowite odwarstwienie siatkówki
    • faza 4a - częściowe odwarstwienie, nie obejmuje plamki żółtej
    • faza 4b - obejmuje plamkę żółtą
  • faza 5 - całkowite odwarstwienie siatkówki
Profilaktyka [edytuj]

Obowiązuje konieczność wykonania przesiewowego badania okulistycznego u noworodków niedonoszonych oraz z cechami wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu (czyli niską masą urodzeniową) w 4., 8. oraz 12. tygodniu życia oraz, jeśli nie stwierdzono objawów, ponownie po 12. miesiącu życia.

Leczenie [edytuj]

W fazie 1 i 2 retinopatii wcześniaczej leczenie nie jest konieczne. W przypadkach bardziej zaawansowanych konieczne jest wykonanie laseroterapii (fotokoagulacja laserowa), krioterapii lub leczenia chirurgicznego (w przypadkach odwarstwienia siatkówki) [5]. Aktualnie preferowane są zabiegi laseroterapii, jako bezpieczniejsze przy jednoczesnym występowaniu mniejszej ilości działań niepożądanych. Skuteczność laseroterapii ocenia się na 85%[6] Istotą laseroterapii i krioterapii jest zniszczenie komórek wrzecionowatych, co pozbawia je zdolności do tworzenia i rozplemu naczyń krwionośnych siatkówki.
W późniejszym okresie mogą pojawiać się powikłania po leczeniu, takie jak: krótkowzroczność, niezborność, jaskra wtórna, zez, małoocze, późne odwarstwienia siatkówki.

Rokowanie [edytuj]

Prognoza co do prawidłowego widzenia zależy od fazy rozwoju retinopatii. Pierwsze 3 fazy rokują dobrze, jednak w fazach 4a, 4b i 5 rokowanie jest bardzo złe. W jednym z badań, po 4,5 roku od leczenia, wykazano że jedynie 9% dzieci w fazie 4a ma prawidłowe widzenie, natomiast 65% nie ma nawet poczucia światła. W bardziej zaawansowanych przypadkach rokowanie jest jeszcze gorsze [7].

reklama
bardzo mi przykro gastone...
ja też mam doła i to takiego strasznego
problemy finansowe mnie zabijają!!
pewnie jutro od rana będzie wydzwaniać baba z agencji,że zalegamy z czynszem już ponad 2 tyg!
wkońcu wywalą nas z mieszkania i taki będzie finał!!
nie wiem co robić!!boje się,że te nerwy spowodują przedwczesny poród!!idę wyć dalej

cześć wszystkim:-)
pierwsza rzecz-gastone jak tam Jasiek?? masz jakieś wieści??
megan, mam nadzieję, ze nastroj dziś lepszy, nie rodź nam jeszcze:)
dziewczyny, ja mam od dziś w planach przejść na dietkę, zbieram się do tego i zbieram, ale czuję, ze dziś jest TEN dzień hehe. Może się któraś dołączy? eeee, pewnie nie, bo Wy wszystkie lasencje jesteście ;-) ja mam taką zdrową dietę south beach, może słyszałyście. Super zdrowa , nieskomplikowana i bezpieczna, opracowana przez kardiologa dra Agatstona. Chudnie się do 6 kg w 2 tygodnie-wiem, bo już kiedys ją stosowałam. Trzymajcie kciuki, żebym nie wymiękła:-D
a co u innych? odezwijcie się.
aaa, zapomniałam powiedziec, że byliśmy na tym Halloween Party u Natinke -kto nie był, niech żałuje, było super wesoło! dzieciaki miały radochę, mamulki czas na ploty a tatusiowie popijali w kuchni, łudząc się, że żonki nic nie wiedzą:-D dzięki Natalia jeszcze raz za taką fajną imprezkę:)

przepraszam.....znalazlam to....moze cos ci to wyjasni.....

aga ja to wszystko wiem bo przecie wiesz ze ze wszystkim ciach na net i juz wiem...:-)Maly jutro ma zabieg laseroterapii.Niby chwilke to trwa jednak pod znieczuleniem.Najgorsze jest to ze on mial bardzo duze problemy z oddychaiem i nie wiemy jak to bedzie po znieczuleniu.Czytalam tu na forum o jednym przypadku.Dieckp mialo zabieg pod znieczuleniem, problem byl z wybudzeniem, potem respirator itp.Wiec dlaewgo sie martwie..:-(
Aine ty o tych laseczkach to chyba zartujesz.Ja raczj kochana do nich nie naleze i nigdyn ie nalezalam./no ! moze jak mialam rozmiar 36 ale to bylo dawnooooo temu i bylam 18 latka.Eh...Ja ci pozyucze moja tesciowa to tak ci zepsuje nerwy ze bez diety schudniesz jak ja 6 kilo w tydzien. wiec co piszes sie?

Ostatnia edycja:
reklama
Witam Was mamusie :-D!!! Oj, ciężki wczoraj mieliśmy dzień - Oliwkę znów dopadł cyckowy dzionek :baffled:, ale daliśmy radę :tak:... A dziś odsypia :rofl2:, szkoda, że nie mam jak się z nią kimnąć...
Gastone, trzymam kciuki za Jasia!!! A ten zabieg/operacja to skuteczne? Będzie dzieki temu widział? Trzeba powtarzać? Aine, a coś więcej mogłabyś przesłać na priva na temat tej dietki? Zastrzegam, nie dla mnie, ale dla mojej mamy :-p! Wytrwałości życzę ;-)!!! Megan234, jak samopoczucie? Mam nadzieję, że nie wybierasz się jeszcze, pomimo tych problemów, na porodówkę? Oby Wam się udało szybko z nimi uwinąć...
Ładanie dziś, nie? Ach, żeby tu tak było częściej :blink:... Ciekawe jaka pogoda w Polsce mnie będzie czekała. Udanego dnia życzę, pozdrawiam, narka :sorry2:

Do góry