reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
witam. kwiateczek, ja wlasciwie to co zwykle, latam:sorry: w poniedzialek mialam spotkanie z logopeda i pierwszy raport do panelu. dwie godz gadalam , jak kazdemu lekarzowi bede musiala to samo powtarzac, to normalnei nie wyrobie. przy okazji dowiedzialam sie kto bedzie jego lekarzem prowadzacym.
pozatym zaczelam znowu jezdzic samochodem:cool2:
dzisiaj bylam w szole, to sprobuja zalatwic mu zajecia terapeutyczne, w koncu po poltora roku. no i denerwuje sie tym wyjazdem do polandi. juz usiwadomilam esciowa, ze nocuje u babci, to najpierw oburzyla sie, ale jakos ciotka ja wyprostowal ai przelknela . w przyszlym tyg corka jedzie na 4 dni cos w rodzaju biwaku, a my chyba 24 wyjedzimy, jeszcze prom musze zabukowc:eek:

Hello babki, pewnie nikt mnie nie pamieta, bo baaaaaaaardzo dawno nie zagladalam ale niedawno postanowilam sie zrehabilitowac wiec jestem :tak:

Mam nietypowe pytanie: czy znacie kogos mieszkajacego w Farnham, hrabstwo Surrey? Pytam, bo moj maz zmienia prace i w koncu wyprowadzamy sie z Londynu :happy2: hurra i przeprowadzamy do Farnham. To bardzo fajna miejscowka, dzwonilam juz do kilku agencji, zeby umowic sie na ogladanie domow, ale nie bardzo jest w czym wybierac. Pomyslalam wiec, ze moze ktos mieszkajacy tam moglby mi wyslac lokalna gazete z prywatnymi ogloszeniami (oczywiscie pokryje koszta i odwdziecze sie)

P.S: nie wkleja sie moj suwaczek, nie wiem czemu?????? heeeeeeeeelp!!!!!!

hejka
rzeczywiscie pustawo tu cos, ja tez nie mam za bardzo kiedy zajrzec. U nas w miare, mielismy troche niemilych przebojow z job centre, wyslalaismy im dowod M bo potrzebowali do emplyment and support allowance i prawie miesiac czekalismy na odeslanie, wszystko przez to ze najpierw ktos pomylil na kopercie nr domu :(( ale na szczescie dzis dowod dotarl z powrotem :)
tak poza tym to kasy oczywiscie brak, wypalata dopiero 2 czerwca bo M ma placone co miesiac, wiec czekamy z niecierpliwoscia na pierwsze pieniazki. No ale jakos dajemy rade.
Poza tym Kondzio rosnie, w srode mial szczepienie i wazenie, wazy prawie 11kg, przy szczepieniu tylko zapiszczal i bylo ok:) chodzi juz przy meblach ale sam boi sie puszczac, kupilam mu ostatnio buciki, w clarksie byly duze przeceny i wzielismy, jeszcze nie do chodzenia po dworzu ale tak po domu czy do wozka mozna zalozyc, bardzo fajne, elastyczna podeszwa, nie przeszkadzaja mu w ogole a wygodniej mu sie stoi w nich:)

a co do panienskiego a nie mialam w ogole, jakos nie ubolewam nad tym, w sumie nawet nie mialabym z kim isc, bo kumpele z Pl to w ogole juz jak obce:/

milego dzionka!!

Czesc dziewczyny
Jejku nikogo juz nie pamietam z tego watku, wszystkie dziewczyny nowe, choc pewnie tylko dla mnie, bo wy sie tu pewnie teraz znacie jak lyse konie.
Ja zalozylam ten watek 5 lat temu, wiec za kazdym razem jak tu wracam to czuje sie jak w domu w ktorym mieszka juz ktos inny;-)

Dziewczyny chcialam sie zapytac czy ktorac z Was wie jak nazywa sie formularz ktory trzeba wypelnic tu w UK zeby moc korzystac z podst opieki zdrowotnej w PL. Mam karte Europejska ale jak bym chciala isc z dziecmi do lekarza ot tak to wlasnie potrzebuje zaswiadczenie , ze moj ubezpieczyciel placi za mnie. Ten formularz to zdaje sie E 1..
Dziekuje za pomoc jesli ktoras cos wie :blink:

Coffee dziekuje za zainteresowanie, ale ja wlasnie mam Europejska Karte Zdrowia i tez wypelnialam online. Tu chodzi o cos innego. Cos z czym bedziesz mogla pojsc do Narodowego Funduszu Zdrowia i nadadza ci numerek polski, cos w rodzaju tutejszego NHS number. Chodzi o to, ze w Polsce nei pracuje i nie jestem tam ubezpieczona, ale ponos raje EU maja jakies porozumienie, ze jak przebwasz nie raz w swoim kraju np 2 tyg kilka razy do roku to mozesz tam kozystac z podtsawowej opieki zdrowotnej. Europejska Karta pozwala na korzystanie takie nagle, ale jak chcialbym sobie isc np do laryngologa sprawdzic uszy dziecka itp to juz nie bardzo. Z synem jeszcze tak chodzilam ale teraz juz nie chca mi Marysi zarejestrowac do osrodka zdrowia i wlasnie powiedzano mi o tym E sto cos ;)

Martuska nigdy nie slyszalam o tym E cos tam, a mam kolezanke, ktora ma troje dzieci i za kazdym razem wszystkie bada na karte europejska. Poza tym wlasnie przeczytalam na ich stronie internetowej, ze nie jest to tylko na nagle przypadki ale tez pokrywa koszty leczenia w placowkach publicznych. To pewnie w Polsce jak zwykle motaja bez sensu jak zwykle. Podobna sytuacje mialam, jak zalatwialam sprawe w Urzedzie Miejskim i kazali mi przyniesc zaswiadczenie o zarobkach, wiec zanioslam
P-60 i payslipy, to nie przyjeli i nic ich nie obchodzilo, ze tu nikt nie wydaje zadnych zaswiadczen tylko wlasnie p-60 i payslipy sa zaswiadczeniem o zarobkach.

reklama
Do góry