reklama

mamy z norwegii

hej

a my dopiero wrocilismy od znajomych, fajnie bylo, tylko ze maly przespal cala wizyte wiec pewnie da popalic noca:baffled: ale coz Sandra u dziadkow spi wiec odespie rano jak sie uda;-)

u nas tez mrozno ale nawet bialo wiec ladnie:-)

Ewelinka - slicznie razem wyszlyscie:happy:

reklama
Witajcie wieczorową porą
wpadam na chwilę..ost.mało używam netu....szalejemy z siostrą i łazimy w tym cudnym słońcu.
Kasia dziękuję za PW na NK. Co do spotkania to jestem chętne of course:-)
Widzę Ewelinkę znajoma twarz - poznałyśmy się na spotkaniu Polonijek. Niuńka super, też kudłata.

Obcieliśmy wczoraj naszego Kudłacza...wygląda trochę jak..chłopak teraz:zawstydzona/y:
Karolina dziś pobiła rekord spała na spacerze 3h ! Fakt takie dlugie spacerki to moja siostra uwielbia,no i mała chyba polubiła też.:-) Ciekawe co to będzie od poniedziałku jak sostra wróci do PL...o ile samolot Wizzair wyleci...W 3mieście atak zimy:wściekła/y:Aż trudni uwierzyć, bo w KRS pogoda cud miód.

buziaki i spokojnej nocki

no to widze , że te forum nie jest wcale takie anonimowe:-D Ewelina sie juz zapoznała z połową ekipy:rofl2:, a tak na marginesie , to widzę , że jesteś z Gdańska , ja z Gdyni:tak:, to super!
u mnie dopiero cisza , goscie przed chwilą uciekli , ja juz zdążyłam ogarnąc mieszkanko,była dwójka dzieci to jakby tajfun przeszedł , ale było bardzo miło:tak:... tylko nic nie zaglądałam do ksiażek , a miałam wykłuc czasowniki , bo jutro egzamin , teraz nie dam rady , bo mi literki skaczą:-D od %:-D.

Istra u nas też atak zimy , Cezary dzisiaj szalał na maksa:tak:.
dobranoc

Aniu milam Ci napisac bo wkleilas "Myslovitz".. ja dla mnie to pierwsza plyta jest super, a potem tez mieli fajne kawalki az sie skaszanili..
Aniu, Marta juz nie pierwszy raz piszecie o tej Sotrze - "ksiezycowa wyspa".. dlaczego? marta to twøj brat przyjechal tak? kiedys tam pisalas ze przyjedzie w listopadzie..
Kasiu te ostatnie to faktycznie zkaszaszanili:rofl2:, ale ta piosenka dobrze mnie nastraja:tak:.
a co do wyspy ksieżycowej , to jakos z Martą się zmówiłysmy i to samo określenie mamy na tą wyspe , zreszta u mnie na Askoy jest podobnie , głównie chodzi o widoczki , wszędzie skały , a na totalnym zadupiu to jak na księżycu , dlaetego tak na nią mówimy:-), ja to lubie takie klimaty i to mnie własnie podkręca i ujmuje , cała taka przestrzeń i skały:tak:, naprawde pięknie....

hejo

ja dzis mam dzien wolny od porzadkow i obiadow,bo wczoraj poszlalam i mam spokoj :-D fajnie tak
my juz po spacerku,ale wieje:baffled: normalnie az mialam dosc,Hania chyba tez bo jak wyjca wlaczyla to w nogi do domu popedzilam :dry:
i bylysmy tylko 40minut buuuuu,a chcialam 1,5 godziny pochodzic

zastanawiam sie co jutro bedziemy robic,bo K. pracowal caly tydzien i wie,ze musi jutrzejszy dzien poswiecic rodzinie:happy: i tak mysle o Lekelandzie..
Lila to super , ze obiad z głowy , szkoda , że kosztem całego piątku przy struganiu ziemniaków:rofl2:, mam nadzieję , że niedziele spędzisz w zaplanowany sposób i będziesz bawiła się z dzieciakami wspaniale:tak:.

hej

a my dopiero wrocilismy od znajomych, fajnie bylo, tylko ze maly przespal cala wizyte wiec pewnie da popalic noca:baffled: ale coz Sandra u dziadkow spi wiec odespie rano jak sie uda;-)
Agathe życze przespanej i spokojnej nocki:tak:, wypocznij i regeneruj siły na powrót Sandry:-D

Marta mam nadzieje, że przydotowania do przyjęcia zakończone i jutro będzie dzień świętowania , życze dużo zdrówka dla małej i dal Was wszystkiego naj :tak:.
Dobranoc

Witam:-)
Jestem przyszłą mieszkanką Norwegi ale to dopiero tak w lipcu,czyli po zakończeniu roku szkolnego.Mąż w Norwegi od 2lat pracuje i mieszka mielismy dołączyc do niego wczesniej ale chcemy aby nasz syn poszedł jeszcze w PL do komuni która bedzie 17 maja.W marcu ma przyjsc na swiat nasz kolejny szkrab i w zwiazku z tym mam do was pytanie jak wygląda sytuacja z zasiłkiem porodowym czy cos takiego mąż cos mi napomknoł o tym jakies jednorazowe pieniążki za urodzenie dziecka tylko czy one należą się jeżeli kobieta rodzi w PL może wieci cos o tym i mozecie pomuc była bym wdzięczna :-)Pozdrawiam

Maniulka jak rodzisz w Norwegii to dostajesz kaske , można to określic mianem polskiego becikowego , ale suma nie poruwnywalna:rofl2:. Dodatkowo dostajesz piniążki na dzidzie , ale nie musisz byc tu zarejstrowana , wystarczy , że tylko mąż tu jest i pracuje , (tylko nie możesz otrzymywac żadnych zapomóg i nie możesz miec dochodów w PL), to gdzieś wychodzi około 3000 kr.Zaglądaj do nas częściej , napewno inne mamusie napiszą coś więcej, bo ja już tak dokładnie nie pamiętam , pozdrawiam:tak:

tak sie wlasnie domyslalam ze to o to chodzi z tym okresleniem "ksiezycowa wyspa".. moja mama tez juz kilka razy uzyla tego okreslenia - ksiezycowy krajobraz przejezdzajåc np. przez pobliskie gøry...

a ja jeszcze tylko napisze ze dzisiej wogole dla Emmy byl wielki dzien! najpierw przewrocila sie z pleckøw ba brzuszek, potem oblizywala palce od støp a na koncu zajadala sie kaszkå az musialam przestac zeby nie przesadzic z ilosciå (dostala kilka lyzeczek) i dac mleczka choc sie glosno dopominala..!!

dbnoc. :)

jb2yk3.jpg

Nie tylko dla Emmy , Ty pewnie też dumna jesteś , jejku , jak miło czytac o postępach Waszych maluszków, jak on szybko rosną:tak:.

Czesc Babeczki :-)
janiestety nie w formie i psychicznej i fizycznej...jestem przemeczona i mam dola dzieki moejmu mezusiowi....mam ochote normalnie go zjebac za opierdzielanie sie:crazy: twz bym sobie usiadla na fotelu z pilotem w reku:wściekła/y:
A tak wogole to wszystko dobrze....prawie...no ale to opisze i focisze wkleje pozniej jak pojada czyli wtorek...
Buziaki

reklama
jestem dumna Aniu i szczesliwa! wiesz mialam nawet fanfary wkleic na koncu mojego postu ale sie potstrzymalam z tym samozachwytem zebyscie sobie czegos nie pomyslaly!! :-D
Marta. przykro mi, rozumiem ze napewno jestes wymeczona, alle nie czekaj az Cie dopadajå takie stany tylko od razu alarmuj. wez meza na strone i sprøbuj delikatnie wytlumaczyc i poprosic o pomoc. jak nie poskutkuje to wtedy odwolaj sie do bardziej przykrych metod..;-):tak:powodzenia! czekamy na focisze!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry