reklama

mamy z norwegii

Ewelina, ja nic nie wiem o zadnym zasilku na niepracujaca zone, ale pytaj sie dalej, bo zadna z moich znajomych polek z okolicy nic takiego nie dostaje. Dostaje sie rodzinne na dziecko do 18 roku zycia (970 koron) i takie jakby wsparcie jesli dziecko nie idzie do przedszkola (zlobka) miedzy 1 a 3 rokiem zycia w wysokosci 3300 koron.

Ale pytaj jak cos wyczaisz to daj znac, bo ja akurat to jestem w innej sytuacji, ale wielu by sie taka informacja przydala:-)

reklama
helo

jak ja czasami slysze co rodacy za sensacje wymyslaja to normalnie szczena opada:-D

Ewelina nie ma takiego zasilku jak zona nie pracuje:no: co za bzdura:nerd:
jesli maz tylko utrzymuje rodzine, to rozliczajac sie tutaj dostaje sie jakas ulge podatkowa
to wszystko :happy:

my rozliczajac sie wlasnie z tego skorzystalismy w tym roku:tak:

tak, tak poprostu inna klasa podatkowa ze wzgledu na to ze utrzymuje rodzinne to inna stope podatkowa placi. W pierwszym roku czesto zdarza sie tak, ze poprostu wyrownuja po rozliczeniu. W nastepnym roku jesli sami nie wstukaja odpowiedniej klasy podatkowej to zawsze mozna pojsc do nich i wtedy przez caly rok plynnie placi sie mniej podatku, a oczywiscie przy rozliczeniu wychodzi potem czy jest nadplata czy trzeba doplacic (to jest najgorsze:wściekła/y:)

Agata slyszalam ze to jazda z tymi nadplatami jest

Karol w pracy ma paru murzynow
i oni chcieli wiecej zarabiac wiec sobie zmniejszyli podatek

po rozliczeniu dostali rachunki ze musza doplacic po 30 a nawet 40tys kr w jakims tam terminie :szok::szok::szok:

dlatego my wolimy juz wikszy podatek by nam odprowadzali a najwyzej dostac zwrot niz potem miec takiego nerwa skad taka kase wytrzepac

my tez tak robimy, bo przeciez potem mozna wladowac sie w niezle klopoty....

a przeciez milo dostac zwrot wiec czemu nie;-)

to jest tak ze im wiecej zarobisz w skali rocznej tym wiecej placicsz podatku. Moj znajomy norweg placi 50% podatku. Kiedys mu przycielam i powiedzialam zeby lepiej mowil ile ma na reke a nie ile zarabia wraz z podatkiem:-p ale znamy sie bardzo dlugo wiec tylko sie usmial- ja to juz mam ten niewyparzony jezor:baffled:

przypuszczam , ze Ewelinie chodziło właśnie o te 3300 , co sie dostaje jak kobieta nie pracuje a wychowuje dziecko:tak:
Lilka no ale czasem coś wymyślą to ręce opadaja:-D
a moze słyszałyście o tzw kasię za rozłąkę:confused::rofl2:.......

a moze słyszałyście o tzw kasię za rozłąkę:confused::rofl2:.......

:szok::confused::confused::confused::confused::eek::laugh2::ninja2::rolleyes2::huh::surprised::oo2::unsure:

no mozliwe ze Ewelinie o to chodzilo...ale ktos jej zle powiedzial bo to nie jest jak zona nie pracuje tylko jak dziecko nie uczeszcza do pzredszkola :happy:

ale ja na forum norwegi tez czasami takie sensacje czytalam ze ino kogos wziasc i pacnac
pisza ludzie glupoty czasami,bo ''slyszeli gdzies''
raz sie tak nadzialam na dzen dobry...potrzebowalam info i mnie jakis osiol w pole wyprowadzil calkowicie :angry:

tak tyle ze te 3300 naleza sie gdy dziecko jest miedzy 1 a 3 rokiem zycia, to wazne zeby pamietac, bo to nie ma nic wspolnego z zasilkiem na kobiete niepracujaca.

wiecie co ja od wczoraj jakas taka senna jestem, ale juz wiem dlaczego, bylam dzisiaj u poloznej na badaniu. Pierwszy raz u poloznej bo wczesniej chodzilam do lekarza tylko i jak mi mierzyla cisnienie to zglupiala i zmierzyla raz jeszcze bo nie chciala wierzyc. Mialam 80/50,,,, ale zapomnialam jej powiedziec ze u mnie to normalka, szkoda mi tylko jej bylo by myslala ze jej maszyna wysiadla:-D
i wez tu nie pij kawy w ciazy,,,, w moim przypadku to sie nie da.

Maz wzial mala nad wode, a ja oczywiscie spalam, wiec nie robilam za wiele dzisiaj, ale zaraz sobie zrobie kawke i zaczne zyc, bo juz wrocili:tak:

reklama
ja dzisiaj sie opalalam :-) i wreszcie widac :-)
robie sobie sesyjki po ok.30-60 minut bo dluzej nie wytrzymuje

potem do Milenki przyszla sasiadka rowiesniczka
potem mi zniknely i musialam pojsc do sasiadki i pogadac moja lamana norweszczyzna:rofl2:

troche chatke posprzatalam i czekam na meza bo Hanie musze mu dac bo mam jej dosc:baffled:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry