reklama

Mamy z Manchesteru

reklama
U mnie dzis nudy :) nie poszlam do pracy, bo mialam rano spotkanie z midwife wiec dzien wolny. Popoludniu moze pojde na basen z kolezanka bo mnie wyciaga.. :) mam nadzieje, ze nie zalapie jakiejs infekcji :/

Chodzilyscie w ciazy na zajecia na basenie dla ciezarnych? Bo kolo mnie (na Hulme) podobno sa i sie zastanawiam czy isc jak juz bede na maciezynskim (jeszcze dwa tyg w pracy).

Powoli zastnawiam sie jak rozwiaze problem szczepionek, bo zamierzmy z maluszkiem wrocic do Polski (na stale, a przynajmniej na okres urlopu maciezynskiego) i jak dostanie jakies pierwsze szczepienia tutaj, to reszte dopiero w Polsce.. i nie wiem jak sie za to zabrac, bo jestem totalnie zielona.. a w Polsce jest tyle rodzajow szczepien..

U mnie dzis nudy :) nie poszlam do pracy, bo mialam rano spotkanie z midwife wiec dzien wolny. Popoludniu moze pojde na basen z kolezanka bo mnie wyciaga.. :) mam nadzieje, ze nie zalapie jakiejs infekcji :/

Chodzilyscie w ciazy na zajecia na basenie dla ciezarnych? Bo kolo mnie (na Hulme) podobno sa i sie zastanawiam czy isc jak juz bede na maciezynskim (jeszcze dwa tyg w pracy).

Powoli zastnawiam sie jak rozwiaze problem szczepionek, bo zamierzmy z maluszkiem wrocic do Polski (na stale, a przynajmniej na okres urlopu maciezynskiego) i jak dostanie jakies pierwsze szczepienia tutaj, to reszte dopiero w Polsce.. i nie wiem jak sie za to zabrac, bo jestem totalnie zielona.. a w Polsce jest tyle rodzajow szczepien..

Jeśli chodzi o basen to w ciaży z Filipem zapobiegawczo po kazdej wizycie na basenie smarowałam się clotrimazolum 2%, teraz tak tez robię i zadnej infekci nie załapałam.

Co do szczepionek- ja bym radziła te pierwsze 4 miesiące zostać tu i wziąć te wszystkie tutejsze szczepionki, zeby nie mieszać juz sobie w głowie które dziecko miałao, a które nie i potem dopiero pojechać ;-)

pandorka, to clotrimazolum mozna kupic w angielskiej aptece bez recepty? To jest jakas masc? Myslelismy, zeby wrocic w lutym, to bedzie 3-4 miesiac naszego malucha jesli urodzi sie w terminie.. musze sprawdzic te rozne kalendarze szczepien i zrobic tak zeby sie zmiescic w czasie.. A tutaj szczepienia sa darmowe? Tzn.. w Polsce podstawowe sa ale zwykle rodzice dokupuja lepsze szczepionki, wiec zastanawiam sie czy te, ktore maluch dostanie tutaj (przez te pierwsze 4 miesiace) wystarcza?

edit: juz kupilam :)

Ostatnia edycja:
pandorka, to clotrimazolum mozna kupic w angielskiej aptece bez recepty? To jest jakas masc? Myslelismy, zeby wrocic w lutym, to bedzie 3-4 miesiac naszego malucha jesli urodzi sie w terminie.. musze sprawdzic te rozne kalendarze szczepien i zrobic tak zeby sie zmiescic w czasie.. A tutaj szczepienia sa darmowe? Tzn.. w Polsce podstawowe sa ale zwykle rodzice dokupuja lepsze szczepionki, wiec zastanawiam sie czy te, ktore maluch dostanie tutaj (przez te pierwsze 4 miesiace) wystarcza?

edit: juz kupilam :)

przepraszam, ze odpisuje dopiero teraz :-(
widzę, ze clotrimazolum już kupiłaś-na przyszłość polecam kupić w tesco w ichnej aptece, bo kosztuje poniżej Ł2, czyli taniej niz gdziekolwiek

Tutaj szczepienia sa w 8, 12 i 16 tyg. zycia dziecka, a potem dopiero 12 i 13 miesiąc. Wszystkie szczepienia sa darmowe.

Witam wszystkie mamy...

jestem mam 4 miesiecznego syna :) Od niedawna mieszkamy w Manchesterze wiec jesli któras z mam miala by ochote na wspolne spacery to prosze o znak :) My mieszkamy w okolicach Wythenschawe a konkretnie Baguley :)

Pozdrawiam serdecznie :)

No ta ja się jeszcze wtrącę:zawstydzona/y: mam nadzieję,że mnie nie wyrzucicie.
Jako,że i ja mieszkałam w MCR to czasem do Was zaglądam.
Wcześniej juz pisałam o porodzie w St'Mary's,a teraz widze temat szczepionek ,więc :
Elzu w UK masz wszystkie szczepienia darmowe,nawet te za które w Pl zapłaciłabyś ok 1tys zł (pneumokoki i meningokoki) także o ile możesz to skorzystaj. Na pneumo i meningokoki oraz na Hib jest jeszcze szczepinka przypominająca po pierwszym roku życia,więc o ile plany aktualne to będziecie już w Polsce.W Polsce jest trochę inny kalendarz szczepień i zależy jak trafisz,mogą kontynuwać plan angielski albo po polsku szczepić.Najważniejsze to to,żebyś wypytała i poprosiła żeby przy szczepieniach w UK wpisali Ci w książeczkę nazwe szczepionek ale nie tylko przeciw czemu są tylko konkretną nazwę,bo później np my mieliśmy problemy która to była i którą podac jako dawke przypominająca już w Polsce i trochę w ciemno żeśmy zdecydowali się np na Prevenar (pneumokoki,ale 100% pewności nie mam wciąż czy w UK to był też Prevenar:baffled:),to samo z menongokokami.Także staraj się żeby jak najwięcej informacji wpisali ci do książeczki (z reguły wpisują tylko przeciw czemu:baffled:),zeby łatwiej było w Polsce dojść do tego jaką szczepionke podać.

Co do porodu to ja tak jak lysa pisała,wyszłam na drugi dzien tzn urodziłam o 21 a wypisali nas na drugi dzień o 15.
Do szpitala wzięłam wszystko dla siebie i dziecka( ciuszki dla małego - 3 body,3 pajace,czapeczka,rękawiczki,ubranko na wyjście,rożek,kocyk,chusteczki nawilżane,pampersy,ręcznik;dla siebie-dwie koszule nocne,kilka par majtek,klapki,skarpetki,staniki do karmienia,ubranie,kosmetyki,szlafrok,ręczniki 2,podkłady poporodowe chociaż ja miałam takie największe podpaski ) choc np ręcznik dla dziecka dali mi swój,także jak czegos zabraknie to dadzą,albo mąż przyniesie.
A co do mleka to mi nie chcieli dac sztucznego dla maluszka i kazali przystawiać ile się da ,mimo tego,że w nocy młody darł się okropnie bo nie umiał się przyssać ,a był głodny:crazy:
Za to dali nam taki puder to posypywania pępuszka.

a i jeszcze co do Witaminy D,to nam w Uk nikt nigdy o tym nie mówił ,ale mielśmy z polski,z tym,ze jak mały przeszedł na butlę to przestałam mu dawać.
A teraz z moim już dwulatkiem byłam u lekarza i powiedział,ze nawet takim dzieciom w okresie jesienno-zimowo-wiosennym Wit.D podawac po kropelce dziennie,także ja daję.

I uciekam i więcej nie przeszkadzam:sorry2:

i jeszcze chciałam napisać,ze bardzo fajnie teraz macie,możecie sie spotykac i porozmawiać w fajnym gronie,a i dzieciaczki niedługo będą mogły się razem pobawić.Ja niestety nie miałam takiego szczęscia i nawet wśród znajomych byłam jedyna mamusią,więc wiecie to już inna bajka.Szkoda ,ze wcześniej się nie poznałyśmy,bo strasznie mi brakowało towarzystwa jak byłam na macierzyńskim:sorry2:
Pozdrawiam Was cieplutko!

A i jeszcze Pandorko gratulacje!!! pmiętam,ze jak tu wcześniej zaglądałam to ty dopiero byłaś staraczką,a teraz już drugie w drodze:-)

reklama
createdbylove - niestety ja nigdy tu w UK u ginekologa nie bylam wiec nie pomoge niestety :( ale mozesz zobaczyc na cene ginekologa w Polskiej klinice tu w Manchester, z tego co pamietam maja gdziec cennik na stronie bo prywatnych nie znam zadnych

Madzia737-
witaj i nic sie nie martw bo nikt nikogo niewyrzuca fajnie, ze wiecej osob odwiedza to forum bo i tak cisza straszna i jezeli chodzi o spotkania to niestety nie jest tak lawto bo kazdy ma jakies zajecia i inne sprawy i trudno sie zgrac wiec z mojego doswiadczenia nie jest to sprawa prosta :)

Olka witaj i zagladaj czesto :)

Pandorko
- podziwiam cie, ze tak szybko na druga dzidzie sie zdecydowalas, na prawde ale widac i ciaze i porod przeszlas bez problemow skoro tak chetnie bedziecie mieli drugie, tylko pozazdroscic bo ja nie mam odwagi na kolejny porod poza tym Zuzia zlotym dzieckiem nie jest i troche pracy wymaga wiec w sumie ciesze sie, ze jest juz coraz wieksza i bardziej komunikatywna :)

biszkopcik-mam nadzieje, ze u ciebie wszystko ok i ze z synkiem tez dobrze, my na antybiotyku bo Zuzia ma zapalenie oskrzelikow, przynajmniej ja to tak nazywam bo trudno mi wymyslec cos innego na ich 'chest infection' hehe w sumie slownik podobnie tlumaczy wiec niech beda te oskrzela :) niby sie lepiej nie czuje wiec ide jutro do lekarza, jak po waszym badaniu dla dzieci po 8 miesiacu zycia? my mialysmy jakies 3 tyg temu i wazymy 7,900, glowka chyba 43.5 i 75.5 dluga :D w koncu zalapala siedzenie i juz stoi, do chodzenia jeszcze jej brakuje ale ciesze sie, ze nadrobila braki, nic nie robila a potem nagle w 2 tygodnie wszystko zaczela i wszedzie jej pelno!

Yowka- odezwij sie chociaz na chwileczke, daj znac co u ciebie i dzidzi? nadal jestescie w szpitalu? jak mala sie rozwija? trzymaj sie tam!

Pozdrowienia dla wszystkich

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry