reklama

mamy z norwegii

reklama
anus! cos za duzo dzis sobie wyrzucasz!! najpierw komputer, potem sos!! PRZESTAN bo wogole NIEPOTRZEBNIE!! ;-)

a ja bylam z kolejnå wizytå.. jeszcze Wam nie pisalam ale Dzidziusia bedziemy chrzcic w Norwegii w wyznaniu katolickim.. tak sie szczesliwie sklada ze tutaj w Eurldal (czesc Ulvik - polozona 7km.wyzej wyzej w gorach, tutaj mieszka mama J.) znajduje se JEDYNA w calej Skandynawii, prywatna katolicka kaplica (dodam, ze katolikow jest tutaj jak na lekarstwo bo bodajze zaledwie ok.60tys)..nalezy ona do przyjaciol rodziny. i wlasnie jednego z Nich Jorgeir poprosil w charakterze Ojca Chrzestnnego.. kaplica jest bardzo malusia - zmiesci moze ze 20 osb (na sile 25 :-D), wzniesiona w 1985, oczywiscie poswiecona, i znajduje sie w niej wiele cennych relikwii - najstarsza to krzyz z emblematem Sw.Stanislawa Kostki!! :szok::tak: z tysiåcpiecsetktoregos :szok::tak:, jak rowniez jakis obraz ktory dostali od samego Papieza!! :szok::tak: (normalnie nie sciemniam Was Dziewczyny!!) odbywajå sie tutaj czasem nabozenstwa niedzielne i z powodu innych okazji, przyjezdzajå rozni misjonarze i pelgrzymi, albo poprostu katoliccy goscie... wogole panuje tu bardzo specyficzny klimat. kaplica znajduje sie przy domu ktory sam w sobie jest rowniez swoistym muzeum.. wyposazony w rozne przedziwne, stare i jeszcze starsze sprzety!! jest jedem pokoj w ktorym oswietl sie jedynie swiecami i lampami naftowymi. jest to salon w ktorym z nowoczesnych sprzetow znajdziesz jedynie stereo... :szok: podobnie w innych pomieszczeniach - komputer, drukarka, pare sprzetow AGD w kuchni a pozatym? - stare meble i tykajåce wielkie zegary!! :szok::tak: i choc te starsze Panstwo- wczesni emeryci mogliby sobie na wiecej pozwolic (jezdzå fajnå terenowå hondå, w polowie listopada pojechali na wypoczynek na W-py Kanaryjskie i wrocili w zeszlym tygodniu!!) to jednak taki styl zycia wybrali..

uroczystosc sama w sobie tez bedzie wyjåtkowa - przede wszystkim mala - i tak czesc gosci bedzie stala na zewnatrz!! :-D - miejmy nadzieje ze bedzie to piekny, sloneczny zloto-jesienny, wrzesniowy dzien.. ale najwazniejsze - z racji tego ze Oni tu sa bardzo ortodoksyjni msza (chyba oprocz glownych czytan) i chrzest bedzie poprowadzone ... PO LACINIE!! :szok: (wstepne szczegoly badziemy omawiac jak przyjedziemy nastepnym razem z Jorgeirem) coz. dla mnie to i tak bez znaczenia - moi rodzice czy to po norwesku, czy po angielsku niewiele bu zrozumieli, a ja smieje sie ze tak to przynajmniej szanse bedå wyrwnane!! :-D - niezrozumie NIKT!! :-D:-D

coz.. ja zgadzam sie. Jorgeir pochodzi z dobrej, milej i otwartej rodziny..Ci panstwo tym bardziej - grzeczni i kulturalni , jezeli przekazå Dziecku jakies wartosci to wierze ze bedå to tylko raczej te dobre.. przyjaciele rodziny - pomocni - rowniez w stosunku do Jorgeira.. On im ufa, a ja ufam Jemu dlatego uszanuje Jego wole.. :tak:

p.s. ze swojej strony prawdopodobnie poprosze kuzynke i kuzyna..

anus! cos za duzo dzis sobie wyrzucasz!! najpierw komputer, potem sos!! PRZESTAN bo wogole NIEPOTRZEBNIE!! ;-)

a ja bylam z kolejnå wizytå.. jeszcze Wam nie pisalam ale Dzidziusia bedziemy chrzcic w Norwegii w wyznaniu katolickim.. tak sie szczesliwie sklada ze tutaj w Eurldal (czesc Ulvik - polozona 7km.wyzej wyzej w gorach, tutaj mieszka mama J.) znajduje se JEDYNA w calej Skandynawii, prywatna katolicka kaplica (dodam, ze katolikow jest tutaj jak na lekarstwo bo bodajze zaledwie ok.60tys)..nalezy ona do przyjaciol rodziny. i wlasnie jednego z Nich Jorgeir poprosil w charakterze Ojca Chrzestnnego.. kaplica jest bardzo malusia - zmiesci moze ze 20 osb (na sile 25 :-D), wzniesiona w 1985, oczywiscie poswiecona, i znajduje sie w niej wiele cennych relikwii - najstarsza to krzyz z emblematem Sw.Stanislawa Kostki!! :szok::tak: z tysiåcpiecsetktoregos :szok::tak:,
ALE cudownie , w takim miejscu ochcic dzidzie:-)

Kasia z checia obejrzalabym ta kaplice, opisalas cudownie. Mojej kuzynki corka byla chrzczona w kosciele katolickim w Stavanger i byli tez goscie protestanci wiec ksiadz bardzo fajnie wszystko tlumaczyl co i po co robi.

qrcze dziewczyny..
..a ja dzisiaj po raz pierwszy poczulam ze chce juz do domu.. brakuje mi juz Jorgeira, pozatym..JA TU GLODNA CHODZE!! - a juz dzisiaj to szczegolnie!! :sorry: nie zeby w domu nic nie bylo, ja podjadam od czasu do czasu ale glupio mi tak po ich lodowce buszowac..o tych zamknietych sklepach dowiedzialam sie za pozno bo bym sobie walowke w pokoiku naszykowala (jogurty,owoce).. i jak na zlosc dzisiaj jeszcze z obiadem przetrzymali, a ja przeciez teraz potrzebuje wiecej - wogole to zaczelam zrec!!!..:sorry:

..pozatym droge mam zamknietå przez gory i nawet jakbym chciala to nie dostane sie do Hovden.. a przez kolejne dni bedzie pewnie "kolonne kjøring" - NIENAWIDZE:wściekła/y:.. i to mnie tez dlatego tak nastraja..

ja jak jestem glodna to zla i naburmuszona chodzę , pamiętam jak mi na śniadanie w szpitalu dawali codzienni kromke chleba z miodem to myślalam , ze roszarpię caly oddział, rodzinka z siatkami żarełka przychodzila, i tak się zaczęło w 6 miesiącu , ciągla jadłam, wzystko :-)

a z ta niedziela to napiszę jutro , bo z cezarka na męża przeszło choróbsko i teraz mam kongo w domu , dwojka chorych dzieci , latam z cytrynka i z syropkiem koło mężusia:szok:

ja mam tak samo!! Kasia glodna-Kasia zla.. dzisiaj tez juz nerwy mialam! a najfajniej bo jak mamy klotnie z Jorgeirem, albo jak widzi ze mam muchy w nosie to On juz tak mnie zna, ze zaraz sie pyta czy cos jadlam!! :-D
a z tå niedzielå to nie stresuj sie ana! nawet jak nie teraz to ja wierze ze sie Nam uda spotkac!! :tak:
ZDROWKA ZYCZE!!

hej dziewczyny

ja dzisiaj praktycznie poza domem caly dzien, wlasnie wrocilam;-) mala juz narzeka bo powinna spac od godziny, ale poloze ja za chwile....

chcialam wam powiedziec, ze bylam w odwiedzinach u znajomych, ktorym tydzien temu urodzila sie coreczka,,,,,jest taka slodka i taka malutka:-) jak patrze na moja core, to nie pamietam kiedy ona byla taka mala, a przeciez ma dopiero 13 miesiecy,,,,, no i jesienia znowu bedziemy mieli takie malenstwo w domu...niesamowite:szok:

ja mam tak samo!! Kasia glodna-Kasia zla.. dzisiaj tez juz nerwy mialam! a najfajniej bo jak mamy klotnie z Jorgeirem, albo jak widzi ze mam muchy w nosie to On juz tak mnie zna, ze zaraz sie pyta czy cos jadlam!! :-D
a z tå niedzielå to nie stresuj sie ana! nawet jak nie teraz to ja wierze ze sie Nam uda spotkac!! :tak:
ZDROWKA ZYCZE!!
wiem , ale ja tu taka samiutka na tej wsiiiii, same chłopy

Agathe mam to samo, ostatnio w poczekalni u doktorka było takie małe baby, nie wiedziałabym jak je złapac.....

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry