reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

mamy z norwegii

Czesc Dziewczyny!!!

Jestescie tutaj, jak milo :) Juz sie martwilam ze nikt tu nie zaglada a tu prosze :)
Maniulka -dzieki za ta stronke i fajnie ze tez jestes ze Sz-na, a w No w jakich okolicach jest Twoje miasteczko? Alesund?

Ja teraz jestem w PL, przylecialam na USG genetyczne, wczoraj o 12 wyladowalam w Berlinie a o 16 bylam juz w Sz-nie na USG u Doktorka :) Moja dzidzia jest zdrowa, widzialam dwie raczki, dwie nozki, machala nawet do mnie hehe, pokazal mi tez watrobe i zoladek :) Przeziernosc karkowa w normie i dzidzia jest zdrowa no i jest dziewuszka!! :) Wiec bedziemy mieli corcie :) Bardzo sie cieszymy, chociaz nie ukrywam ze moj M. skakalby do nieba z chlopca, no ale mowi ze sie cieszy i ze najwazniejsze ze cora bedzie zdrowa :) a o synka sie postaramy pozniej hehe :) Dostalam nawet filmik na plytce DVD i widac na nim jak Mala polyka wody plodowe a potem jej sie odbija hehe :p
USG polowkowe bede miala w Norwegii jak wroce w pazdzierniku, mozecie powiedziec mi co oni na nim badaja?? I czy w Norwegii robi sie badanie miedzy 22-24 tygodniem ciazy z obciazeniem glukoza? Siostra mi mowi ze to b.wazne i wlasnie sie martwie ze bede musiala znowu do PL przyleciec, to moje dziecko zostanie chyba pilotem albo stweerdesa bo cala ciaze w samolocie ;D

Pozdrawiam Was cieplo, ze slonecznej Polski ;-)

reklama
kacha87 super że dzidzia zdrowa :-)a co do tej córci no to musze ci powiedzieć że bardzo szybko poznałaś płeć ja,nie chcę tu ci mącić ale nie nastawiaj sie tak na 100% w tak wczesnej ciąży zdarzają się pomyłki i to bardzo często(u nas na marcówkach nawet tak było)ale mimo wszystko GRATULUJE:-)
Tak jestem w okolicach Alesund :tak:(na wsi hi hi)
Miłego dzionka :-)

maniulka - na USG chodze do lekarza, ktory nie mowi jaka jest plec jesli nie jest pewien, ma swietny sprzet i jest fachowcem rownie dobrym, dziadek ma chyba z 80 lat wiec sporo jest w zawodzie i w Sz-nie uchodzi za najlepszych fachowcow od USG...Ja nawet nie pytalam o plec i specjalnie nie musialam tego wiedziec juz, a on sam probowal ulozyc Malucha tak aby bylo dokladnie widac. Ja jestem w 15 tygodniu, u mojej siostry w 13 stwierdzil chlopca na 99% i chlopczyk jest :) Ten facet sie nie myli, taka ma opinie :) Poza tym rzadko ktory lekarz chce sie wypowiadac na temat plci tak wczesnie, a ten nawet bez prosby o plec mowi, wiec ja mu wierze ;-) Poza tym rownie szczelsiwa bede z chlopca, jakbym miala sie dowiedziec dopiero przy urodzeniu ze to jednak chlopak to byloby wielkie zaskoczenie i szczescie rowniez :)

Powiedzcie mi prosze jak to jest z ta glukoza, robia to badanie w Norwegii, ze sie pije glukoze iles tam gram a potem po godzinke mierza poziom cukru?

Kasiu nie robia tego testu z glukoza chyba ze:
to Twoja druga ciaza i w poptrzedniej mialas cukrzyce ciezarnych
ze w rodzinie byly przypadki, np siostra czy mama mialy wiec to juz jest podloze do badania
a i najgorsze jest to ze tutaj jest 2razy taka dawka jak w PL i pobieraja krwe 2 godz po wypiciu...obrzydlistwo :baffled:...jak nei zwymiotujesz przy piciu to gratki dla Ciebie a musis zto wypic naczczo :baffled:
takze jak chcesz to badanie to popros lekarza albo mu sklam ze siostra miala i sie boisz ze TY tezmozesz miec
a wpolowkowym sprawdzaj wszystko, bynajmniej tak u mnie robili, raczki nozki, glowlka, dlugosc nozek , raczek , serducho, narzady wew...ogolem wszystko :happy2:
ja mialam tez 3D zrobione, ja nie placilam za zdjecia ale wiem ze sie placi
no i GRATULACJE CORCI :-)

kacha87 no to już chyba wiem u kogo robiłaś usg u p.Cz..........o masz rację on niby nigdy się nie myli ale w moim przypadku się pomylił i to aż dwa razy miała być mała Wiktoria a urodził się Maciej,nawet zakładał się z moją przyjaciółką że to córa ale nie o tym miałam pisać.Ja rodziłam w Pl i ciążę też prowadziłam w Pl a co do testu glukozowego to uważam go za bardzo potrzebny,z synem miałam robione i było ok a z córa miałam robione w 16 tc i było ok a w 24 wyszła mi cukrzyca i to spora niestety musiałam brac insuline ale teraz wszystko jest super i juz dawno o niej zapomniałam :tak:ale gdyby nie nadgorliwość polskich lekarzy pewnie by mi jej nie wykryli a niewiadomo jakie były by konsekwencje tego

Dzieki za informacje dziewczyny :)
Maniulka - no to jestem w szoku ze doktor Cz. sie u Ciebie pomylil ;o A w ktorym miesiacu ciazy bylas u niego ostatni raz? Dopiero przy porodzie sie dowiedzialas ze jest Macius?

Z ta glukoza to zobacze jak zareaguja w Norwegii jak im powiem ze np. moja mama i siostra mialy cukrzyce ciazowa, moze dadza mi to badania glukozy, a jak nie to do PL przylece, bo to naprawde wazne badanie jak widze...

Marta - Na polowkowym w Norwegii mowisz ze sprawdzaja wszystko, ale sprawdzaja czy jest na miejscu tylko, czy moze czy jest sprawne a nie chore? a w 3D zrobili Ci w szpitalu bezplatnie?

Kasia jamialam w klinice kobiet w Bergen robione usg i tam sprzecior maja zajebisty wiec mi pokazala i zrobila fotke 3D i normalne fotki tez, chyba z 7 zdjec mialam :tak:za darmo, nic nie placilam.
a sparwadzaja wszystko :czyli czy dziecko sie prawidlowo rozwija, sprawdzaja dokladnie serduszko czy dobrze pracuje, nerki, czy ma wszytskie narzady wewnetrzne, bynajmniej tak bylo u mnie, siedzialam z mezem i coreczka chyba z godzine w gabinecie, po kolei pokazywala wszystko :happy:, na scianei wysoko byl wieki telewizor powieszony i na nim wszytko widzielismy, no ale to zalezy od szpitala jakie ma wyposazenie i na kogo trafisz na badaniu ;-)
to moje zdjecia :(3D nie pokaze bo mi si enie podoba bo wyglada jakby miala zdeformowana buzke:baffled:, a jest wsio ok)

Załączniki

• DSC00060.jpg
    DSC00060.jpg
    18,5 KB · Wyświetleń: 209
  • DSC00061.jpg
    DSC00061.jpg
    17,5 KB · Wyświetleń: 323
  • DSC00062.jpg
    DSC00062.jpg
    15,7 KB · Wyświetleń: 858
  • DSC00063.jpg
    DSC00063.jpg
    15,7 KB · Wyświetleń: 274
^marta^ Jezu jaka stopa,piękne zdjęcia:-)
kacha87 z tego co teraz sie mówi to pan dr,Cz....bierze tylko kasę i to nie małą a pacjentki olewa podobno jego lata świetności już minęły u mnie to było tak że pierwsze usg robiłam w 11 tc takdla sprawdzenia czy wszystko ok u dr.G..za później drugie na Uni u najlepszegolekarza na świecie dr.W i on własnie w 18 tc powiedział że będzie chłopiec kolejne usg już nie pamietam który tydzień ciąży własnie u pana Cz byłam z moja psiapsiółką ona ma córkę Wiktorię i mówi do mnie że dzidzia leży jak jej Wika i wtedy mi powiedział że tu tez będzie jakaś Wiktoria na kolejnym potwierdził że dziewczynka,póżniej wylądowałam w szpitalu i na ostatnim usg przed porodem w 33 tc bo synek to wcześniak dowiedziałam się od pana dr.W że będzie synek całe szczęście że wszystko co kupowałam było zielone albo w neutralych kolorach ale parę różowych ciuszków niestety nie przydało się taka to moja historia dodam że nie było wtedy jeszcze usg 3D

Witam wszystkie mamusie :) Sorry ze tak z innej beczki ale obecnie mieszkam w Norwegii i zaczelam brac antykoncepcje hormonalna (kupiona w polsce) i zauwazylam ze przypaletala mi sie jakas infekcja drog rodnych i juz sama nie wiem gdzie mam isc czy do lekarza rodzinnego ktory prowadzil moja ciaze czy do ginka? Sama nie wiem gdzie mam isc a nie chcialabym jezdzic od lekarza do lekarza i dowiadywac sie czy w ogole dobrze trafilam :/

reklama
Olka idz do swojego rodzinnego, oni maja tez samolocik i wszytskie potrzebne rzeczy do zbadania ;-)
a moge Ci napisac ze jezeli masz grzybice [wiem ze to brzydko brzmi ale mozna ja zalapac wszedzie bodz tez flora bakterynja pochwy jes zachwiana ], objawai siebardzo mocnym swedzeniem i zaczerwieneieiem to nie musisz isc do lekarza bo tylko zabulisz za badania a tabletka jest bez recepty w aptece,
CANESTEN 500mg tak sie nazywa nazwa leku, jest tam jedna tabletka z ktora wiadomo co zrobic ;-)
a po tabletkach bardzo czesto sie ma wlasnie ta przypadlosc , badz po dlugiej nieobecnosci miesiaczki badz zbyt dlugie miesiaczki :sorry2: a i mozna ja zarazic partnera :baffled:
ach My kobiety i nasze przypadlosci :rofl2:

Do góry